自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

上週寄完5kg去台灣,有衫有餅有朱古力,剔“禮物”、寫舊衫,金額寫約數,唔要太大金額,通常我都寫400~500港幣

大宅

老人家家 發表於 20-12-21 20:02
用順豐寄?係未要填呢個發票form嗯

我用郵局,咩發票都沒有填或附上,就係問過順豐太煩瑣,所以之後都用郵局寄

大宅

pillarfung 發表於 20-12-21 20:53
呢啲你可以去門市攞就大把畀你,你當場問佢點樣填佢就會教到你填㗎啦,清楚過呢度啲三九唔識七啦。
...

我試過去問,佢叫我要自備(自己整),可能間間門市唔同,或者我遇到一位唔係好想幫我既

大宅

老人家家 發表於 20-12-21 20:17
無事咩?佢(郵局)同我講只係寄送,到時台灣海關有咩事會聯絡我,我驚就係要報關,所以,諗住寄順豐,安全 ...

寄郵局都有張報關紙比你寫,不過格仔好細,物件太雜既話要寫好細字,我寄過7、8次都沒事也沒打過稅,不過有幾次海關有開箱檢查,會知道係因為佢地重新封箱既膠紙唔同,唔知道你實際寄d咩,建議你上台灣海關既網站睇係有d咩規定或限制,食品、保健品都有數量限制

大宅

老人家家 發表於 20-12-21 21:36
好的,謝謝嗯!

唔駛客氣,提下你,如果有價錢牌最好都剪走佢

大宅

幸福的人 發表於 20-12-21 23:17
請教,想寄午餐肉(豬仔),回鍋肉,福麵,大排檔奶茶和啫喱粉,我問過郵局說肉類不能寄,但有看台灣網站寫 ...

肉類罐頭我冇寄過,不過即沖奶茶、鹽焗雞粉、檸檬乾我就寄過,台灣海關對肉類既檢查比較嚴格,所以我唔敢博,費事出問題,李錦記既調味品係台灣都買的到,台灣都好似有午餐肉罐頭,可以叫佢去大d既超市睇下

大宅

幸福的人 發表於 21-1-4 18:53
請問郵局寄台灣5kg要幾錢?
只計實重 不計體積嗎?
是每次單件寄,不用開戶口?

我每次都單件寄(特快專遞),唔駛開戶口,只計實重,5kg大約300多dd,我都係郵局買紙箱,5公斤既箱17蚊,寄既時候紙箱既錢可以係郵費扣除,呢排班機少,有可能會慢1、2日先收到

大宅

快樂得得B 發表於 21-4-17 09:52
我跟你一樣用特快專遞,1.49kg運費港幣220,其實點計?

你上郵政局既網站查詢郵資計算,入邊會有列出不同重量收費,以特快專遞來講,係寄得愈多,平均價錢愈平,例如買佢5kg既箱,就大約寄到5kg上下貨品,咁樣郵資最抵

首頁

尾頁

跳至