興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

mymarigold 發表於 21-6-6 17:26
千山茶客 古言《將門嫡女》,重生文,女主原為皇后,被滅門,仔女被殺,自己最後難逃厄運被賜白凌, 重生後 ...

超喜歡謝小候爺

侯爵府

mymarigold 發表於 21-6-9 10:25
對,超鍾意~

近來睇緊蘋果小姐的《爹,你今天讀書了嗎?》都好睇

侯爵府

mymarigold 發表於 21-6-24 18:03
千山茶客《女將星》,我係睇實體書,有上中下三冊,原來仲未完,只係第一部......
呢套書比 ...

睇完女將星,發現男主肖玨比起謝小候爺更吸引,難怪咁多人推佢為白月光

侯爵府

mymarigold 發表於 15-9-2 12:51
剛看完:

唐七 --- 三生三世十里桃花、三生三世枕上書、華胥引

樓主睇過的,我只睇過部分,謝分享

推薦一下幾位樓主沒分享的作者:
1. 櫻桃糕 - 《長安小飯館》《科舉之男裝大佬》《京華子午》
2. 團子來襲《邊關小廚娘》
3.月下蝶影《以理服人》《我就是這般女子》《妃嬪這職業》
4.耳雅《有座香粉宅》《花間提壺方大廚》
5.假面的盛宴《王府寵妾》《砲灰通房要逆襲》《毒婦不從良》《家養小首輔》

推介一下知乎的小丸子書單,每星期也會推薦新舊書,有不同主題,我每次睇完都會搵書下載

https://www.zhihu.com/column/c_1117381589012742144

侯爵府

mymarigold 發表於 21-8-13 21:31
櫻桃糕 古言《長安小飯館》, 原以為會似 焦糖冬瓜 《舌尖上的心跳》咁講食譜菜色, 原來係講女主開餐店, ...

睇咗另一美食文,《妙手生香》 作者:董无渊,重生內膳房宮女vs冷面皇子,上世宮女是皇子的妾,有一子,寄養於皇子妃下,最後被皇子妃利用親生仔毒食。重生後女主努力避開皇子以求活路,成功出宮後開食店,但跟皇子多了接觸後發現他的另一面,慢慢愛上對方。故事前段是女主開展事業文,後段是皇子奪位之路。
比長安小飯館內容豐富點,感情戲也深入點。推介一下。

侯爵府

mymarigold 發表於 21-8-13 21:31
櫻桃糕 古言《長安小飯館》, 原以為會似 焦糖冬瓜 《舌尖上的心跳》咁講食譜菜色, 原來係講女主開餐店, ...

也看了落日薔薇的《榜下貴婿》,男女主青梅竹馬,女主是金行大小姐,男女是窮書生,女主爹資助男主讀書考試,想放榜時捉婿,但放榜高中後男主跟女主表明無意作婿,與女主鬧翻了,男主在往汴京考試途中,遇上被襲昏迷女主….醒後女主失憶,男主唯有識她作妹妹帶同去赴考…其後就是女主復仇故事,男主打面追妻火葬場。

劇情線及感情線都寫得好,推介~

侯爵府

everydaymom 發表於 21-9-11 09:08
回覆 KAY+2 的帖子

妙手生香好看, 谢谢推介!

推介且墨的《洞房前還有遺言嗎》,原以為沙鵰文,最後被男主月一鳴的深情所感動,隔了百年,雙重生後男女主終於一起,响男主掉馬甲嗰章,我都忍唔住眼濕濕。

你講嗰本布丁琉璃《与宿敌成亲了》我都有download但未睇,謝謝推介

侯爵府

KAY+2 發表於 21-9-11 10:22
推介且墨的《洞房前還有遺言嗎》,原以為沙鵰文,最後被男主月一鳴的深情所感動,隔了百年,雙重生後男女 ...

仲要推介一本黎青燃的《第一辭色》,男強女強文,第一遊客vs冷靜聰慧前公主,由愛上但不信任,到互相相愛相信,作者寫得好細緻。作者作品不多,見其他人也推介她的《師母她善良又疼人》,已mark~

侯爵府

nora131 發表於 21-9-21 15:02
捱完 清穿日常 攪到不想看書,這書真的又長又悶,個多月來只看了幾個短編,至前幾天開了 《洞房前還有遺言 ...

有時睇完長文,我都會睇啲短文輕鬆下。

且墨另一本《攻略青樓樂師的那些年》以倒敍手法寫,文較短節奏快,要kill time可以睇,很喜歡男配,可惜最後女主也是男主的。

侯爵府

everydaymom 發表於 21-9-25 11:34
我是看完一篇長的古言,就看一篇輕鬆现言。最近看了兩篇短文, 女主都是胖妞,幾好笑, 都不錯。雖然故事 ...

跟你推介search一下決明,對《睡?你還睡?!》《踹你,不痛》兩本有啲興趣,愛下網有好多佢的著作,準備download慢慢睇~

侯爵府

everydaymom 發表於 21-8-12 05:19
最近看了布丁琉璃的与宿敌成亲了, 都不错。 在思兔上, 有很多好评。
姜颜自小随身携带半块玉环,问其来历 ...

睇咗布丁琉璃另一本《退退退退下》,假太監vs真公主,好甜呀~

侯爵府

mymarigold 發表於 21-10-4 19:59

作者嘅現言《蜜汁燉魷魚》、《很想很想你》、《至此終年 ...

墨寶非寶的此至終年,係我現言中最鐘意的,男主顧平生是我的白月光

侯爵府

everydaymom 發表於 21-10-7 03:06
回覆 everydaymom 的帖子

看完了! 是短编小说, 故事颇简单, 但轻鬆好笑。 不過, 看·了两本这作者的小 ...

近來看了《替身竟是本王自己》作者:寫離聲,古言,雙替身,女將軍vs王爺,有啲似狂上加狂的嬌藏,男主前期很渣,後期追妻有少虐,寫得不錯~

侯爵府

kittylam 發表於 22-4-14 02:29
將軍帳裏有糖(一只甜筒)前世男主因為女主幫手收屍得到重生,女主重情重義,可憐又可愛,男主對感情有d遲 ...

睇過呢個作者的《沙雕公主在淺追夫》甜文,呢本都有啲興趣

侯爵府

亞靚 發表於 22-6-14 16:36
你推介的
洞房前還有遺言嗎
第一辭息

-近排睇緊作者:饭团桃子控 《将门凤华》同《名门春事》,兩本都係重生文,少長篇,劇情好睇~

侯爵府

kittylam 發表於 22-6-25 01:17
我睇過作者嘅《一品女仵作》好睇 。

我都有download呢本,遲啲會睇

近兩個星期睇緊夜北的三絕系列,《絕世神偷:廢柴七小姐》《絕世神醫:腹黑大小姐 》《絕世煉丹師:紈絝九小姐 》,暫時睇咗(1),睇緊(2),言情(2)寫得比較多,(1)就青春校園啲,友情方面寫得較好,三本都超長篇,要花啲時間睇

侯爵府

kittylam 發表於 22-6-25 13:23
如果鐘意睇玄幻文,睇完夜北可以睇路非嘅萬獸無疆系列!

多謝推介,下次搵嚟睇(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊