自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

舊年12月已經收到e-mail話轉咭啦,你無收到?Chill Card佢一出我已經申請咗,網購/apple pay有5-10%現金回贈,每月上限回$150,不過佢依家10%商戶無初初推出嗰陣咁多喇,但睇戲睇netflix disney+都仲有。每月搶飛我試過($10張)買到Mario IMAX版&銀河守衛隊
https://www.bochk.com/dam/boccreditcard/chillcard/chi/index.html
attach1/tmp/phpYHB8Rt
attach2/tmp/phpyRKYxa

liy7239    發表於 23-6-15 13:49

公爵府

白毛毛 發表於 23-6-15 10:14
我都覺得中銀做得幾好,用完即有齊sms同email通知。

張咭有綁wechat,每次交易都會即時收到佢wechat通知

公爵府

pauline_c 發表於 23-6-15 10:47
你有無追返 d 分?我儲落好多分,未同銀行處理。

你睇我#15樓圖2細則#5,i-card積分會根據年資轉換現金回贈去chill card

公爵府

白毛毛 發表於 23-6-15 11:03
我用中銀卡多,但發現我用緊的3張中銀卡經AlipayHK同WeChat交易無現金回贈的,唔抵。所以我唔綁落 ...

我意思唔係話綁wechat pay俾錢喎,係綁呢個中銀帳號,我wechat pay/alipay俾錢都係綁建行京東有4%回贈
attach1/tmp/phpqEnaCc

公爵府

melomame 發表於 23-6-15 11:45
好用
本身有行山、Don't啞,一一被盗
已經全面轉boc

我都覺得中銀幾好用,啱啱仲發現佢個app新加咗lock咭掣可以自己lock咭,幾好呀

公爵府

pauline_c 發表於 23-6-15 12:27
唔好意思,我綁咗 ApplePay 用唔到,係唔係仲有 setting 要做?

你係咪啱啱新綁既?依家金管局有新規例,一定要login銀行app綁啊,唔可以直接喺電話綁
https://wealth.hket.com/article/3533439/
【電子支付新規】信用卡綁Apple Pay 需在銀行APP進行、碌卡要回覆SMS

公爵府

白毛毛 發表於 23-6-15 12:47
但係唔知點解我lock卡個profile無chill card係到。你有嗎?

我有喎
attach1/tmp/phpvQb7RD

公爵府

pauline_c 發表於 23-6-15 13:08
我以為係確認無留意內容,原來要 reply,而家真係綁咗喇。唔該晒

依家保安嚴密咗,仲好啦

公爵府

melomame 發表於 23-6-15 14:39
delete thx

中銀自己e-banking個app囉,右邊選單=》信用卡=〉最底有封鎖/解鎖信用卡(睇我#44樓幅圖),不過要注意佢話locked超過60日既話,會自動幫你換咭號&補發新咭

公爵府

白毛毛 發表於 23-6-15 12:56
我無呀。
下次問下RM。

或者喺app線上問CS囉,都快捷方便。
題外話,我依排網購/apple pay轉咗用恒生Mpower,睇小斯fb介紹話張咭依家upgrade咗叫做MMpower優惠多咗,有5.4% fun dollar回贈喎,每月大概簽$16,000先會爆回贈上限,不過回贈既fun dollar要喺佢啲指定商戶先至用得,就無現金回贈咁好啦

公爵府

白毛毛 發表於 23-6-15 19:19
Thank you。下午我已搵RM搞掂咗,係APP出現返啦
恒生,前排咁多事故⋯你唔驚?
...

唔用嗰陣喺app lock咗佢先囉,我恒生仲有enjoy, muji,老公都係有呢3張,touch wood咁多年都ok呀

公爵府

白毛毛 發表於 23-6-15 20:03
你知道點保障自己就得啦。叻
我之前review過啲卡,剪剩常用果幾張。
...

對啲信用卡真係又愛又恨

公爵府

melomame 發表於 23-6-15 22:34
之前都係好似你咁諗
直至上過幾次差館報案
我就完全改變咗呢個諗法

touch wood我哋用咗信用卡廿年真係未試過瀨嘢,依家用既中銀,恒生,匯豐,DBS,渣打,Livi都可以app locked咭,更加安全,係有時忘記開返麻煩d囉。以前就試過一次中銀i-card master被盗用喺外國網購碌咗幾佰蚊,收到SMS即時打去問都已經OK免找&換咭,建行無得lock,但試過打俾我話發現不尋常交易(又係盜用幾佰喺歐洲網購),即時自動幫我攔截咗,免找&換咭。正常lock咗就一定碌唔到㗎喇,除非係預設已授權既交易(例如Netflix自動續月費扣錢,我中銀網購set咗$0都扣到)。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊