自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

又講呢啲?我今日同老公行街行足成日,由灣仔、銅鑼灣、天后、炮台山行到去北角天黑,沿路都好多人,我仲同老公講又話啲人北上,上極都仲係咁多人既?

公爵府

大力大力 發表於 23-11-11 19:06
唔好用感覺/目測、因為每段時間人流都唔同、最好問一下其做店的朋友~
...

topic係「條街好靜」,我今日由朝行到晚行足成條街,目測條街,我覺得好貼題喎

公爵府

hfl2000 發表於 23-11-11 19:13
topic係「條街好靜」,我今日由朝行到晚行足成條街,目測條街,我覺得好貼題喎
...

沿路經過見到開咗好多新式既茶餐廳(特點係門口都有賣麵包既),目測間間都旺場坐滿人喎。
仲發現太原街既鴻興玩具咁好賺既,做到上樓,開到去皇室堡添

公爵府

lingw. 發表於 23-11-11 19:20
同某d人平衡時空

最好笑嗌我問做店既朋友,但我識啲「做店既朋友」真係無一個話做唔掂要執笠囉,咁又代表啲乜呢?
講真你間舖係做得掂就係掂㗎啦,理得人流旺唔旺吖,話靜嗰啲舖其實之前都係咁上下靜㗎啦,時代巨輪日日都喺度變,你自己跟唔上、唔求變突唔到圍諗唔到辦法去吸客,怪得邊個呢?
經過眼見咁多間starbucks無時無刻都係咁旺場,真係唔好賴係人流旺定靜囉。

公爵府

kit2004 發表於 23-11-12 16:42
你唔講我都醒唔起我樓下有間美x都執左,都幾大間,冇佢開燈條街黑左好多。
...

美乜呀?如果你係講緊美心都執既話,咁已經證明你嗰區開始變咗係舊區/老人區啦,我淨係知美心喺某商住新區新商場,同一層地舖接連咁開Starbucks,燒肉like,元氣壽司,東海堂,魚尚,其實舊品牌(美心MX,美心皇宮,美心酒樓,美心西餅)呢啲已經好out,佢依家取而代之既新品牌(simply life, 美中.鴨子,paper stone, URBAN,潮庭, Shake Shack,燒肉like…)呢啲就算價錢貴啲都好受歡迎好旺場,就算係年青人都鍾意,呢啲咪跟得上時代巨輪變遷,識得創新識得點樣迎合潮流囉。

公爵府

kit2004 發表於 23-11-13 01:30
唔該唔好睇d唔睇d啦!你自己諗就係!人地話地產呀!地產冇幾多間美x呀!
...

咁係你#1講你屋企附近執咗幾間食店酒樓吖嘛! 原來你講美聯吓? 咁大間地產都執笠,咁更加證明你嗰區已變咗係舊區老人區,無乜市場啦

公爵府

kit2004 發表於 23-11-13 02:32
我只係答返人問題!我唔係淨係#1講過野呀!執酒樓又話老人區,執地產又老人區,你講晒啦!係囉!

出面好 ...

你呢啲咪係正宗「唔夠人講就開始發惡」,得喇,完~

公爵府

kit2004 發表於 23-11-13 02:55
bk 米就係有你呢種引戰人所以不和諧~

既然你覺香港冇静過我都唔想答你~早抖!

引戰人?講緊你自己?個topic係你開㗎喎?原來「條街好靜」淨係可以討論你嗰細區?咁不如你老實講清楚你係屯門邊個細區吖? 再搵同路人圍爐取暖啦。
我之前就以為係咪港九vs新界情況真係好似平衡時空咁懸殊?但我咁啱上個月平日同朋友飯聚,去新墟街市買嘢、屯門市廣場稻香下午茶超多人囉,我仲話嘩乜平日呢個商場都咁多人既?屯門咁多有米人唔駛返工喺度嘆茶既?咁我真係講唔出屯門「條街好靜」喎,咁你係咪又要賴係雙10節呀?

公爵府

kit2004 發表於 23-11-13 03:38
個post係我開,入黎引戰都係你姐。我講屋企附近。唔係講旺區。既然你唔覺静係你閣下既事!唔通我又要日日 ...

係你自己第一句就問「你地覺唔覺?」
嘩,原來係唔可以答「唔覺」既咁你開topic講清楚啲啦,寫明「唔覺者勿答」啦引戰嗰個無禮貌嗰個係你呀

公爵府

kit2004 發表於 23-11-13 03:49
稻香下午茶梗係多人啦!好多呀婆呀伯會去飲茶架,同埋咁多間呢間算好食。下午茶連大家樂都會多人因為平d.
...

咁套用返你嗰句「你講晒啦!係囉!」真.完~ 瞓覺啦,早抖

公爵府

kit2004 發表於 23-11-13 04:03
當然啦! 稻香幾時少過人?即係壽司郎同元氣邊間要等位一樣!早抖啦

嘩,可能真係地區懸殊啦,我唔清楚屯門元氣係咩境況,但我呢邊既元氣食飯一樣都要等位呀,咁當然真係無壽司郎咁墟冚,但唔係「條街好靜」囉,嗰日平日我去新墟街市&屯門市廣場我係講緊成個街市&商場都多人呀,唔淨只講稻香呀,明未?

公爵府

polliebb 發表於 23-11-13 09:06
你講得岩,佢真係話雙11點同,講稻香又話點同

係爭在未賴埋因為上個月重陽多咗人入去曾咀拜山咋
(事先聲明呢樣我唔係要引戰啲咩吓,而係我嗰日平日星期二真係同朋友一齊去曾咀拜山所以先至去屯門)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊