自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

操卷的意思係。。。

我都會自己出卷俾自己的小一仔。

公爵府

kirstyau 發表於 19-6-1 23:10

我應該算怪獸家長, 基本上每次考試,阿女重做一次工作紙, ...

咦,唔知以為你係另一個我

我做法同你9成似

公爵府

cherrieloy 發表於 19-6-1 23:13
考試仲出街玩,呢啲學習態度唔得架雖則話唔好比咁大壓力小一生,但都不能太放肆,要比佢知道遊戲 ...

考試前出街玩有兩種人,

一係天資聰穎
一係放棄

公爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-1 23:29
我個仔中五,我真係管佢唔到

我見好多人操練習成績唔慌好

10A 港姐講過佢考試前都操左1x年past paper

公爵府

Gracenbb 發表於 19-6-2 01:18
順帶一問,我小朋友9月升小一,大家話小一成績唔重要,咁幾年級先重要呢?同埋其實幾年級先知道小朋友能力 ...

小一成績真係唔重要,小一成績完全唔影響將來。但打好基礎好重要。

當然,唔係死温爛温,但真係要針對佢的弱項去幫佢改善,否則升去二年級或較高年級,只會更痛苦。

我親友就係覺得幼稚園冇所謂,到初小又話大把時間,唔駛咁緊張,而家佢小朋友小五,老師建議佢地揀第三組別學校。 佢間學校仲係九龍其中一間熱門津校。

公爵府

tester5 發表於 19-6-2 07:38
我覺得公開試,操多點,無可厚非。因為當年pass paper部份試題,係會重覆出架。
樓主問小一?應該唔需要吧 ...

唔係話小一要操1x年past paper, 而係想指出適當地操卷係幫到小朋友。

因為主題係話小一唔需要操卷。當然,我真係覺得小一操唔操卷都唔重要,重要的係要知道小朋友弱處去幫助佢改善,打好基礎。

公爵府

cherrieloy 發表於 19-6-2 07:41
啲人話唔重要真係唔知咩先為之重要!小一要打好個底,同埋要灌輸正確嘅學習態度,要佢知道考試前就係要溫 ...

我的諗法同你一樣。

不過講到底,每個家庭做法唔同,係因為個個小朋友學習態度唔同。

如果我小朋友一點就明,認真學習,我都樂意考試前俾佢出去玩。

但現實係自己屋企嗰個天資一般,又走黎走去,教佢野時望天望地,叫佢温書就睇電視唔願郁,客客氣氣話佢錯時佢駁咀話我睇錯,你話呢d小朋友點能得到優待!?

公爵府

cherrieloy 發表於 19-6-2 08:17
係,有啲小一已經唔駛理佢學業,自己攪得掂,家長真係可以當佢神咁拜,但我屋企嗰個要我扶持住,要求佢溫 ...

咁你小朋友好叻。

我嗰個唔識自己温習

就算温默書都要同佢講明,要睇住d字寫3次,跟住自己默一次都啱就叫識。 (其實默書邊有公式,同佢講識默就得啦,但佢都唔識令到自己識默,唯有拋條公式俾佢

我嗰個真係要step by step 咁guide 住佢, 佢開學到而家我嘔左幾筒血,多左好多白髮

我琴晚仲問我阿媽我細個讀書點樣,我阿媽話我細個都係考試前一日温,完全冇問題,所以讀書天份唔一定個個遺傳到俾小朋友!

公爵府

cherrieloy 發表於 19-6-2 08:41
你小朋友幾年級,我嗰個小一嗰時都好似你嗰個咁,到依家小二好明顯識得點溫先入腦,我自己讀書完全唔掂, ...

我嗰個係小一,你小朋友以前都係咁?

如果係真的話,都俾到我鼓勵性,因為我和學校老師們都等緊佢開竅

公爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-2 09:04

仲有第三種

食老本都好重要。

我仔的同學仔大多由名幼上,我仔就由happy 幼上,中英文真係和同學仔都差幾皮。

公爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-2 09:58
其實好多人都攪錯晒

讀書唔同牛耕田, 比你一日做10個鐘又點,亦考唔到第一

又唔駛去到第一,(佢間學校考50名都難 )我只係想幫佢提升基礎,拉近和同學距離。

阿仔第一次會話卷考得低過median 分數 好多(係冇得温的),我有向老師了解兒子的問題。知道後,我只係喺第二次考試前針對小朋友弱項幫吓個仔練習一陣,點知成績大躍進,竟然高過median。

所以操卷對我仔係好work的。操卷,係指自己出卷去了解自己兒子的弱項再而針對地幫佢改善。

每個小朋友都想人讚,考得差佢地都會唔開心,如果父母有能力,點解唔幫吓佢地?唔通抱着只要升到班就夠的心態?

公爵府

selinwong 發表於 19-6-2 10:53
其實你要睇小朋友學校程度,你小朋友受邊種教學方法

有個朋友佢小朋友考緊DSE, 12年前佢小朋友的小一課 ...

所以我鐘意學校公怖級平均分多d。 我小朋友有d卷我覺得唔鐘,有90分,但原來係below median。

公爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-2 11:57
咁又係,我識幾個讀活動教學嘅直資都係呢啲情況

其實我想講,一踏入活動教呢條路,唔係預了出去外國讀書 ...

即係如果在香港讀書,活動教學冇出路?

公爵府

sasatt 發表於 19-6-2 15:57
非常認同
一路睇回覆我已覺得透唔到氣
唔怪之咁多學童自殺

唔駛咁激喎

講出卷,都係臨考試才做,我小朋友平時大多時間睇電視,踢波,閱讀佢喜歡的書,畫畫,捉棋,放空等等。

主題係小一會唔會操卷,好多人會,但都係考試前嗰排啫(我見呢度回覆都係講考試嗰排),唔駛講到我地迫仔女去死咁嚴重。

首頁

尾頁

跳至