自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

麵包姐姐 發表於 23-9-10 16:35
好細個爸爸已經比我飲酒,仲要係雙蒸酒!直到幾年前,個胃唔好,已經介咗!依家屋企仲放咗d酒喺度鋪塵 :ha ...

醫返好佢,之後可以少飲怡情。

珍珠宮

回覆樓主:

我係讀書時自己主動學飲酒。
紅酒係個法國朋友帶我入門。
後來去法國旅行,去Rue du Vin可以去不同酒莊試酒(同行有德國人就入貨)。另外有個關於酒的museum,入場費包埋wine tasting,d酒由entry level一路飲到後面越來越好飲,真係最好的學習方法。

飲酒最重要係有節制,適可而止,唔飲醉,不沉迷,做到可飲可不飲。

珍珠宮

麵包姐姐 發表於 23-9-10 21:45
有心!其實間唔中都有飲啤酒,只係唔敢飲烈酒

其實你應該戒啤酒。
因為啤酒要凍飲,但係凍飲傷脾胃。
唔好飲太烈的酒,溫和的也要適量。

我以前有過胃病,好麻煩,中西醫搞左好耐,幸好最後醫返好。

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-9-10 22:16
我旅行時亦喜歡參觀葡萄園,安排去酒莊試酒,最近期係塔斯。不過最深印象係去法國,古堡入面試酒

我同C6 ...

係呀,去法國參觀古堡,順道去酒莊試酒真係非常有特色的體驗,法國美食又多。Loire Valley嗰邊仲可以係鄉間小路踩單車,法國人興踩單車。

法國人飲酒就好似我地中國人飲茶咁common,係佢地生活一部份。

學識飲酒之後,就理解鬼佬點解鍾意飲返杯relax吓。個氛圍係唔同。不過個別鬼佬做得唔好嘅地方,係佢地比酒控制左。

珍珠宮

cupid0627 發表於 23-9-9 08:50
一樣
唔明酒咁苦點解咁多人鍾意飲
話時話,我平時只飲水

其實有甜嘅紅酒,不過我自己唔鍾意偏甜嘅酒。

珍珠宮

麵包姐姐 發表於 23-9-11 15:29
知道!我依家都飲緊中藥調理身體!但係凍飲真係好難介!盡量少冰!明白胃痛真係好痛苦!好彩你依家無事 :f ...

如果你識得計返長遠條大數,就會覺得好值得戒凍野,好好配合中醫。我都係靠中醫藥逆轉情況,收復失地,奪回主導權。

脾胃有顯著問題長期拖住,肝血都會受牽連,之後如果飲食控制不夠嚴謹,就容易出現脂肪肝/酒精肝等問題。最終結果好大可能係淪為西醫的長期病患。最後係冇啖好食。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊