跳至

首頁

尾頁

別墅

highfive 發表於 17-5-11 09:31
留意多數香港人英文名放中文譯音名後, e.g. Tai Man Peter, instead of Peter Tai Man. 唔好掉轉! 我有朋 ...

我自己經驗覺得... 最好係 e.g. CHAN Peter Tai Man... 千其唔好係 CHAN Tai Man Peter, 否則以後所有文件,包括電話查詢都會叫你做 Tai... Mr Tai... 好討厭!

別墅

bebe1224 發表於 17-5-11 18:32
我2個囡香港出世,英文名寫法:Chan Tai Man Peter. 所有證件,報名表,都照依個寫法,跟出生證明文件。
Fa ...

我個名出世紙就係用 CHAN Tai Man Peter 呢個次序, 細個時無乜覺得好唔好,而家大個,好多文件,email 什至來電都會叫我 Tai, 唔係Tai Man, 唔係Peter, 係就咁 Tai..... 信件就Dear Tai,電話就 can i speak to Tai? 我覺得好唔順耳,好討厭,但係我出世紙係咁寫我又可以點?所以我d小朋友出世紙係用 CHAN Peter Tai Man 呢個次序,佢地以後應該無我呢個問題喇!

別墅

kukuwaiting 發表於 17-5-13 11:58
想問下咁…其實最簡單係唔係如果有中文名嘅嘢~就寫陳大文
英文嘅名不如就寫peter chan
其實如果喺外國生活 ...

I guess depends 小朋友有冇中文既身份證明文件,如果無,i guess 佢唔需要用中文名既.... 如果小朋友有例如香港passport/身份證,咁就最好所有文件寫法一致d啦!不過,我自己個人認為,人名不宜太簡單,如果就咁叫Peter Chan,可能有5千個,但Peter Tai Man Chan 就可能得10個,大大減少撞名帶黎既不必要麻煩....

首頁

尾頁

跳至