自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

yaubb2014 發表於 24-4-23 08:09
26同34歲,其實有冇得綁住繩,有事可以扯佢上來

係有的, 不過無用, 出左事已太遲

伯爵府

Giant 發表於 24-4-23 08:34
上次已經有一單,仲要係家人唔見死者返屋企,搵判頭,翌日至發現...
前車可鑑點,解仲唔汲取教訓? 要做好安 ...

的確唔容易

個個狹窄的環境太多安全措施會阻礙工作, 例如帶氧氣樽入去最安全, 但咁大舊轉身都難, 又有時間限制

所以好多時測試左無有害氣體就走入去, 但有機會落到去搞起d淤泥d有害氣體先走黎, 而且有d係無色無味, 到暈倒先知已太遲

伯爵府

redhot 發表於 24-4-23 10:00
呢啲危險工作真係比AI做會好啲

渠務署話原本係用高壓水黎清洗唔駛落人, 不過你都想像到, 有時搵水沖係未必清得到, 所以都難以完全取代人力去清嘅

伯爵府

Goldfat 發表於 24-4-23 10:48
係咪可以整一些小型氧氣筒加防毒面罩,至少可以減輕中毒。另外要有人係外面保持話,確保工友係裡面安全。
...

係有小型氧氣樽, 但得10令分鐘你上上落落都無左

另本身係有人係地面留守, 但好多時知道出事已太遲

伯爵府

Goldfat 發表於 24-4-23 12:41
我睇報道,有4個人,2個落左去即上返地面,2個就暈左,最後失救。

其實係咪可以抽左啲氣先,要打鮮風入去 ...

一般係會用保路華(blower)打鮮風入去, 但係如果有返咁上下遠, 打入的鮮風係不足以稀釋有害氣體的濃度

而且有d氣體係經過個時, 擾動到d淤泥先釋放出黎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊