婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你可唔可以接受個老公每星期有一晚唔返屋企訓。我地結婚已經九年,有兩個女,都係初小。有一天,發生左一啲事,佢就要每星期日都要「出去訓」。

我先唔講原因,我其實好嬲,我唔知係因為個原因所以嬲,定係大部分女人都唔可以接受「唔訓一晚」呢回事。

只可以話:唔係因為工作。

又可以話:呢個狀態唔會有deadline

大宅

回覆樓主:

多謝大家回覆,我會review 下自己。

其實,我好接受唔到,呢個deadline 係:直到永遠。

一個女人,湊兩個女,做家務,有時感到無助。by the way, 我仲要返工。

大宅

KonnyGreen 發表於 23-3-4 16:38
如果係返老爺奶奶度ok ga~
將心比心~
你2個小朋友大左,

呢樣唔係咁容易公平。

大宅

darkgard 發表於 23-3-2 08:37
你可唔可以接受個老公每星期有一晚唔返屋企訓。我地結婚已經九年,有兩個女,都係初小。有一天,發生左一啲 ...

又話者,我會諗。今日可能唔係,他朝你發覺佢其實唔係返去「外家」呢?

大宅

darkgard 發表於 23-3-2 08:37
你可唔可以接受個老公每星期有一晚唔返屋企訓。我地結婚已經九年,有兩個女,都係初小。有一天,發生左一啲 ...

我又會諗:個個家庭,個個仔都要返去訓咩?無其他option ? 要一齊訓先叫孝順?一齊食飯唔叫孝順?
人地一星期返去同父母食飯,我明喎。點解係返去訓?晚上九點幾出門….

大宅

KonnyGreen 發表於 23-3-4 16:38
如果係返老爺奶奶度ok ga~
將心比心~
你2個小朋友大左,

如果我個女大左,唔返黎探我,當然感覺唔好。不過,又唔駛返黎陪我訓。同我飲茶,行山,行公園,都ok 丫。
返到黎,大家熄燈上床訓,又無溝通,返黎做乜。不過,我當然明白呢啲係我父家嘅溝通模式,一齊訓覺。

大宅

Liuvyn 發表於 23-3-7 13:34
嬲都正常,但係係為左咩要出去訓?返6299度?有冇大家傾下?你哋兩公婆關係點?會成日鬧交? ...

佢係返去99度。
我知我唔可以唔俾佢返去,又坦白咁講,我係唔想嘅,無了期喎。唔可以同佢食餐飯,飲個茶咩?佢返去,又唔係同99食飯喎,只係晚上9返到去,就大家熄燈訓覺。

大宅

pi0219 發表於 23-3-7 17:34
同個D因為要照顧/唔想掉低99一個人, 而要老婆同99一齊住比較, 你C6選擇一個星期返去陪一晚真係好少事係咪? ...

我都明白。所以我無唔俾佢去。我無出聲,無黑面。只係自己心理唔舒服。

我c6唔駛返去,係因為我99長久以來不停刺激我,我c6知道我已經忍左好多,驚我有一日會爆啫。

大宅

pi0219 發表於 23-3-7 17:34
同個D因為要照顧/唔想掉低99一個人, 而要老婆同99一齊住比較, 你C6選擇一個星期返去陪一晚真係好少事係咪? ...

我兩個女先係初小,得我一個,根本無me time.

最近,我地有經濟壓力,已經好少出街。工人走左,一屋家務,烹飯買餸,我一個人做晒。我仲要朝九晚五工作。唉,我唔識講,可能我壓力太大,所以先咁。

大宅

hyhyhy 發表於 23-3-28 21:39
咁好奇怪喎,我接受唔到
我認為個個星期去過夜係無必要,陪佢食餐飯正常d (除非99有病要特別照顧咁就唔同) ...

係突然有咁決定

大宅

lylachan1013 發表於 23-3-31 12:35
接受不到

多謝你地,我以為自己好唔正常

大宅

ilovecafe 發表於 23-5-21 13:58
返去陪佢,睇佢,同要瞓埋係2件事…佢自己都有頭家,d細路都要有人照顧…照顧老母就係孝子,咁掉底老婆仔女嘅 ...

好開心有人同我一樣感受。

大宅

Crystalivy 發表於 23-5-21 15:52
唔好用掉底字眼咁難聽,自己有頭家都要照顧父母,一星期瞓一次啫,我老公以前都係咁每星期返去陪老爺一、 ...

其實,有啲背境嘅野,我無係度交代。老家嘅事,我想有啲口德,只要唔影响我(&我嘅family ) 嘅野,我唔多事。

呢度大家都係人媽媽,大家唔覺得:仔女要陪我,乜唔係日光日白同我飲茶去街陪我傾計,乜野事要晚上九點黎睇我訓?

其實,呢個point , 我諗唔明。我唔係女唔俾老公返去,而係,點解咁奇怪?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊