家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 25# Emily_fung 的文章

請問你全屋連料用左幾錢呀. 我岩岩買入左樓,都係要全屋裝修,廚,toliet,又係要重新買入所有野..

男爵府

我除左家私,廚柜,之外,其他都係師父搞,暫定已要17萬,未計料.

男爵府

17萬唔包家私,唔包廚柜,唔包浴室,唔包全屋磚.唔包所有門.
我估入伙埋單30萬多d.
個師父話會帶我地去大陸買料.

原帖由 Emily_fung 於 11-3-7 23:00 發表
17萬包吾包家私?廚櫃?我覺得廚房同廁所呢兩part用錢最多

男爵府

593'.可能入伙要30個多DD.
原帖由 sowai 於 11-3-9 13:46 發表

be careful about the quality. my cf said if we choose to buy from PRC, we need to buy a little more for reserve as it is easily broken. Better chose the big 10 brand for floor tile.

everything no ...

男爵府

我除左昌唔使搞.唔使換喉.其他都做.

原帖由 Emily_fung 於 11-3-10 11:45 發表

妳系米整好多野啊,我700幾尺全包都吾使30窩

男爵府

咁你個師父好唔好呀.我4月4先收樓.有排先入伙.

原帖由 sowai 於 11-3-10 10:55 發表

貴咗小小, 但唔緊要, 最緊要手工好,
你幾時入伙呀! 到時可唔可以post d 相睇吓?
我預計4月尾

男爵府

我打價中.師父已報左價.17萬再加料,再加家私.
原帖由 sowai 於 11-3-10 16:19 發表

so far Ok, 你唔係已經搵咗師傅咩?

男爵府

我同左個裝修,我覺得貴,我話咁樣埋單要成31-33萬好貴,佢最後話家私包我30呎,5萬5,
結果:裝修不包廚柜,不包浴室台,不包浴缸,不包所有磚,不包裝紙,不包換侯. 大約17萬, 自已買最普通既料,未計廚柜:最小7-8萬(師父講的),家私包30呎5萬5.,自已訂左廚柜:預計3萬左右.不過可能都偏貴,我未決定.

原帖由 sowai 於 11-3-11 12:32 發表

打價打多幾間比較吓, 太平太貴都唔好

男爵府

我都會再睇多幾個師父先決定,我將呢17萬貼去其他討論區,d人個個都話平..
不過我都覺得貴.

原帖由 sowai 於 11-3-14 11:21 發表

好似貴咗d喎,我去過沙田一間設計公司,連廚柜(15呎地柜,12呎吊柜,浴室(不包浴缸),不包廚房及浴室磚(大約13.6萬), 全屋家私用E1版,約6萬8 (有埋Design), 但最終我都沒有幫襯,我找了現在這個師傅,因為是熟人而且我有很多後加工 ...

男爵府

我其實之後再搵倒個師父,報大約14萬,自已買料.
我多數會比呢個師父做.

原帖由 sowai 於 11-3-16 09:53 發表

我老公話你個case其實唔算貴, 只係我地個師傅收平我地好多. 不過可能我師奶d, 我始終覺得貴. 不過你唔好揾太平, 一分錢一分貨, 太平d手工唔知得唔得. ...

男爵府

4月4先收樓呀.
我都想快d,不過sorry呀,我最後自已再搵師父做.
現在估計都係16萬左右,但就做多好多野,我好滿意師父既提議,希望好快可以post 相上黎啦.

原帖由 Emily_fung 於 11-3-24 20:50 發表
Joan,你開始裝未啊?

男爵府

星期日會去睇現場.門要3個星期又真幾耐.
我會留意番. 唔該哂你.
原帖由 sowai 於 11-3-25 14:33 發表

師傅睇咗現場未呀! 通常以睇完現場後既報價為準, 同埋好多idea睇完現場後未必做到或者要加錢.
裝修間屋真係少d心力都唔得, 勁多細節要諗, 好希望快d搞掂!
順便一提, 上星期去定門, 竟然要三個星期, 搞到成個工程d ...

首頁

尾頁

跳至