樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我都煩惱緊呢樣野.
上年吹風又話過完年d樓價跌, 所以咪等囉. 點知越等越貴, 個個星期六日都好多人睇樓. 又話經濟唔好, 但有錢的人仍然大把, 所以都唔急於放樓, 供應量少, 但需求相對大, 因為有好多人都好似我咁以為樓價已經跌左, 睇下睇下又啱心水, 所以買左囉.
我都睇啱左一個, 還價給agent時都減唔到叫價的10%, 個agent都唔彩我. 佢哋都唔怕有生意.
我都唔知可以點, 真係好煩呀.

大宅

原帖由 ume 於 09-2-23 14:19 發表

我都係,邊睇、邊等、邊放聲氣!

hi ume,
我都經常見到你比好多好意見比我哋. thx
但我想問, 因為我由1/09開始睇樓, 我睇的係荃灣區的舊樓, 因為參考番上年的成交, 所以個地產經紀問我budget幾多時, 我就覆佢大約1.5m(這個也是我可以負擔的樓價). 但因為市況不斷好, 現在講緊叫價要1.6m-1.7m或以上, 所以地產都沒有經常call我睇樓, 只係間唔中有一兩間睇下.
如果照你咁講, 我係咪應該同經紀放寛我的budget(例如1.7m), 等佢比多些樓盤我睇, 等到經濟唔好, 這些單位可能會減價到我差不多的水平, 咁可能有機會找到合心水又啱價的樓.是嗎?
請給予我一些意見, 因為現時正租樓, bb剛出世, 一來唔想再捱貴租, 二來地方唔夠住, 所以都好心急想搵樓.
thx
2h媽咪

大宅

原帖由 ume 於 09-2-24 14:34 發表

如果係我,我會試下搵過第二間agent去睇,不過今次唔好同佢講實你budget既銀碼。當佢問你想要D咩嘢盤時,你只需要講個size、樓齡、間隔等等。如果佢堅持要你比個價,你就同個agent講,咁要睇下單位既質素啦,如果佢再迫你你先講 ...

多謝你的意見, 上次睇啱個層樓, 還價唔成, 我都會再等. 我抱住個心態塞翁失馬,焉知非福, 希望自已真係買到心目中的樓啦.
anyway, thx :lol: :lol: :lol:

首頁

尾頁

跳至