烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我屋企d 花膠就快俾我食完!! 想買定返d 存貨....

其實我都唔係好識花膠o既分別, 係咪隻隻都可以整甜食or 煲湯果d ga???

邊到買抵買呀??? 有無jm 教下路!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

尼古丁 發表於 12-10-11 14:56
回覆 lily_liu817 的帖子

有對仔梗加要出上環, 一次過買多d 因為你人多冇兩下工夫食晒, 過年又會借d 椅貴
有無街名呀?? 我路痴黎ga~~(我係果d 1年都唔過海十次d人黎)

燕窩但我唔識整ga!!

介紹下幫襯開邊間呀~~

尼古丁  坐mtr問人永安百貨邊個出口, 係永安大門過電車路,激易揾  發表於 12-10-11 15:55
尼古丁  我窮等人家邊有幫陳開邊間, 教你去上環就係多選擇有平有貴貨比3家冇買貴  發表於 12-10-11 15:47

水晶宮

Season.guo 發表於 12-10-11 15:19
上星期去咗大澳買咗一斤$700,同樓上差唔多咁大只要一千幾
好平呀!! 我屋企果d 好n 年ga 喇~~食食下都就食晒!!

n 年前買都1k 一斤(仲要係果陣搭朋友直接批發價), 依家真係唔敢諗會升幾錢!!

水晶宮

尼古丁 發表於 12-10-11 15:44
回覆 lily_liu817 的帖子

冇街名喎, 隨便問下人都指到路, 因為太大地方, 你坐電車行兩個站都見到d海味舖, ...
上面有jm 講左街名喇~~等我放假出去買定先, 我都怕年近歲晚又加價!!

咸魚味反而我唔怕, 其實呢我好鍾意聞ga咸魚味蝦膏味

我都係窮等人家, 食唔起燕窩海參鮑魚, 大時大節先有餐罐頭飽

水晶宮

wtfa 發表於 12-10-12 08:21
睇你買邊隻, 點食法喎!!

我自己果D 未發就一隻手掌咁上下~~呢D 係我煲湯就落1隻~另外會加D 花膠邊/碎!!

(其實我果隻我都唔知1斤有幾多野ga!!因我係一買買左幾斤, then 又分左d 俾娘家)

我每次發都會發定十隻, 之後放入冰格方便用, 我整甜品就用得多喇!!

因為試過用花膠碎黎整, 唔知點解我總覺得好腥, 唔o岩甜食, 反而要黎煲湯就ok!!

有次整冰糖燉花膠, 果次就重手囉~~一次過落晒十隻!!

(所以我想買d 平d黎咁食囉)

水晶宮

mist320 發表於 12-10-14 11:07
係咪即係一級個隻?做節我用佢$1xxx個種,平時食好似太貴
半斤都有26隻都幾多下喎!!

水晶宮

joeypchoy 發表於 12-10-16 11:32
29隻
半斤都有咁多~~~ 正~

水晶宮

iris.k 發表於 12-10-16 12:25
我見平就會入定貨,因為花膠每年1斤貴$500,我喺荃灣福來邨買!
咁特別o既~

其實呢我剩係識食, 哈哈~~想問下呢隻係咩膠黎ga???

嘩...每斤貴$500 咁勁, 我係自由睇完依家想自己曬tim 呀!!

不過又要驚我家樓下d 腦走上黎食左我d 魚肚

水晶宮

iris.k 發表於 12-10-16 12:43
係扎膠公
咁呢隻係咪好貴ga???

首頁

尾頁

跳至