想生BB

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

我第一次開呢個post。原來都有jm想知我的生b經歷過甚麼。因為我有時會答下其他jm d post。分享自己經歷4次小產。依家諗返當然輕鬆。因為好感恩最後我高齡39成功生到bb。仲好活潑精靈。。好喇入主題。都好長篇架。希望對大家有d幫助。不要放棄。當時2011-2014年是我一生難忘而艱苦的日子。我第一胎係3胞胎。係made in的日本的。我第一次同呢個男友(依家係老公)由北海道沿海玩到東京7日遊。大家都知2011年3月份日本大海嘯。當時我們亦到過曾經地震嘅地方。導遊亦叫我們買水飲。不要飲酒店水喉d水。我們亦有食海鮮。玩到第7日上機回港。因我有鼻敏感好容易流鼻水。在機上耳仔相當痛苦。因為鼻水流咗入耳仔。吉住咁痛。機場同男友各自歸家。我搭的士。個的士衰佬上落車時都唔幫我攞筴。我咪手腳並用推個筴入後尾箱。一推果下。嘩!做咩個子宮咁痛嘅。以為拉親。早上起身隻耳仔吉到好似有支針咁。立即去睇醫生。原來中耳炎呀。俾咗抗生素我食一星期。返香港後一個月其實子宮都有異常怪怪地。陰陰痛。谷住咁。以為m就嚟。因為我剛完m先去日本玩。心無諗過會有咗。有安全期7日嘛。。所以我照平時咁咩都食。咩都做。無避忌。但都發覺好似仲未嚟m一個星期了。我本身m都算準時。但試過喺22歲果年轉新工太緊張。又係遲咗。所7以無諗咩。再等下啦。不過有一日放假早上發現底底有粉紅色分泌。以為又係m嚟喇。又無理。繼續等多一日。開始係啡分泌。怪怪咁。未試過咁的。於是問下我家姐。佢話不如驗下孕啦。一驗真係有咗。咩唔係安全期咩。咁容易有嘅。因為之前同ex3。4年都無避孕都唔中。以為自己應該係難有d。同埋我睇咗好多年師傅都話我難有bb。所以諗死喇。我喺日本仲連續3日浸温泉。又咩都食。酒又飲。回港後又食埋西藥。立即問下生過果d人点做好。第一次咩都唔識。又高齡36。一問其他即刻好緊張。叫我立即睇婦科。打去原來好多full了。又要等幾日先有得睇。最後終於找到一個Dr.。去照下第一次用肚照。照咗好耐都找不到。之後再用陰超。終於見到好似個波仔咁。咩都未有。應該得5w。而流啡果度無咩可以做。只俾咗2隻維他命我回家每日食。Dr.叫我一星期再嚟照下心跳。果刻諗好神奇。有個bb喺我肚入面

littlefunpig    發表於 21-9-14 10:44
tpyjasmine    發表於 21-1-7 14:54
chaktung    發表於 16-2-4 02:37
Raine    發表於 16-1-28 10:50
win615    發表於 16-1-27 10:42
la_source    發表於 16-1-27 10:35

男爵府

引用:我第一次開呢個post。原來都有jm想知我的生

原帖由 Liukut 於 16-01-27 發表
我第一次開呢個post。原來都有jm想知我的生b經歷過甚麼。因為我有時會答下其他jm d post。分享自己經歷4次 ...
睇咗醫生後當然好乖咁食維他命。而且開始攪結婚d嘢。但d啡無停過。仲愈來愈多。真係好擔心。第一次上bk就睇下其他jm有無咁嘅情況。原來流啡好普遍。咁我亦小心d。多d休息卧床。到覆診時Dr.用陰超話bb大咗dd。有心跳了。但我見到好隱約閃下閃下。咁都ok la。之後Dr.又照咗好耐。話有水囊 n 積血。所以流啡。其他水囊我廿幾歲時婦科有講。如果唔大唔多可以不理。所以今次Dr.都話bb愈來愈大。個水囊自然會逼走。今次Dr.出咗信証明我有咗。所以我立即返聯合排産檢喇。開心到不得了。。開心時刻好快過去。孕吐就開始來了日嘔夜嘔咩都食唔到。飲水都嘔。点解會咁架。辛苦到咩都唔想做。但都有返工。一有休息時間就要坐下。瞓下。攰到不得了親朋戚友一定話係咁架喇。好快無事。3個月啦。就好d果d日子真係過得好慢

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 16-01-27 發表我第

睇咗醫生後當然好乖咁食維他命。而且開始攪結婚d嘢。但d啡無停過。仲愈來愈多。真係好擔心。第一次上bk就睇 ...
有一晚8点到就嚟放工。突然覺得個肚好似有個波爆咗。之後都feel到有嘢流出嚟。我立即衝去廁所。見到好多鮮血呀。嚇到我立即打俾醫生先(唔係第一個打俾男友)。Dr.好好有個緊急電話打俾佢。而Dr.真係立即接聽。我話好多血呀。点算呀。Dr.叫我立即去最近嘅急症室。我立即同上司講要飛的去威爾斯。途中立即call男友醫院等。去到好快見Dr.。立即照下bb点。個Dr.照咗好耐。我覺得有d奇怪問bb係咪無咗。佢跟住開始問咗d奇怪問題。問我呢胎有食排卵丸?人工的?我同老公家中有雙胞胎嗎?我全部答NO。係自然的。無避孕。不過去咗日本玩n回港後中耳炎食咗抗生素。之後Dr.更加困惑咁樣轉個Mon俾我睇。一睇有3個波波。一樣大細的。即係3胞胎。應該有8w大。但照唔到心跳。但Dr.叫我唔好擔心住。要上婦科check清楚先。果日係星期五。所以最快星期一先最快期俾我。

男爵府

回覆:我的5次生b歴程

唔好意思。我要湊b先。等佢瞓咗我先得閒寫

男爵府

好多謝各位jm支持呀。。好。繼續
我男友其實都到咗急症室。但入面訊號收唔到。所以我check完出返門口再打俾佢。佢話到咗好耐bababa。。已聽唔到佢講咩。我立即要講佢知。估都估唔到。明明上星期只照到1個波波。點解今晚再照係3個波波。即係3胞胎呀佢就好唔相信話係咪真架。我話真架。

男爵府

引用:好多謝各位jm支持呀。。好。繼續我男友其實

好多謝各位jm支持呀。。好。繼續
我男友其實都到咗急症室。但入面訊號收唔到。所以我check ...
其實當時我內心又驚又喜。3胞胎生完可以收工雙胞胎已經好得意。咁3胞胎咪更勁。点湊呢?當晚我滿腦子幻想。Dr.俾咗2日病假我。所以我立即打俾上司講佢知有呢d情況。順便請假。其實真係超攰。都無咩精力再去諗咩。好快已瞓。到星期六n日我就積極找資料。即係上bk睇下啦。原來3胞胎唔易陀的。對母體n胎兒都好危險。我諗大不了全孕期都瞓床or留院。呢2日不斷收到好多朋友資訊。叫我book咩私家醫生再check下等等。不斷有電話。瞓下。食下。好快到星期一。我自己一個人去醫院的。因為諗只係check下照下無咩要做。好快啫。唔使人陪啦。又行得走得。費時叫男友請假啦。本來佢想叫未來99嚟陪我。我話唔使啦。咁少事。。去到房入面有3個Dr.。1個姑娘幫我檢查。有個應該係高級d婦科女醫生用肚照都係照到3胞胎。但亦都無心跳。Dr.話俾多2星期佢地啦。可能遲d會有。但我話上星期去私家照到一個有心跳的。但仲未見其他2個胞胎出現的。咁奇怪的。之後Dr.話可能同卵分裂出嚟的。要7。8w先會明顯見到。更安慰我唔好擔心咁多住。如果真係有心跳你個case好複雜。好多嘢要同你傾。同埋下次檢查一定要叫埋先生嚟。咁我出房後。等攞覆診紙。有幾個姑娘就問我。你3胞胎呀?幾多w呀?我話係呀。8w喇。但無心跳呀。佢地話唔好擔心。加油呀。可能有奇蹟架。要小心呀你。我聽到好多人鼓勵我。好感動原來陀b咁多感性的

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 16-01-27 發表好多

其實當時我內心又驚又喜。3胞胎生完可以收工雙胞胎已經好得意。咁3胞胎咪更勁。点湊呢?當晚我滿腦 ...
其實流啡一直無停過。瞓床真係流少d。Dr.好好呀。俾咗2星期病假我。所以我又回家安胎。食同瞓。但其實成日嘔。無咩食到。但又肚餓到嘔。真係無咩心情去諗嘢。好快又到覆診果日。我同男友要一早09:00到威爾斯。入房後又係3個Dr.。1個姑娘等我。我心情非常亂。好緊張。我一緊張全身會震的。好容易俾人知道。連把聲都震埋。3個Dr.照咗好耐。細細聲講英文的。我已經無心情留意講咩。之後又轉個Mon俾我睇。太太。今次已經過咗2星期。應該係10w。應該一定要有心跳的。但今日照完都係無心跳。或者我叫埋你先生入嚟再傾。

男爵府

我男友入到房親眼見到個Mon入面有3個波波3胞胎。其實佢本身個人面上係無咩反應。所以我睇唔到佢咩心情只是好留心Dr.嘅解釋。先生你都見到3個胞胎。應該已經有10w大。但係size仲停留8w到。亦無心跳跡象。所以我地認為已經流產咗。今次叫埋你嚟睇下。解釋你知。你太太應該有同你講過咩情況。咁你同太太相量下會唔會今日入院立即塞藥攞bb出嚟。或者再約時間返嚟做。但我都建議立即做好d。否則死胎喺子宮發炎就麻煩。

男爵府

當Dr.問我地想幾時入院。其實呢2星期在家安胎都有諗。如果無心跳。要点做。當然又上bk睇下jm分享。為自己作好心理。身理準備。我想講當時n依家講返出嚟。其實我真係唔係咁大傷感。可以未諗過咁容易有咗。可以話意外。無諗過要結婚等等。同埋初頭陀b真係太辛苦。種種問題令我覺得如果bb唔健康自己停心跳。我都無辦法改變。要接受。衰d講自己對3胞胎要走。覺得自己異常冷漠。冷靜當然之前有同男友相量各種結果。所以好快已經答應咗Dr.。依家入院啦。今日做埋塞藥。我男友只上午請假。本來佢話5点放工後來接我走。我話唔使啦。我自己call的士ok架喇。之後我入咗病房。換衫。上床等Dr.。大約11:00要放塞了。都有d緊張。唔知會点。一個Dr.。一個姑娘一齊嚟到我張床。拉埋簾。Dr.然後同我講解。我依家幇你放3粒藥丸入你子宮頸。等子宮陣痛。佢有俾d藥丸我睇。好細粒的白色丸仔。一陣放入去會有d痛n唔舒服。放完一個鐘內唔好落床。如果3個鐘仲未有反應。會再塞藥。因每人反應不同。你有咩唔舒服。肚痛。有嘢流出嚟。就按鐘叫姑娘啦。佢會俾個盆你去廁所疴出嚟。總之疴咗咩都要俾姑娘睇下。

男爵府

引用:當Dr.問我地想幾時入院。其實呢2星期在家安

原帖由 Liukut 於 16-01-28 發表
當Dr.問我地想幾時入院。其實呢2星期在家安胎都有諗。如果無心跳。要点做。當然又上bk睇下jm分享。為自己作 ...
塞咗藥後。無咩感覺。我瞓大房的。果日都多吉床。大家都好安靜喺床上休息。當靜落嚟我就同3胞胎講。bb對唔住呀。媽媽無好好保護你地。唔知自己係咪去咗日本n食咗抗生素傷害咗你地。我都好唔捨得你地。你地要乖呀。好好再找戶好人家投胎。或者再返嚟媽媽身邊。媽媽下次會做好d。小心d。要好好保護你的。對唔住呀我有喊。但唔係喊出聲。唔係嚎哭。只是不停流淚。之後時間只好瞓喺床上發呆。睇tv。等等等

男爵府

中午12:00派飯時間。我見已瞓咗一個鐘。應該可以坐起身食飯。其實個子宮開始脹住咁。谷m感覺。食完飯又瞓下。大約1:30開始攪肚痛。愈來愈痛。我感覺到有爆破嘅感覺。我就立即按鐘話俾姑娘知。佢話你係咪想疴呀?我話好似攪肚痛想去廁所咁。姑娘就立即攞個藍色廁盆俾我。去廁所放喺坐廁上面先疴落盆啦。咩都要攞出嚟俾我地睇呀。我話。哦!終於忍住勁攪肚痛落床慢慢行去廁所。第一次連埋小便n鮮血水。好多好多的。攞住俾姑娘睇。佢就話放喺檯上面啦。我之後又走返上床瞓。等唔到15mins又勁想疴。我又按鐘。姑娘又俾個盆我去廁所。今次真係好急好急。好似有d大舊嘢疴出嚟。入到廁所已等不及。一坐低好快好快babababa。。忍不到咁疴。我留意到疴咗好多嘢出嚟。終於停了。我自己睇下。盆入面有一個手掌咁大黑紅色的圓形的扁扁的。應該係胎盤。好完整的。見到一層一層圖形環折面。入面有條手指尾咁大的黑紅色蟲仔。彎彎的。已經有点黑色眼仔。另外有2條黑紅色蟲仔係分開咗。無胎盤包圍住。3條蟲仔一樣大細的。我無喊。諗緊好無影低佢地。我有帶埋電話入廁所。諗咗5mins。都係無勇氣影低。我想let them go la。同佢地講再見。之後俾姑娘處理。再返上床等Dr.嚟檢查。

男爵府

引用:中午12:00派飯時間。我見已瞓咗一個鐘。應

中午12:00派飯時間。我見已瞓咗一個鐘。應該可以坐起身食飯。其實個子宮開始脹住咁。谷m感覺。食完飯又瞓下 ...
返上床後。覺得成個人空洞洞。呢個月好似發咗場夢。人生第一次叫做大事。都未結婚就無咗亞b。仲要係3個bb咁多。姑娘叫我休息下。瞓下。等多2~3hrs無咁多血。無咩唔舒服可以出院。醫生都有嚟睇下檢查下子宮。話2星期後再返嚟覆診。照下子宮清哂組織未。如果未。要安排刮宮手術。差不多5点了。我見自己ok。就話要出院。d姑娘話最好有人陪你出院好d喎。我話唔想等了。我自簽出院。回家後。因為第一次小產。咩都唔識。無特別坐月。無用薑水沖涼。好似平時咁生活。不過出院後。每日都仲有dd深色血。到咗2星期後覆診時。都無停過。同Dr.講咁嘅情況。Dr.一照就話組織未清呀。要安排刮宮手術。又問我可以幾時入院。我話可以今日入院。因為我已準備入院嘅嘢。唔想再拖。上到病房Dr.話立即排手術室。但我唔係緊急手術。唔知幾時排到我。但叫我唔好再飲食。果朝08:00食完早餐再無嘢落過肚。等等等等到下午4点幾姑娘問我要唔要吊水。我話唔使。因為我好怕插豆豆。勁痛又再等等等。到晚上8点幾姑娘又嚟話驚我脱水。一定要吊水。我話再等下先。我ok呀。其實我已經12hrs無飲過水。再。到咗晚上11:00点幾姑娘又再找我話。一定要吊水架喇。已為我準備咗包水。等打針姑娘嚟幫我插豆豆。係呢刻。另一個姑娘就走嚟話準備去做手術。要快d換衫。等過床落去手術室。果時係夜晚12:00点幾

男爵府

引用:Quote:Liukut 發表於 16-1-28 14:08 中午12

原帖由 mini-kinki 於 16-01-28 發表
我要夜晚返到屋企先排到個胎出黎, 果一刻有諗過叫老公黎見下個B,
當見"最後一面", 不過又諗起個B已經吸收 ...
我男友返緊工。塞藥後ws咗佢。話佢知bb要走了。佢ws我同bb講再見。其實我老公唔係感情豐富。好多嘢唔會表達出嚟。理性d咁。所以我情緒方面都平復d。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 16-01-28 發表中午

返上床後。覺得成個人空洞洞。呢個月好似發咗場夢。人生第一次叫做大事。都未結婚就無咗亞b。仲要係3個bb咁 ...
第一次懷孕就咁來去匆匆。大起大落
第二次懷念係結婚後。大約過3個月。去完渡蜜月。呢3個月過得好快。好忙。好sweet。所以咁快又中咗。我無避孕的。自己其實好容易感覺到有咗。就係嘔。有朝刷牙時又突然想嘔了。而m其實仲差幾日先到。我已有第一次經驗。所以立即買棒棒驗尿。証實有咗。立即book定私家8w先去.照。因為一定會睇到心跳。

男爵府

引用:睇到你個POST都另我諗起月頭離開我BB, 我真

原帖由 cc0926 於 16-01-29 發表
睇到你個POST都另我諗起月頭離開我BB, 我真係好掛住佢呀. 我現在成日都同老公講好掛住BB, 好想佢快D返黎我 ...
只要你準備好。緣份到。bb會回來你身邊的。加油!

男爵府

引用:Quote:Liukut 發表於 16-1-29 10:53 只要你

原帖由 cc0926 於 16-01-29 發表
樓主, 謝謝你鼓勵呀!我現在已經坐左差不多一個月小月了, 亦去睇中醫調理身體, 現等第一次M Come來就再努力 ...
唔使客氣。互相鼓勵嘛做多d帶氧運動。例如行快d。挺胸收腹咁行。幫助子宮收緊。修復好d。拉筋都好架。等你好消息

cc0926    發表於 16-1-29 12:09

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 16-01-28 發表返上

原帖由 Liukut 於 16-01-29 發表
第一次懷孕就咁來去匆匆。大起大落
第二次懷念係結婚後。大約過3個月。去完渡蜜月。呢3個月過得好快 ...
可能第一次懷孕嘔得太勁。今次第二次接受咗多d。無咁辛苦咁。所以繼續返工。但一樣有啡流。不過無咁多。今胎算順利。好快到12w做埋唐氏檢查~pass。見今次咁ok。開始又放鬆了問題也開始慢慢來了。而我又不發覺。依家想好嬲自己。因為都無咩胃口。所以將早上火腿蛋治到黃昏先食。終於夜晚又疴又嘔。去小便開始急急痛。又唔理。以為係咁。到差不多14w已發現子宮位怨怨痛。流多咗水嘅分泌。都有同私家講。但普通照下又無特別留意d咩。無要求化驗分泌因為真係唔知要留意咁多嘢。依家先知。我15w星期五仲去私家check完。無咩嘢講。話bb各樣ok架。我仲幾日後星期一老公放假仲去行街n食飯。但果日已非常唔舒服。標冷汗見暈。d水分泌多咗好多。連護墊都好快濕哂。個肚好墜。好似有嘢喺子宮想頂出嚟。其實我應該立即入院。到星期二早上我老公已返工。我都起身準備返工。發覺好急好急好想大小便。去到廁所就用力痾啦。一用力痾就聽到爆一聲好大聲。似爆氣球咁聲。之後喺咁流水。我仲好白痴唔知。走返上床休息。見仲不斷流水。應該唔對路。立即打俾私家。佢都立即接聽。我話醫生好多水流咗出嚟呀。点算呀?。Dr.話可能穿水呀。快d去急症室。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 16-01-29 發表第一

可能第一次懷孕嘔得太勁。今次第二次接受咗多d。無咁辛苦咁。所以繼續返工。但一樣有啡流。不過無 ...
其實我第一次經驗。所以立即執埋入院用品。應該要留院。即刻搭的士去聯合急症。一去到喺登記處。分流處已經好想冷靜。又好急咁同醫務人員講。我諗自己真係好嚴重。緊急。分流站已幫我叫咗張床俾瞓上去。直入檢查站等醫生。好快Dr.已到。仲有一個姑娘幫我除褲檢查子宮n照肚。好緊張。緊張到我又全身震哂。真係好驚。但唔知道我喊唔出。照完肚。Dr.話真係穿水。好似無咗好多水。檢查埋子宮頸。鴨嘴鉗放入去會有d唔舒服架。我知。因為我唔係第一次

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 16-01-29 發表可能

其實我第一次經驗。所以立即執埋入院用品。應該要留院。即刻搭的士去聯合急症。一去到喺登記處。分流處已經 ...
Dr.話子宮頸無開到。bb仲有心跳。要入院呀。之後再推上房再詳細檢查。上房後我未換衫又推去檢查多一次。重複我嘅第一次病歷。今次懷孕經過。發生太多以為無相關事情。可能又導致我今次的失敗。又重蹈覆轍。又塞藥。再加多次刮宮短短半年咋。点解我咁大意。又害多個bb。。終於第二日早上檢查再照到bb。仍然有心跳。但完全無哂胎水。好似被保鮮紙包住咁。郁唔到。我真係唔知道点解我喊唔出。我只回應Dr.。哦~哦~哦。係咪即係求唔返?。。Dr.話得16w又完全無胎水保護。基本上生存唔到到24w。就算捱到24w。生出嚟嘅bb㑹好多問題。我問係咪要放棄了?要依家做?。。Dr.話既然救唔到。愈早做對母體好d。否則子宮發炎會好長手尾。好麻煩的。我無任何可以反抗嘅理由去保住bb。我再一次失去你了

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 16-01-29 發表其實

原帖由 Liukut 於 16-01-30 發表
Dr.話子宮頸無開到。bb仲有心跳。要入院呀。之後再推上房再詳細檢查。上房後我未換衫又推去檢查多一次。重 ...
檢查完。立即安排我簽文件。今次聯合醫院特別安排咗一間私人病房俾我。又重複塞藥。陣痛。道別bb。不過今次全程瞓喺床上。又係11:00塞藥。12:00派飯。我食完飯靜待著。睇tv。大約2:00知道bb要出嚟。5~6個姑娘入到嚟。我仲痛到嘔。嘔哂d飯出嚟。bb出嚟後我大出血。幇我個Dr.係後生女嚟的。我見佢不知所措。有個經驗豐富姑娘叫佢打止血針。打啦。Dr.好驚咁打去我大腿內側近子宮位。勁痛呀。我想去摸下。因為真係好痛。但俾姑娘㩒住我雙手。Dr.之後用手拉胎盤出嚟。痛到我。最後都係拉唔到。Dr.話再打多支針for胎盤易d攞出嚟。但我已經唔記得係叫咩名。差不多4点有個高級Dr.嚟幇我拉胎盤。後生Dr.企喺一邊學習。等到下午5点先完結一切。再等到早上又去照下子宮。仲未清哂組織。又要排手術去做刮宮。再休息多一日可以出院了。又一條好漢。夢一場因為今次做埋刮宮出院。所以一星期後已無哂惡露。可以進補。

首頁
12345...18

尾頁

跳至