嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我通常會煲竹蔗紅蘿蔔馬蹄(吾落茅根,因為好涼BB根本吾需要)、冬瓜水、牛大力土伏苓湯、粟米鬚水、糙米水......好多都可以煲比BB飲

大宅

meeki, polly_98
你地囝囝有25、26個月都可以飲吾同種類既湯。如果要煲清熱湯可以試下呢個湯都係去濕清內熱。
材料有兩條莧菜頭、兩條粟米、雲苓、白“術”、扁豆衣、生薏米、少許麥冬、加蜜棗、陳皮、+ 肉/魚煲
好好飲:lol: 仲有好多好多湯添!

大宅

meeki,
有可以就咁用 粟米鬚+粟米芯+ 紅蘿蔔+ 生薏米+ 幾粒蜜棗煲水飲 或者

粟米鬚+乾淮山片+生薏米+芡實+蜜棗又係煲水飲 夠晒簡單:lol:

大宅

meeki,
要煲我講既茶水就要煲45分鐘至1 小時就得!

大宅

polly_98,
如果你囝囝鍾意飲湯既話,你可以煲椰子湯 ﹣材料有:椰子一個、紅蘿蔔一條、粟米兩至三條、馬蹄約十粒。可以加肉再加果皮煲佢兩個幾鐘就OK!(記得果皮要凍水落,仲有椰子入面椰水係臨息火前半個鐘既時候落入煲湯到!)你又可以試下。
蜜棗都吾需要加,因為本身個湯好甜!

大宅

如果你地煲冬瓜水(甜味)既話,可以用白皮冬瓜連囊就好清熱,如果吾想比阿B飲太甜既話,可以將片糖轉為蜜棗來煲,而且又無片糖咁甜呢

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-7-31 14:59 編輯 ]

大宅

polly_98,
白皮冬瓜你可以係街市買到,平時你會係街市見到係綠色皮冬瓜,而白皮冬瓜比綠色皮冬瓜大個o的。
買左番o黎,吾需要去皮只係洗乾淨連囊,水滾就放冬瓜及去濕料、蜜棗一齊煲佢45分鐘至1 小時就得!好容易!

EMILYTENNIS,
開奶茶我諗等阿B六個月比佢飲會好D,我都係6 個月比我囡囡飲!

大宅

meeki,
我今日買咗夏枯草嚟煲,不過我就加埋竹蔗、馬蹄、少量白豆再加蜜棗或者落冰糖嚟煲.
如果你煲夏枯草呢d涼茶比bb飲既話,係落冰糖.因為冰糖係清潤!

大宅

meeki,
我尋晚煲咗啦!好好飲喔!:lol:
夏枯草我用手囉既話大約囉4 執,竹蔗就要3條長然後破開一條條,蜜棗落5粒,白豆大約落4大湯匙左右,馬蹄12粒.煲成個鍾頭(因為我煲材料太多所以煲成個鍾):time:
煲涼茶既話我大約一星期煲一次

大宅

meeki,
基本上我煲完涼茶係用玻璃瓶雪起佢,要比個囡飲時,要飲幾多就倒幾多出嚟再煲滾.果日飲唔晒就唔要.
第二日再飲就再係雪櫃倒落樽或者杯度.
不過我煲涼茶通常留兩日比個囡,超過兩日我就唔比佢飲.

大宅

我今日就會煲雲芝茶比囡囡飲,呢款茶基本上係一家大細都飲得而且仲加強抵抗力添! !等我煲好睇下味道如何再同各位介紹。

大宅

nihongo,
我通常煲比一定大細飲,而我既份量係供四個人飲。
材料:三條竹蔗(破開)成一條條、一條大紅蘿蔔、兩至三條粟米再加十至十二粒馬蹄(記得要一開二)就咁煲佢約兩個鐘頭,我就再加少少麥冬就 OK。
(如果你煲比阿B飲既話,就吾需要加茅根)BB吾需要飲咁涼!

大宅

nihongo,
不用客氣,麥冬係細細條黃黃地色,如果小朋友心火燥就可以加少少落去煲,洗乾淨之後連埋其他材料一齊煲就得!

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-8-10 12:57 編輯 ]

大宅

meeki,
咁你係唔係加蜜棗煲甜比阿b飲?

大宅

meeki,
用糖冬瓜比較涼,而用蜜棗就較為清潤。

大宅

我今日就煲龍利葉石黃皮茶,對於喉嚨痛、感冒、咳,有清內熱既作用。一家大細有無事都飲得!

[ 本文章最後由 carolchoi 於 07-8-13 14:46 編輯 ]

大宅

meeki,
如果煲涼茶有4-5個人飲既話,你可以落4-6粒蜜棗,煲出既味吾會太甜對阿B又好,大人飲涼茶更加吾需要咁甜。

大宅

我尋日飲個龍利葉石黃皮湯,非常甜及好飲。此湯可以煲水飲都得!
材料有 龍利葉、石黃皮、青欖、麥冬、粟米2條、南北杏、果皮、蜜棗5-6粒煲水 煲至一個半至兩個鐘就得!
此湯水或茶有助舒緩喉嚨不適。有無事都飲得:lol:
而今日就煲個潤肺、滋陰、止咳作用既茶水亦都?一家大細飲!

大宅

meeki,
我煲龍利葉湯係叫山草藥店執, 唔係一包包經巳執好,你可以叫佢幫你執幾多人飲既份量.

大宅

好耐都無報料,最近囡囡病左。又吾可以煲湯唯有煲D涼水比佢飲,囡囡食左西藥,咀唇都好乾,所以我就煲左竹蔗海底椰水比佢飲,對於止咳、清內熱都有幫助。

首頁

尾頁

跳至