自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 09:50
想知美國係唔係好亂?移民美國會係一個好選擇嗎?

美國邊度?

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 10:33
加州

加州OK的,我細個移民都係加州!天氣好,又多唔同種族嘅人,歧視無咁嚴重!我試過開車上加拿大,經過d無乜移民嘅town仔,入油時d人真係會打量你多幾眼,但我係LA、SF果d附近就完全無試過!移民/唔同種族嘅人係見慣不怪。 當然初初到步會覺得乜都比香港落後,比香港貴,但住落,搵到工,你就會發現加州搵錢加州用係好用過香港搵錢香港用!同埋一定要識開車!唔好比較香港點點點,始終唔同地方生活方式會有唔同,要調節下自己

978212    發表於 19-7-24 14:10
bopomofo2405    發表於 19-7-21 13:15

子爵府

bettylovingbb 發表於 19-7-21 11:30
咁誇張?!我C6家姐係Canadian, 佢地一家不知幾鍾意去New York玩, 佢nephew最近先去左new York讀PHD, 請問 ...

唔適應就乜都唔鍾意㗎啦!際遇唔同,對該地方感覺都會唔同

如果真係咁差,點解年年都有人移民吖?

子爵府

littlesister 發表於 19-7-21 11:42
離題一問,請問LA 冬天天氣點?係咪唔會好凍?一個女人仔搭車會唔會唔安全?因為年尾要去上堂,thanks :wa ...

Exactly LA 邊度? LA地方大,搭車可以好耐,巴士班次疏攞㗎!凍就一定㗎啦,尤其是你唔住慣當地,但預左室內有暖氣,可以layer咁穿,我習慣就可以穿短袖加羽絨,你第一次過黎的話,打底可以薄長袖➕vest➕羽絨咁

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 12:29
thanks jm,聽朋友講個邊難揾工,稅又重

稅係重啊!買嘢sales tax而家好似9.x%? 但三藩市minimum wage係$15.x啊!搵工係好視乎學歷,語文能力,但肯做就得!衰d講句,你應該唔差得過大陸移民過去嘅人啊?!人地都搵到食,你唔得? jm, 我唔清楚你background,唔知你搵邊類工... 但係預左由頭黎過。 我適應好d係因為我係果邊讀書,之後搵工,容入社會容易d。但我爸媽去到係4x歲人,對於佢地都唔容易,做嘅工都係辛苦工

子爵府

mommyli 發表於 19-7-21 13:11
細個搬去同成年後搬去又好唔同嘅。
我試過要renew drivers license但係LA d DMV肯定排到嘔。最後road trip ...

係㗎!所以要睇下jm咩background囉,本身單身?已婚?有無小朋友?自己有無係外國生活過? 年紀?去邊度落腳...等等好多好多因素

子爵府

matcha-moo 發表於 19-7-21 13:18
講真我見美國啲大陸人真係好捱得,又唔怕辛苦。好多新移民做十幾年就儲夠錢買屋。
...

我識一個同我差唔多年紀,我讀大學,佢做waitress做到4年兩間屋(但樓市比而家低水)你話係咪辛苦?當然辛苦啦!個個禮拜做6.5日工,早上10點一間,收工3、4點又跑去另一間餐館做到晚上10點!但係香港做waitress搵唔搵到吖?你放得低身段,唔會無嘢做!

子爵府

甄小bee 發表於 19-7-21 14:17
我勁鐘意加卅!我時常飛過去住下,休息下,有時一年,2,3 次,個零2 個月,好舒服!

食野好好食,韓國野 ...

你生活都好寫意 最好summer留係加州

子爵府

湊仔媽媽 發表於 19-7-21 14:21
去加州,大城市定小市鎮? 大城市屋價唔平,市鎮有平有貴,朋友剛買三藩市屋,都近3M usd, 帶定多啲銀彈好, ...

哇,保守估計,交地稅都成60k usd一年!你朋友都係搵到錢嘅人

子爵府

littlesister 發表於 19-7-21 14:30

咁應該會住近上堂位置,但咁遠去到諗緊好唔好留多幾日 ...

會唔會考慮local tour? 一個人唔熟路開車都比較危險 美國多人自己開車,所以public transportation system同香港方便程度係無得比

子爵府

大力大力 發表於 19-7-21 14:30
地税都 60K USD 一年?

係啊!你當2% of the purchase price, 仲要年年inflation,年年加!但佢買得3m樓,都預左呢筆開支㗎啦!

子爵府

littlesister 發表於 19-7-21 15:24

請問知唔知係咪有 bus tour?

LA 真係大㗎!我地開車落LA玩,無join過local tour,你可以試下search下 或者到時問酒店d人。唔好意思幫你唔到

子爵府

mugtaitai 發表於 19-7-21 15:51
哇,加州地稅要 2% 咁犀利!我住西雅圖郊區,地稅大約係屋價 1%,我都已經牙痛咁聲
...

d老華僑成日話預2%地稅,我從來無計清楚。你咁講,我睇番張單,計出黎係1.23% of property value. sorry 誤導左大家

子爵府

甄小bee 發表於 19-7-21 23:09
我自己鐘意食美國d 韓國菜多d, d 配菜不停

refill ! 價格又不貴!係LA, d 韓國超市好齊貨,又大

美國嘅日韓越南泰國餐好食過、平過(或者差唔多價錢,但大份好多)香港!因為係日韓越南泰國移民煮㗎嘛 d越南咖啡同pho真係

子爵府

LamLamMummy 發表於 19-7-22 12:29
請問西雅圖治安ok嗎?

Seattle都係較多華人地方之一,但我無住過當地,可能要其他住過嘅jm先知

子爵府

馬拉雞 發表於 19-7-22 10:35

衣食住行德洲平過加洲好多。廿幾三十萬美金就買到二千幾三千 ...

哇... 好吸引啊!

首頁

尾頁

跳至