跳至

首頁

尾頁

男爵府

szefong 發表於 14-8-19 16:15
我下年頭都會land,對Coquitlam都好有興趣。但想問問那裡好似成日有熊和狼出沒,對住慣香港的我來說實在十分 …
其實而家既Coquitlam同十多年前既Coquitlam已經好唔同啦~~哈哈….住近Coquitlam Centre 附近大把高樓Apartment…唔會有熊同狼出沒啦~~~但住上山上當然會有啦~~~但都唔洗咁驚~~~大把中國人住上山…無想象中咁可怕架~我怕山上多雪落多D~~
PS:我前兩日晚係唐人街先見到土狼出沒!
再PS:上年Coquitlam Centre個parking lot都出現過小熊…但其實好多區都會有…

男爵府

szefong 發表於 14-8-20 04:29
謝謝你呀,v!! 還有你覺得Coquitlam 的小學中學好嗎?太靜會不會有賊入屋呢?

唔洗多謝啦~~~至於學校方面Coquitlam係有分middle school and high school既,唔到其他cities….ranking 上係幾好架,以Coquitlam Centre附近既Pinetree and Geneagle Secondary來講,佢地排名都係好高架。
Coquitlam Centre附近唔靜喎~~2016 Skytrain就起好,到時我覺得嘈添~~加上唔係愈旺先愈雜架咩? 哈哈

男爵府

引用:大家好,我會下年暑假同兩個兒子回流,我爸

原帖由 Rebeccaswchan 於 14-11-01 發表
大家好,我會下年暑假同兩個兒子回流,我爸媽現住Westwood plateau 我地會搵附近D townhouse. 你地係米有wh ...
係有whatsapp group架~但人數太多,已經轉去Wechat。你有無Wechat id?我住Coquitlam Centre 附近。

男爵府

Ching's_Ma 發表於 14-11-2 08:29
回覆 V塞娜 的帖子

你好,我諗緊移民, 想請問South Vancouver 和 East Vancouver 那邊好唔好住?治安,校 …
我本人覺得如果住House,呢兩個地區一般屋與屋距離比較近。其實好唔好住,好個人感覺…因為每個人需求不一樣。South 同 East都係比較舊既區域,咁當然有新屋啦…但比起其他區,係比較老區….治安方面, 只要唔近毒品注射屋,同唐人街就應該OK既….學校方面,一般公立學校質素,無乜特別出名學校…你可以去以下website check 下你target 學校既ranking...http://britishcolumbia.comparesc ... nkLocationName.aspx

男爵府

引用:留名作參考 +

原帖由 WillJuneBB 於 15-01-24 發表
留名作參考
大家交流交流~

男爵府

iris23407 發表於 15-1-25 17:32
我2014年初提議14歲有加藉身分(佢除左2歲去過一次)嘅仔考慮去加拿大讀書,佢话可以考慮,我農曆年就去左5 …
哦~~~你囝囝14歲就出國讀書,好獨立喎~~咁講返你想知既話提先啦…….咁地理上Coquitlam 同Richmond 就差好遠既~~由Coquitlam 揸車去Richmond,都要45mins架~~ Richmond 勝在多中式食巿,唔識煮飯,搵食都好容易。如果住近中心點, 唔洗揸車, 亦有Skytrain 可到。但相對其他地區,中國人既比例又會多d。個人覺得如果你囝囝英文唔好,又住Richmond, D朋友又係中國人多, 咁學英文又會比較慢D囉~~但如果英文OK, 咁就唔洗理呢個問題…而Coquitlam就好小中國野食, 但如果住近Coquitlam Centre, 咁都好方便既, 有幾間中式超市, 餐廳…生活所需,絕對無問題既~~~環境亦唔錯….Overall 黎講, Coquitlam 比起Richmond 係靜好多既, Richmond 旺好多。所以好睇個人需要既~~~
但你無提及買townhouse係打算出租定自住? 如果係你囝囝住, 佢返u-hill, 2區返學都唔方便喎~~~ 如果將來大學係UBC, 由Coquitlam 去,揸車都要成個鍾架~~因為我本身讀緊地產course, 都要由Coquitlam 揸去UBC上堂….係比較累囉~~~但如果讀SFU, 就方便好多, 搭巴士都到。如果Richmond去UBC, 揸車30mins, 搭車1 hr。去SFU, 揸車45mins , 搭車1:30hr….所以好睇你洗唔洗考慮囝囝返學問題~~~~
有無考慮其他區呢? 例如: Burnaby, Downtown, Vancouver?

PS: 純屬個人意見,只作參考

男爵府

iris23407 發表於 15-1-25 18:00
我系網上見到一個高貴林樓盤The Village at Blue Mountain,有你無聽過?位置好嗎?

嗯~~我知道大約邊度~~~我個人覺得普通,因為近Lougheed Hwy, 可能會有d車聲, 但亦代表交通方便, 比起住Coquitlam Centre, 出去外面近d~~~但我個人唔多鍾意果頭, 因為雜d, 比較多工業野係附近~~~同埋唔係大型builder起~~
PS:純屬個人意見, 只作參考!

男爵府

iris23407 發表於 15-1-26 12:04
多謝你嘅意見。亜仔邊有咁叻,爸爸留左系果邊照顧佢。而家租住Wesbrook,返学行都行到,佢地方便開,死都5 …

哦~~~明白明白~~~你老公好好喎,肯照顧個囝囝~~~~比著我都唔想搬啦…..如果日日揸山長水遠接送返學又真係好辛苦架~~除非轉校啦….住近屋企個區會方便d….因為唔知你budget幾多, 1500呎, 如果要新樓就得d apartment 高層大單位,同townhouse….但最平都$450K起….當然睇係邊區啦~~~Richmond 住近中心點又真係好方便下架~~~唔識揸車一流~~~但揸車又會嫌好塞車囉……但方便又會相對雜d,嘈吵D, 加上Richmond近機場, 如果住近No.1, 2,3又會聽到d飛機聲~~~~重有唔知你怕唔怕地震呢點, RIchmond 係屬於地震區, 亦近海~~~但之前新聞話就算海嘯都有個Vancouver Island 擋住….但唔知係咪真係擋到啦~~~哈哈….
你知多d,了解多d係好事...但個個人需要唔同,我認為好,但又未必合你心水。真係要自己實地睇過先知~~係網上睇相睇資料,睇到有幾鍾意都好,買前,一定一定要實地睇樓,驗樓先好買呀~~因為d相只會影d好野比你睇,你只會睇到靚既好既一面。其他d唔好既細points,未必會留意到。例如:可能d牆已經淋左,窗已經好舊,水管已經老化,對住電箱,屋外地下裂....等等等等

男爵府

iris23407 發表於 15-1-26 21:26
咁請問有邊d大developer有保證d?Polygon?我都約略聽朋友講而家好大蚊型developer,(好多系大陸资金)。我 …

其實大溫哥華地區有好多地產發展商, 列幾個大型developers比你參考下: Bosa, Concord Pacific, Mosaic, Onni, Polygon, Westbank….etc但其實係呢邊起得屋, 都一定合符政府標準既~~~但都要實質睇過d料先知好唔好既~~~我之前睇過d新townhouse, d料真係麻麻, 隔音又做得差, 係得d家電靚~~~哈哈~~

男爵府

LC167 發表於 15-1-27 07:43
Hi, V塞娜, PM你一些問題,如有時間,請睇睇
E~~~係喎~~~BK轉左新版, 唔多習慣添…唔好意思呀~~~差d miss左添~~~我去買完餸返黎回你呀~~~

男爵府

引用:回覆+V塞娜+的帖子V塞娜,我都有野要請教你

原帖由 sobey 於 15-01-27 發表
回覆 V塞娜 的帖子

V塞娜,我都有野要請教你,謝謝
已經回答左你既問題啦~~去check PM啦~

男爵府

iris23407 發表於 15-1-28 21:30
多謝你分享。好粗略想拎個idea,—間5年右新1500尺townhouse,要方便(定義系5揸車坐公共交通工具都可以應付 …

大約50萬左右啦~~但其實5年新左右超過1500呎都會比較貴。因為一個屋苑多數得d單邊位置係比較大D,普遍而家d新Townhouse係2房2廁, 1200-1300呎左右。我見過d唔夠1000呎添~~~重細過d Condo….你來到可以睇下d 10-20既townhouse比較下, 其實d格間同quality會比新townhouse好, 呎數又會大d~~~但新townhouse個outlook永遠有視覺既吸引既~~~哈哈….其實要比較過先知, 唔好太盲目一味睇新townhouse~~睇下其他, 比較下先知自己想要乜~~~

男爵府

引用:謝謝,甘Richmond同高貴林邊度會平d,以同

原帖由 iris23407 於 15-01-30 發表
謝謝,甘Richmond同高貴林邊度會平d,以同樣質量,大细,方面比較。
其實新townhouse, 都差不多。好睇位置,但一般應該Richmond 會貴小許。但要有指定幾個盆,先會比較容易比較。憑空想像會難d講你知。

男爵府

引用:謝謝,甘Richmond同高貴林邊度會平d,以同

謝謝,甘Richmond同高貴林邊度會平d,以同樣質量,大细,方面比較。
其實2個City, 個感覺完全唔同。但如果計方便你囝囝返學,Richmond 會近d,方便d,因為Richmond 有Skytrain...而Coquitlam skytrain 重未起好,2016先會完成。但日常生活,住係Coquitlam 中心附近係好方便既,比較習中,但比起Richmond真係小好多中國餐廳,超市等。
相信Richmond 已經去過好多次,但Coquitlam就未必。你可以叫你囝囝同老公來Coquitlam 睇下,比較下。

男爵府

引用:系呀!我只去過温哥華三,四次,除左返屋企

系呀!我只去過温哥華三,四次,除左返屋企,去得最多系Richmond同Metrotown,連星期日去聖堂彌撒都系列冶文 ...
你新年來到就去多幾個city 睇下,再作決定啦~個個city感覺都唔同架~我鍾意住Coquitlam既原因係環境靜同乾淨,樓價又比外面平d。但我又唔需要日日去面返工返學,又住近Coquitlam Centre,所以日常生活完全無問題。我自己就住得好開心同舒服。
Coquitlam 有華人天主教會架。你囝囝又幾乖喎,個個星期自動自覺去教會。👍

男爵府

引用:☺

原帖由 supernat 於 15-03-13 發表

男爵府

引用:我终於新年果陣去左Coquitlam,感覺真系好吾

原帖由 iris23407 於 15-03-14 發表
我终於新年果陣去左Coquitlam,感覺真系好吾同。地方寛落d,少d唐人,多番d韓國人。但離亜仔學校有一段距 ...
係呀~感覺係有d唔一樣...個成市新d....但對你小朋友來講,真係太遠。有車揸都覺得遠,無車揸要經常來回西區同Coquitlam...會暈暈地~

男爵府

引用:我以前已经住Coquitlam,+而家回流都係住返

原帖由 supernat 於 15-03-14 發表
我以前已经住Coquitlam, 而家回流都係住返依区,以前好少人,而家吾同哂,多左好多車,不過治安好好,屋又 ...
係呀~skytrain 起好會重多人....但人總比Richmond 小既~我好鍾意Coquitlam 既環境。唔熟既人,一聽到Coquitlam 就覺得住左去偏遠地區。
但其實我覺得日常生活好方便~當然如果係RICHMOND 西區返工就真係好遠~

男爵府

引用:另想問問,你有無識得好notary+係香港及温

另想問問,你有無識得好notary 係香港及温哥华,如有可介紹給我嗎?thx
好就唔識,因為好耐之前做過一次。已經無乜印象。但恆基2樓富豪酒樓附近開左間新既notary...你可以去問問~

男爵府

引用:請問有無电話或email可以問到,因為我而家

請問有無电話或email可以問到,因為我而家係香港,去吾到恆基。謝谢
我pm你。怕有網頁比人封post....

首頁

尾頁

跳至