烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

繼LC到鐘情Staub…而家又迷上同自法國既Emile Henry陶鍋~~
佢既Tagine好正,無水煮食~~~之後又買左Round Dutch Oven用來煲粥煲湯…
之後又買Risotto Pot…而家重買埋個Brazier添~~

有無朋友用緊呀? 交流下呀~~

男爵府

csk 發表於 14-3-29 02:03
有用braiser,圓鍋、tangine買了未取貨,我係幼稚園水平,向你取經!
取咩經喎~~大家交流下嘛~~~你個braiser同圓鍋咩顏色架?
我個tagine係細Size~~因為佢好難收藏,你買左咩Size? 我有D想買個大size~~

csk  braiser(紫色、紅色各一個),圓鍋(橄欖),tangine(蘋果綠)。我全是大size  發表於 14-3-29 15:07

男爵府

回覆 beautyhappy 的帖子

多謝你幫我PUSH~~我個post沉左好耐

男爵府

timtamgal 發表於 14-3-29 11:36
我想知佢function 係點?傳熱快d?有其他優點嗎?
我未用過,但見個樣好得意

傳熱唔太快架,但一熱左會好存熱,温度平均..用中細火煮食…如果炆食物,煲湯,煲粥滾左後要轉細細火…比起Staub/LC 輕身,但陶瓷造要小心跌爛…炆食物,煲湯,煲粥真係一流又容易打理…但得閒煲粥煲奶來養鍋...

男爵府

引用:+本帖最後由+khman+於+14-3-29+12:38+編輯+

原帖由 khman 於 14-03-29 發表

從以下嘅測試結果 嚟睇 , RealEase 嘅性能相當出色 :
多謝你既資料。咁其實呢隻物料得唔得,安唔安全架?因為我之前research過係好安全下,所以先買呢個牌子。
其實同LC白色隻coating有咩分別?

男爵府

回覆:大家有無用Emile Henry陶鍋呀?

嘩,你好尊業喎~你做化學呢行架?
其實我感覺LC白色內鍋D物料唔太耐用。我之前有隻用左十次左右已經超花。之後好在証實左係佢質量問題,換左隻比我。但我以後唔會再買LC產品...(LC迷唔好鬧我)反而Staub就好好用,但鐵鍋真係重左D囉~
所以而家揾到隻Emile Henry,希望佢地D物料安全啦~

男爵府

khman 發表於 14-3-29 15:25
我嘅化學知識唔高 , 只係中學程度 , 不過 多多少少 我都可以估到呢行做 d 咩嘢嘅

其實non-stick功能一般,話唔痴底就無可能…但唔係太痴,又容易清潔...我鍾意佢既陶瓷特性…存熱,保温~可以用好小油無水蒸食物….
我見呢個台灣網,介紹鍋上D顏色用料都好似好安全~~
http://finwa.pixnet.net/blog/post/162161420-%EF%B9%9D廚具%EF%B9%9E鍋子篇-♥emile-henry陶鍋♥

男爵府

csk 發表於 14-3-29 02:03
有用braiser,圓鍋、tangine買了未取貨,我係幼稚園水平,向你取經!
braiser有兩個添呀? 勁喎~~你多數用來做咩? 我反而有兩個2.5qt既Risotto Pot (紅,紫各一)…細細個炆食物,滾湯一流~~

男爵府

khman 發表於 14-3-29 12:21
呢道話 Emile Henry® ceramic cookware 用咗 Ferro™ 嘅 RealEase ®porcelain enamel hybrid nonstick co …
我剛剛睇真D係個website內個紅色Emile Henry張相…內鍋係黑色既? 應該係同鍋身一樣顏色架喎…加上係Emile Henry個website無講過話用過呢隻物料呢?等我Email問下Emile Henry先~~~

khman  係啵 ~ 鍋內唔同咗色, 真係一個好大嘅疑問嚟啊 發表於 14-3-29 16:52

男爵府

khman 發表於 14-3-29 16:20
咁如果用 Emile Henry 同 LC 或者 staub 嚟比較 , 佢哋嘅 non-stick 功能 , 請問 邊個牌子會好 d 啊 ?

[h …
唔….如果三隻比較我會覺得Staub好D,但大前題係你要開鑊先…之後唔好用洗潔精佢,每次用完只用熱水清洗再烘乾…所以如果唔鍾意開鑊加打理,我會選擇Emile Henry~~煮前只要涂一層簿油再用細火加熱,之後先放食物去煮就唔會點痴…而LC,我覺得non-stick功能OK,但容易花~~我已經好耐無用…但我無用過LC黑色內鍋果隻,可能會較白色內鍋耐用…我自己就好後悔買左LC(白色內鍋)…但講真如果要好似易潔塗層咁唔痴底,有隻叫De Buyer既鐵鑊…真係好正…一D都唔痴...http://www.chefscatalog.com/prod ... -pan-saute-pan.aspx

男爵府

khman 發表於 14-3-29 19:05
照咁睇嚟 , Emile Henry 嘅 易潔功能 仍有些少可疑 ....

多謝分享啊 !
隻de buyer真係唔痴喎~~我覺得non-stick功能好過Staub同LC…我一開完鑊煎蛋煎魚都無痴底…又係用細火就掂~~真係唔錯喎…我正考慮緊買多隻de buyer炒鑊~~但是個手把大長…收藏好煩~~加上我已經好多鍋同鑊…所以要再諗諗~~另外你知唔知天上野鑊好唔好?安唔安全呢? 我auntie買左隻鑊,用左10次左右,我見隻鑊D邊邊有D花…好似有塗層咁…但我auntie話買時sales同佢講話全生鐵無塗層…所以有D懷疑?

男爵府

khman 發表於 14-3-29 19:58
請問 , 妳用咗邊隻食油嚟幫隻 de buyer 開鑊呢 ?

我隻De buyer用花生油開鑊…之後再用中國式開鑊法…用豬油開~~但網上youtube教用flaxseed oil~~多謝你詳盡解䆁…我會同我auntie講…等佢留意下先…Thanks~

khman  睇嚟 de buyer 都幾好啵 ~
多謝妳分享咗寶貴貴心得啊 發表於 14-3-30 15:02

男爵府

hkitty09 發表於 14-3-29 22:21
我有用緊, 一隻紫色 ris , 一隻27cm既青蘋果綠oval , 一隻紅色平底20cm: 但同時我都有staub snd L C. 我 …
點解會有油益味既? 你有無不時用來煲粥煲奶? 要比層coating佢地先架…好似Staub咁開鑊~~但用奶同粥~~潮濕會發毛架,每次用完要自然乾哂先收入櫃,如果真係好易發毛就用毛布包好生收埋…咁會好D呢~~

男爵府

回覆 khman 的帖子

DeBuyer係幾好…又抵用~~但個手把好長~~收藏有D麻煩~~

男爵府

引用:Quote:原帖由+V塞娜+於+14-03-30+發表點解

原帖由 hkitty09 於 14-03-30 發表
我已經係用完吹乾先入櫃, 但係仍然成日發毛同有味, 我朋友都係甘, 後來都冇再用啦。

...
我諗你無應該無煲粥/奶開鍋?你可以參考下以下網站,有講陶煲解釋點解會發毛。
http://ny.worldjournal.com/view/full_nynews/21257452/article-陶鍋、砂鍋-煲出食物原味

男爵府

引用:Quote:原帖由+V塞娜+於+14-03-30+發表點解

原帖由 hkitty09 於 14-03-30 發表
我已經係用完吹乾先入櫃, 但係仍然成日發毛同有味, 我朋友都係甘, 後來都冇再用啦。

...
我想請問一下你指既發毛係咪一點一點白色咁架?好似以下(相片)我個鍋咁?D白點係因為個鍋太熱而出現,一洗就走。

男爵府

引用:回覆+V塞娜+的帖子原來Emile+Henry都要經常

原帖由 yeung_ma 於 14-03-31 發表
回覆 V塞娜 的帖子

原來Emile Henry都要經常養鍋?
要養煱架,tagine都要架~第一次要煲下粥/奶⋯之後久唔久亦要咁做架⋯説明書有講架~

男爵府

引用:Quote:原帖由+V塞娜+於+14-03-31+發表我想

原帖由 hkitty09 於 14-03-31 發表
我係煲內發毛呀
有無同個代理講下發毛呢個問題呀?

男爵府

yeung_ma 發表於 14-3-31 12:08
這款有D似塔吉鍋原理, 但主要用來煮飯, 新式煮飯鍋,
https://www.youtube.com/watch?v=phy1neq9Rko
又幾得意喎~~滾左會發聲~~好似BiBi煲~~

首頁

尾頁

跳至