跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

Re: 07/08年度 - 荃灣區小朋友升讀K1家長會

你知我最愛都未in, 所以又要 $$$$ 啦

[quote]
LongBMa 寫道:
kyy,
恭喜哂
好似in冇耐,咁快有result.
No worry be happy

大宅

wingmama
sc 好似要12月頭先有result
邊記其實都唔hold得幾耐, 講真, 之前冇嘜學校收我都有諗下會唔會最尾留係邊記, 不過而家又一村又收埋, 我都ok鍾意, 所以就真係唔會留係邊記了------ 有個媽咪話學校問佢係唔係真係會留係到讀, 話佢唔似會留喎 話遲d要交 $1000 留位費. 所以到時又會再reconfirm多一次邊個會讀

wingmama04 寫道:
kyy,

恭喜晒! 好多人都話又一村環摬好好,老師校工又友善。 SC 幾時有 result?

我交左張form比邊記啦,本來想學你同christine咁填讀,但最終填左唔讀,你知我老公係基督徒,佢話唔做得咁喎

大宅

係第2 個topic有d媽咪話打過去kv問, 應今天or明天先收到, 可能分2 log 寄 ??

anyway, 希望你地個個都[size=x-large]心想事成

大宅

tsznok

check pm

大宅

係啦, 搞到我都鬼咁緊張, (我冇in架 !!) 係咁去第個topic睇下進展

又好似真係幾多人收到信啦, 不過可能係郵遞問題遲收, 希望呢度快d有好消息啦

LuLuBB 寫道:
我見個個收到信的都係得左的, 會唔會今日收唔到的, 係衰左ka :-(

我叫左我老公今日早d返屋企睇下收唔收到信

大宅

e, 我同老公都係咁諗緊呀 ?? 如果咁好彩培正收, 就多數會搬(未必立即搬, 但幾年內一定搬), 因讀培正係讀到中學.... 但其他就真係要諗, 枚校車費都要$600-$800, 而且花時間呢 !!

不過又會諗, 讀出面d幼稚園出名d, 咁到考小學, 都起碼d小學會識呀 , 咁會唔會有著數呢 ??? 真係唔知呀 !!

kyk 寫道:
我都 15/16 緊呢個問題, 每個月比多幾舊水係校車上面, 用呢 d $ 都可以報報其他 course, 而且相信樓下間卓思都應該唔差啩! 所以可能都唔會交崇真同又一村留位費, 只係到時睇下心儀o既創價收唔到先再諗.

[quote]
nicking 寫道:
我的case都一樣, kln tong的最大問題, 交通!!!! 呢個因素, 真係令人心大心細.
我都係諗緊, 會唔會呢兩年搬去市區住, 所以先報下kln tong, 因為若果搬, 就唔會再讀荃灣的學校, 但諗諗下, 呢三年搬的機會又唔大喎, 咁荃灣學校, 都無問題啦.[quote]
wingmama04 寫道:
講真我到而家都未決定出唔出kowloon tong讀,因實左太遠。如果係我地就會搬過去個頭住,甘又太煩同無晒家人既支援(全部住荃灣)。不過叫做多個選擇,叫做自己舖條路比個囡羅。
[/quote][/quote]

大宅

我都ma ma 地荃灣, 果時結婚因為老公屋企人住呢度先搬入來咋

大宅

wangwangmei
多謝你回應, 即k2每天都有英文堂, 都唔錯呀 !!
另外, 我知有普通話堂, 但不知k1有冇 ? 你小朋友有嗎 ? 他有沒有回家說呢

常聽人說又一村淺, 現看都不是呀 !!

wangwangmei 寫道:
English lesson half an hour a day by native speakers. During the lesson, they learn phonics, sing songs and listen to English stories. My son will tell me those stories after school.

大宅

我係第個topic見有媽咪收到kv waiting list 信

大宅

如果真係咁, 間學校就真係......

不過講真, 其實d學校收生真係唔知點依據, 唔同interviewer又唔同標準, 所以真係睇luck唔luck !!

正如之前有d學校唔收軒軒, 我都唔明架, 咪唯有當唔好彩, 同埋諗,可能真係上天注定呀仔有另一間更好學校都唔定呢

收拾心情一齊明天in培正啦

(話時話, 其實一日未收到信都未100%肯定唔得架 !!)

tsznok 寫道:
可能佢地覺得住荃灣o既人,blue blood極都有限掛!"

大宅

wangwangmei
多謝你 其實都唔錯, 他可以聽明普通話老師 起碼俾到個機會佢地接觸一下這language, may be k3會上多d堂都唔定

大宅

waiting list 都重有機架, 你會唔會等 ??

nicking 寫道:
係呀! 答案係: 衰左喇, waiting list!
祝其他媽咪好運!

[quote]
tsznok 寫道:
唔知長江一號係咪去左睇信箱呢?
[/quote]

大宅

係呀, st cat 要5/12先知, 到佢要交 $時可能係12月中, 咁到時可能有d會通知kv, 有d人就可能2 間hold住再諗諗........ 所以都唔會太早知waiting 結果 ?-(

大宅

而家最大機會讀邊間呀

nicking 寫道:
wingma,
你聽日係咪去創價? 我哋應該唔去了, 因為即使佢收都唔會讀.

大宅

好呀, 好呀

tsznok 寫道:
哈哈...咁下個月啦,搵個星期六攪個tea,近近地去番愉城,有冇人有興趣?

大宅

今朝去左in培正,要佢一個人入去in, 呀仔就冇喊, 不過入去同出黎個樣好似殺左人咁, 嬲爆爆, 我諗表現唔慌好, 不過佢唔cry我已經好開心

大宅

你仔仔in 得好好喎 !! 難得佢咁like間學校, 我仔其實都ok啦, 我都好滿意啦, 不過佢講唔番做過d嘜 ? 有車車呀, 咁起碼我個仔唔會唔開心先, 佢勁like車呀 我都覺得佢已經100分架啦

希望佢地可以做同學仔啦

tsznok 寫道:
kyy,

yeah~~~今日我個仔都ok喎!!!!冇喊之餘,入去同出o黎時佢都好開心,又講得番入去之後做過d乜(佢話入面有好多車車玩,又有小朋友喊,老師問過佢叫咩野名),最開心就係佢話好鍾意呢間學校,唔似之前見柑桔園咁,一出o黎就話:"我唔鍾意呢度呀!"剛剛番到屋企仲讓住要去培正番學...真係望佢考得成呀! 就算佢考唔成,我都唔會唔開心,因為佢今日o既表現我已經覺得佢值100分喇~! :wink:

大宅

yy&bb
唔係喎, 你仔仔咁like車, 咁起碼佢地入到去唔會怕, 見到d車會開心, 咁就係成功的開始啦

yy&bb 寫道:
tsznok,
聽你咁講, 我反而有少少担心我仔仔下星期in 培正...因為佢勁鍾意車車, 上次荃浸都係衰係d車手上, 佢一見到車就發晒狂, 我驚佢連自己個名叫咩都唔肯同老師講

大宅

唔該晒你, 希望仔仔明天表現正常啦, 大家可以係其中一間學校做到同學仔

yy&bb 寫道:
kyy,

我仔仔今日in 完創價啦, 形式同領報差唔多, 不過就係一個小朋友入一間房, 當然父母可以同埋小朋友一齊入去la, 每個房都有兩個老師in,入度去都係問下家長一般照顧小朋友的情況, 枱度就有d玩具比小朋友玩咁, 都無乜特別!!

大宅

tsznok,
check pm

首頁
45678...11

尾頁

跳至