自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

睇多個醫生問意見,半割唔一定要食補充劑,一般割完剩低嗰半夠用。
以前政府為方便一般叫病人全割,而家政府肯半割好好呀!會唔會個醫生想你幫襯佢先咁講?

水晶宮

貓咪達人 發表於 22-9-22 10:35
我係癌全割了,但唔係食粒藥咁簡單的,雖然有補充劑,但唔能夠完全代替自身甲狀腺,依家明顯血糖開始有問 ...

我唔知道食補充劑會影響糖尿病機會,啱啱確診咗糖尿病,開始治療。我係半切,可惜剩低嗰半唔夠用,要食補充劑。
雖然補充劑食法同 supplements 相似,不過實際作用同 supplements 唔同,唔食有嚴重後果,可能會死,而且要定期檢血 mon 住 d 指數,補充劑亦唔可以喺藥房買到,餘生都要食,即使將來考慮移居,藥物需要亦要考慮。

水晶宮

Ikymama 發表於 22-9-22 19:00
我在政府覆診及跟進,排期年尾可做半割,政府醫生說是良性,可做或不做,但昨天睇私家,他提議我全割,因手 ...

甲狀腺有結節好常見,增大速度好慢,風險唔高,兩年左右檢查一次就可以。
4cm 結節大唔大,好視乎位置,有無影響外觀或者壓到其他器官 …
如果話做半切,將來有機會做第二次做另外一半,不過你情況穩定,呢個機會唔高,當然保留器官最好。
你睇多個醫生問意見。

333s    發表於 22-9-23 21:59

首頁

尾頁

跳至