網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

1234ching 發表於 20-5-2 22:03
為何我已經做咗上述的程序,但係揀唔到PPS,只能比我揀大陸支付宝和visa(emoji)

...
你要將PPS連去Alipay HK,之後要畀錢嘅話,就要按返Alipay HK,透過Alipay HK用PPS畀錢,咁樣先用到。
仲有,綁Alipay HK同PPS嘅時候,要留意返個Alipay HK account 係咪同淘寶連結嘅account,如果唔係,就要重新綁過正確嘅account啦

大宅

popfish 發表於 20-5-6 16:08
就係冇pps比我揀 以前有的 求教

而家要用PPS,一定要透過Alipay 先用到。因為由五月頭開始,淘寶唔可以直接用PPS付款。所以首先要確定
1. 確定左alipay hk 同自己嘅淘寶係痴埋咗
2. 同淘寶痴埋咗嘅alipay hk 同PPS 痴埋咗 (詳情可上PPS網站嘅教學: https://www.ppshk.com/hkt/revamp2/Landing/202003Alipay/landing_c.html )
大家睇吓做齊以上步驟之後,可唔可以用到,希望可以幫到大家~

大宅

如果係因為帳戶問題,而無法將個Alipay HK連去淘寶,咁就真係要直接搵Alipay HK。
如果已經連咗,但都係出唔到Alipay 付款方式,咁應該係淘寶有bugs,要直接打返去淘寶hotline 3018 3610。
我呢幾日都有喺其他地方,見到有jm又係出現你上述嘅問題,但佢哋有啲話過幾日就好,我都唔知發生咩事。

首頁

尾頁

跳至