跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

講香港情況,大家JM暫時都係留喺美國會呢度傾啦,始終風頭火勢,好多人失控係人都鬧,斷章取義,上鋼上線,大家無謂俾人當出氣袋,唔同意見就鬧,幾毒都講得出,根本就唔理性,呢度情況暫時冇問題,有人入嚟搞事請大家保持冷靜克制,PM我或按舉報,雖然我要返工,但一定會盡量處理架啦。

香港今日搞到咁,非一朝一夕,亦非一人之力可以行到呢一步,互相指責冇用,強硬手法兩邊都相輸,為逞一時之氣只會因小失大,成年人要樹立好榜樣俾未來新一代至係,但而家我見到人生百態,唔只BK,FB更恐怖,何以唔可以大家包容,和光同塵?世界不停變,今日唔變唔代表聽日唔會,或者可能要等10年8年或者又一個25年,但咁又點?今日即刻俾你唔見得係適合。

carey1999    發表於 14-9-30 01:03
cp2004  讚同  發表於 14-9-29 19:52
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BossCatCat 發表於 14-9-29 06:13
(new PC.. can't type chinese.. please excuse me )
總之公海已經好難發聲,連講自己睇法都俾人問候全家鬧低能,
所以我至叫各位JM留番喺呢度傾,始終我地身份有D唔同,
好多而家嘅香港人已經咩都批評一餐仇視一番,幾年前政府派錢,
當時住喺外地嘅港人都有份,公海好多人鬧爆,但其實唔係海外香港公民要求,
我都冇話要分番一份,而且事實以前喺香港我交唔少稅,
一蚊福利都冇攞過,要鬧就鬧政府多此一舉,因為要名正言順派錢俾大陸人,
於是就將移民海外香港人都擺上檯,最公平都係因應個人交稅多少退稅,
但咁又好多人力物力,美國加州之前都試過全民退稅,位位500,
唔理你交幾多都係500,我覺得好唔公平架,不過有時開口埋口公平都冇用。
事實上要返香港攞錢果班,6000都未夠買機票。

王國長老

babytomato 發表於 14-9-29 10:18
搬咗嚟美國就嚟廿年,如果話美國是我家,咁香港就係我嘅根,見到而家咁,真係好心痛

...
原來你嚟咗咁耐嗱,我都好唔想講香港再唔係我家,但事實真係俾到呢個感覺我,一來習慣咗呢邊生活,以我嚟講冇可能回流,因為仔女老公都係呢邊出世呢邊大,衰D講佢地係唔會適應到香港生活同節奏,而家連我都適應唔到,我認知嘅價值觀道德觀世界觀都唔同晒,或者係我自己仲停留喺以前獅子山下精神下嘅香港。

王國長老

babytomato 發表於 14-9-29 22:41
你都好,啲屋企人喺呢邊,我父母喺香港,最擔心佢哋。我都有諗過回流,但老公應該會好難搵工,我自己份工轉 ...
都唔係架,我仲有好多家人喺香港同澳門,我都想見到佢地,但真係無可能回流,有家庭不能放下,要佢地跟我返去,而我又無日無夜咁做嘢,對佢地唔公平,而且我唔要做怪獸家長,喺香港唔係我D細路死就係我顛。

我都知道印度人同好多中國人都好誇張,爭爭爭爭人工多爭成績好,明明希望嚟到有另一片自由天地,但偏偏將果種競爭文化帶嚟美國,應該係唔想小朋友有太大讀書壓力至走,點知嚟度又計住入唔入到出名學校,PSI幾多分,小朋友學幾多樣興趣班,有冇得表演,有冇專業水準。。。算把啦,我唔湊米氣架,我帶仔女去學嘢係興趣培養同改善專注力,佢地學得好我開心,但唔係要佢地成為專業或者入國家隊,得的話我就大件事,有呢一日至算,而家佢地開心就夠。

王國長老

Haliaki 發表於 14-9-29 17:02
多謝你地咁遠都會留意香港情況, 坦白講我係走在前線果班, 同時亦係等緊K1, 講真大可以o係屋企un un腳等走人 ...
你有小朋友未呀?以一個母親身份講兩句肺腑之言,無人想自己仔女做烈士,而家局面要睇清,邊個至係罪魁禍首,一定唔係警察,所以大家一定唔好互相仇視。政府真係唔會咁易俾你地逼到,漫漫長路,唔一定要今日就登天,留得青山在,那怕無柴燒,可以漂亮地退場至最緊要。當要身先士卒時,停兩秒想想家人,想想愛你嘅人,對佢地你都有責任,個人安全係最重要。

你就移民的話更要小心,有案底係唔會批架,刑事紀錄係大問題,唔好信咩會有政治保護令之類,世事話唔埋,一線之差就咁一世,好多嘢返唔到轉頭,有好多例子你睇,總之一句:三思小心。

首頁

尾頁

跳至