跳至

首頁
12345...18

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

出面太多資訊,有真有假,有誇大有扭曲,有你唔想相信嘅,亦有唔到你唔相信嘅,日日見住數字冇可能話唔心煩唔驚,特別係家中有老有嫩有病者嘅,作為移民嘅我地,不如喺呢個火星為自己打打氣,努力保持平衡時空繼續向正面方向前行;忽發奇想,不如大家每日喺呢度講吓正面嘢,分享困境之下點樣可以保持心境平和,又或者講下有趣事,就算呻下屋企嘅隊友點激你,講下小魔怪點樣令到你疲於奔命,等大家知道其實we are not alone!等大家有力量面對所有家務/work from home/home learning/困獸鬥。。。

我先~

今日行出去門口收信,見到個天好藍,空氣好清新,雖然只係半分鐘,但片刻陽光藍天實在好refreshing。

如果唔嫌我煩/長氣,我會盡量日日回覆(有時或者會懶架,咁咪skip一兩日囉,no burden),希望大家都可以支持吓。

P. S. 純粹搞下笑,希望大家唔介意我叫呢度做火星!
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

附上上星期六出街時喺車入面影到嘅藍天白雲俾大家欣賞吓。

Claudiachan1981    發表於 20-6-11 12:02

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 11:30
住喺平衡時空嘅我哋嚟報到下。

上星期阿仔出去後園zoom上足球班,發現有個雀巢係屋外面,入面有兩隻bb,佢 ...

世時無常,人同動物都一樣,適者生存,希望剩落嚟果隻雀bb可以健康成長。

王國長老

眼訓 發表於 20-4-24 07:32
呢排喺廚房發生咗好多第一次。

第一次整guacamole落柚子汁,因為唔記得買lime又冇得立即衝去買。效果ok嘅 ...

平時有太多選擇時就唔會有咁多新嘗試,我見好多人去超市買餸就係一定要買指定嘅,我自己買餸(平時已經係)好多時係混混沌沌咁,冇呢樣就買另一樣,好多時係想買果樣嘢唔新鮮唔好樣,於是睇下有咩代替品。

鴨蛋整鹹蛋正喎,用雞蛋整好難做到漏黃效果,但鴨蛋搓麵又係好難抗拒,好難選擇添。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-25 02:27
回覆 rose-mag 的帖子

我又來湊下熱鬧

應該係由風送嚟,因為我99屋企後園都有,而我知我99係唔會種花嘅人,仲要佢行兩層樓去後園一定唔會。我都係疫情初期去99屋企收拾時發現,我同老公結婚咁耐我都唔知6299屋企有個地窖同後花園(其實知有後花園但冇去過,舊款屋要由廚房後面一條窄樓梯落去),老公話好後悔帶我落去,因為我見到花就發顛咁不停影相。

仲有馬蹄蘭,桃花(定梅花,唔係櫻花)同山茶花。

王國長老

muffinmama 發表於 20-4-24 11:23
早幾年前種芍藥(在美國同牡丹一樣都係叫peonies),舊年落一場大hail後以為瓜左,今年冇出街又冇時間所以冇 ...

芍藥以前細個農曆新年爸爸去行花市會買,呢種花耐寒不耐熱,可能係咁你以為佢死咗,原來係未瓜得晒。牡丹同芍藥都幾似樣,但望清楚的話,葉、花蕊、花形就有分別,我兩樣都鍾意,不過插呢兩種花都比較難,朵花太大,好快垂晒落嚟。

王國長老

Ronabo 發表於 20-4-24 11:30
大家好!Rose 謝謝你給大家添正能量!感恩!多左親子時間,一起弄芝士蛋糕,大家一起煮食越來越有默契,前 ...

檸檬蛋黃醬同芝士撻好配味,你個芝士餅好好味咁喎。疫情將一家人24/7困埋一間屋度,有人投訴困獸鬥,都係嘅,平時小朋友返學,大人返工,相處時間其實有限,不過我相信疫情俾咗個好機會大人同小朋友相處,以後將會係好好回憶嚟。

王國長老

big007 發表於 20-4-24 12:29
Hello 大家好,我都傾埋一份!
我兩個仔女有好多功課, 可以話係超多。 好在大果個幫得手,教細果個,咁我 ...

我個仔都超級多功課,平時都冇咁多,而家一星期好多日做到11點,做到佢發脾氣,不過佢中間有時間打吓機睇吓電視,所以我又唔係好擔心,只係咁上下就熄燈要佢上床瞓覺,最多第二朝再做過。難得我對仔女仲肯上堂做功課,我知有好多都唔肯,有家長喺谷入面呻到樹葉落,老師同校長都發電郵叫家長幫手睇一睇住學生,唔好俾佢地上堂時間游咗去第二度,我仔女話同學有好多熄咗audio同visual,老師問嘢冇反應,應該係唔喺個screen前面。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-24 12:41
好靚呀

我都種左茶花同杜鵑,以前未搬過來冇咩理佢哋,舊年搬來後落過肥,今年開得靚好多

你D茶花同杜鵑好靚,原本呢個時候出面開晒花,我就會個個星期出去影影影,而家坐車經過見到都唔會停低,老公叫我就咁影,點影?我唔會帶住個長鏡頭出街,而且佢揸車唔會就我慢D影相(亦唔應該,會影響路面上其他車)。以前香港見到杜鵑花開即係考試到,呢邊就考SAT,而家全就。。。不過今朝同一個香港朋友FB傾計,佢話成世人流流長,讀書少一年半年唔會有幾大影響,健康至上,安全最緊要。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 13:08
我個兩個又唔係多功課,佢哋星期五又不用上堂,所以都好輕鬆,多咗時間練樂器。
...

我都奇怪,以為會少過平時,但仔話好多,其中一個出名比較嚴同多功課老師就一星期俾咗6份功課,全部都要讀完再答,仲要上網搵資料,不過我仔話之前去高中shadowing 果陣遇到俾呢個老師教過嘅師兄師姊都叫我仔努力做功課,因為呢個老師初中時教嘅已經係高中嘅課程,而家佢地高中讀果科讀得好輕鬆,所以我仔係非常認真咁做功課,佢其他科好容易就A,呢一科由開學到第二個學期都係C,剛剛攞到B,佢話要保持,希望最後呢一年總成績有B,見家長時呢個老師都讚佢有進步,由75分去到78分雖然都係C,但已經有進步,要攞佢嘅一分好難。自從見完家長後,我仔對呢個老師冇咁負面,冇耐之前聽佢喺ZOOM度講話呢個老師嘅堂佢係最認真咁上。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 13:45
我對仔女係香港讀local school,所以嚟喥從來唔會投訴多功課。我哋仲會外加數學功課俾佢哋做。
...

我地學校其實唔算多又一定唔係少,我每個星期都收到學校電郵,會list有咩project/assignment,我覺得數量係非常合理,因為就算少都係要用唔少時間討論,我個仔話有老師講佢寫太多,要求4版紙佢寫咗12版,我都唔知條友仔咁鬼長氣架,或者似佢阿媽得。對比香港,呢度又點會算多,慣咗香港功課量,嚟到直情係遊刃有餘,我有朋友移民嚟之後,個仔變得好鍾意返學,話堂上做晒就冇功課,多咗好多時間做其他嘢。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 13:57
我女最弱就係呢方面,佢一d都唔長氣,最喜歡有close end questions,話一就一,寫多句都唔願意。

我仔話 ...

女會唔會係理科人嘅思維?我仔數學同科學好好,好容易佢就明白,但佢做social studies同language art功課就長氣到嘔。我叫佢教個妹做數學,我女就明顯係文科料,佢細個鍾意寫故事,鍾意睇故事(唔係讀故事書,係睇,即係漫畫果種),不過佢又唔係討論數學同理科,佢話好享受學識做數學程式,明白演算理論,但怕煩,好鬼矛盾囉。

呢邊幼稚園小學功課真係a piece of cake,私校K至2有時仲少功課過公校,小三至學乘數,香港有D未上小一已經識。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-24 14:40
我哋校區而家諗緊今個學期全部學科轉 pass/no pass,學生唔使擔心會成績唔好,但前兩日 state superintende ...

我地校區有校長老師提議全世界學生都俾A,呢個我接受唔到,唔係話我自己仔女多A至咁講,我贊成唔俾F,但最低限度都要學生表現到真係有心學習,pass/fail OK, 但全A的話,學生同老師嘅努力都好似有點被輕視。。。校區已經借出8千幾部Chromebook俾冇電腦或iPad嘅學生,唔知係唔係100%可以支援到。

我個女話有同學唔參與討論唔做功課,但就一樣同分,佢覺得咁樣好唔公平,最低限度做少少嘢,參與填下顏色寫下字都叫做參與,如果唔交功課都有A,咁令勤力做功課嘅學生好discouraged。。。嗯,其實下一個學年好多嘢要考慮,12年級嘅固然煩緊,準備升高中而家11年級嘅都有少少麻煩,因為我地校區有兩間學校係以7年級全年成績加8年級第一學期成績作收生最低標準,而家有一個學期變成P/F點搞?私校學生要經過考試,咁樣實有人嘈,不過呢D等下年至算,而家今年復到課至有得講。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 15:02
我哋成屋都係理科人,係睇吓文科有幾弱啫。我好明佢,但文都唔可以唔理㗎。
...

咁又係,衰咗文科都影響升學。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-24 15:11
聽講 UCLA 就係今個學期全部比 A,但 Berkeley 堅持唔肯,我仔大鬧唔公平,我話唔會嘅,大家有眼睇,將來兩 ...

剛剛開始要網上上堂時,我有同兩個仔女傾過計,了解佢地點樣睇上堂同功課,出奇地佢兩個都自願做功課,話反正都冇得出街,唔做功課日日打機日日睇電視都係悶,而且老師都咁好製作教材同花時間上堂,佢地唔做會浪費老師一擔心機,同埋佢地覺得學習唔應該因為停課而停止,有得學點解唔學?當時我同番老公講,老公反應係,我地以為要說服佢地上堂做功課,點知唔需要,佢地自己睇到個需要。

我女表達咗係好事,佢話D同學唔係真係學識而得到A,之後開課就會跟唔上,佢自己唔識嘅數除咗叫哥哥教之外,會上Khan Academy睇片學,又主動問老師,但佢話而家問嘢老師要時間續個覆。平時我仔上堂唔舉手架,坐後面唔想俾人見,老師而家ZOOM叫名叫佢答,所以佢要梳好頭髮至上堂,聽落好鬼好笑。

今日我老公午餐前打電話問我個女喺咪我度(我喺樓下inlaw返工),佢話唔見咗個女,其實個女係上咗樓上睡房上音樂堂,因為要吹樂器,佢怕嘈住哥哥上ZOOM,有時佢會走去廚房。唔知以為我屋企好大添!

王國長老

ppleungsm 發表於 20-4-25 14:22
版主, 各位, 大家好! 三月底landed Bay Area, 初來報到遇上shelter in place, 家中各項鎖事以至兒子入學手 ...

唔駛太擔心入學,反正呢個學年都唔會復課,慢慢嚟,你有地方住,買到餸菜已經唔錯,而家係訓練耐性嘅時機,呢邊人都習慣排隊同等,所以你都乘機嘗試下慢活,欣賞下藍天白雲,打開窗俾陽光照入屋,心情都靚d, 多d上嚟坐下傾幾句。

王國長老

RafaelW_FB 發表於 20-4-25 16:19
嗨版主,美國天空特別藍,特別靚,希望疫情快速消失,大家正能量!

...

少咗車行嘛,真係空氣都清新咗,不過加州就一向都好陽光,呢個星期開始熱啦,好想出去散下步,原本我地一家夏令時間開始後會每晚出去行下,而家都避免唔出去。係喎,你申請咗延期未?plan幾時過嚟?

王國長老

BrandonMa 發表於 20-4-25 17:57
玫瑰版主,謝謝你分享正能量
大家好,呢個幾月真心難捱,每日睇住個數字一直升,感覺 ...

冇錯,我地控制唔到其他人,只可以做好自己。我十幾年前SARS時仲喺香港,情況同而家好似,當時晚晚睇住新聞d數字,感覺係這麼近那麼遠,我有同事住淘大要隔離,好彩佢一家都冇事,當時提議過老細work remotely行A B team, 佢地話我太杞人憂天,咁多年後又要經歷多一次,仲要咁凶狠添。不過向好方面諗,可能係個天要我地反思下將來條路要點行,亦俾機會我地停落嚟欣賞下生活中嘅小恩喜。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-26 00:20
SARS 我都係香港,我老公當年仲要返大陸返工。我亦有朋友係住淘大,佢中咗。當年一班朋友只可以日日打電話 ...

咁你朋友好番嗎?冇錯,當時老細話work remotely好麻煩,的確係,而家唔同啦,只係因為security issue, 有部份functions做唔到,但基本上都做到over 90%嘅嘢,我連公司電話都connect到。

呢次之後,可能好多公司都會安排部份工種work remotely或維持AB team一段時間。

王國長老

RafaelW_FB 發表於 20-4-26 09:07
您好,版主,申請咗啦,我諗最快都要今年九月,其實我想早點,和親人團聚!
...

如果可以早少少,暑假好d, 開學前都要搞好多嘢,不過最緊要安全。

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊