跳至

首頁
56789...18

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-7-2 09:48
Tx 好似第三位了!

未,不過同New Jersey差好少,Florida又係追得好貼,唉,疫情真係唔想爭做老大,加州係南加果邊好誇張,一開放就失控,我呢度算係咁,大部份人出門都有戴口罩或者綁面巾,不過唔好賴晒白人,我上面講老公個朋友就係華人嚟。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-7-2 23:21
過咗 new Jersey了
Tx govenor 唔知去咗邊?

剛剛睇,NJ依然排第三喎
你都話TX州長一向都冇影,而家仲點敢出聲,起碼要諗清楚點搞先。加州州長一直喺ig同twitter警告如果確診再升就要再SIP,而家要部份店舖再關閉都算權宜之計,一嚟再SIP我驚有班人發顛。我老公剛剛睇yahoo, 見到張美國地圖,有部份州超過50%新增個案,有部份都係過去一兩星期有protests或已重新開市嘅,NY同NJ新增比例唔多,唔知係咪真係放緩定根本佛系處理。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-2 09:13
咁又唔好咁講,TX太大,全美第二大(第一係乜都冇嘅alaska),其實個幾個metro可能要sip,但啲偏遠小鎮真的 ...

個別市長都可以做嘢,唔一定要等州長,州長都唔一定要等總統,問題係有部份市長自己都唔當係一回事,我明白經濟而家係大問題,但有限度開市總好過一嚟就開番晒,不過話又說回來,就算州/市有規定開市要遵守嘅條件,如果店東、店員、顧客唔守的話又點?罰錢都罰得咁多。我屋企附近有餐館好醒,即刻喺戶外放咗好多檯凳俾人外食,幾乎每次經過都見到坐滿人,仲有一條龍排隊入去買外賣,有人戴住口罩排隊,有人冇(應該係入去之前至會戴)外面坐低食果班完全冇6呎距離,D人真係唔識死?

我見有人提出一個疑問,究竟數字有冇虛報?有冇真係咁多?我當時反應係虛報做咩?又冇獎攞。果個人話數字多就可以申請到多D聯邦撥款,好似最初NY同NJ咁有好多資源。。。如果真係的話,都唔知講咩好,只能話呢個世界開始痴線,有人報細數都明點解,但居然都有咁多考慮去報大數,救命。

我明白細鎮少人的話未必須要SIP,好似之前某個加州細縣,一直都係零確診,後來係因為有外來人定有人出外再帶到個病毒返去,當冇人控制到人或物嘅流向,小心總好過掉以輕心。

王國長老

big007 發表於 20-7-2 09:49
TX 呢度州長唔同意, 市長好似唔可以落order?
因為有唔少市長寫信比州長, 要求立啲法, 例如一定要帶口罩, 州 ...

CA係有咁情況,有部份市首先SIP,之後至全州實行,後來陸續復市,不過係咪一定要州長批准我冇考究過,應該係會預先傾過啩,TX係咪一樣就不得而知。去到要出order的話,要州長同意都唔奇,但點解唔可以個別市/縣做?唔一定要全州嘛,情況都唔同,而家CA要部份店再關門嘅縣都係19個,唔係全州,因為唔係個個縣都咁嚴重。我睇細數據,確診個案增加就預咗,始終人流同密度高咗,但要睇埋醫院目前嘅capacity, ICU capacity同死亡數字增加等。

王國長老

big007 發表於 20-7-2 09:54
TX噚日over 8000, 真係唔知點攪!

顛架,剛剛見到FL已經有過萬新症,有冇搞錯呀,之前咁多人口口聲聲話戴口罩係devil's order,係謀殺,而家咁樣真係滴晒汗。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-2 10:08
大家要明白美國好多人都手停口停,唔開佢哋會餓死。戶外位都應該要social distance先得。
...

當然明白啦,我都好支持買外賣,好想可以開番一D細舖,起碼細店有番收入,老實講就算開番店都預咗未必個個捱得過,但唔開就走梗。我識餐館老闆一直想開店做外賣生意,但冇員工肯返工,於是佢冇辦法開店,一個人做唔到生意,可能衰過唔開,而家剛剛有番少少希望,點知又嚟第二輪。

上面提果間餐館外食位就係一張檯貼一張檯,我見到連排隊買外賣都費事,同個女出去散步避開果條街,寧願行對面馬路,唔係話驚到咩都唔敢做,但有D嘢要自律,每個人做番本份至有用,否則就算再封多一年半載都冇用。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-2 10:11
冇得攪,睇吓過埋個weekend。我估我個city下星期會sip 35日,睇吓八月中開唔開到學。都係估估下。
...

吓?真係要再SIP?

王國長老

More Than 40 School Principals Told to Quarantine After COVID-19 Exposure
剛剛爆出未夠一個鐘,唔係我果邊校區,但見到都嚇親,個校區superintendents話樣樣嘢都照情況同規定,又講每個校區都會有呢個關注情況,俾教育局入面人質疑唔係唔可以開會超過10個人咩,點解會有45個人喺會議入面?暫時好似話冇人確診,但咁就更令人擔心復課問題,得番個半月,問題可以解決到嗎?我估下星期我地校區town hall一定會有人拎出嚟講。

王國長老

big007 發表於 20-7-2 12:11
吓!發生咩事? 多過40 個校長要隔離?

話成班校長開會,應該係討論下個月復課,應該係有人確診,咁在場所有人都要去檢查,同時隔離14日。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-2 12:40
所以我話唔sip都不用指意開到學。

呢個就係有in person的問題,因為成日要隔離。(細聲講,雖然我幫個女 ...

原本冇呢單新聞我都一半一半,始終仔去新學校,佢又好鍾意數理科,而老公一早都話唔同意去學校,而家唔駛諗,應該好多家長會支持網課,今朝先收到校區superintendent嘅email,叫家長參加town hall meetings,又叫我地填寫survey,入面問題係有關之前online learning嘅意見,同埋嚟緊Fall 2020嘅上課安排意願,我幫兩個仔女填晒會以online為首選,2021嘅稍後再算,當一班大人話遵守晒所有規距都有中招疑慮,我唔相信班小朋友會有更高安全意識。

我都唔明白:45人開會,如果跟足6呎社交距離,佢地去邊開會有咁大地方,要每人保持6呎距離,要點發言,輪住去共用mic? 用headphone? 事前事後有冇消毒?點解唔用Zoom/Google Meet?校區一早用緊架,點解要面對面開會?

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-2 14:27
睇返個45人開會先,唔覺得佢夠大地方去social distancing 囉。但係現在其實只係要quarantine啫,冇話有其 ...

唔知自己中招呢樣最難搞,我公司呢個星期都關咗兩個offices,就係有人測試中招,有冇病徵就冇問,全辦公室嘅人都要返歸14日。呢樣係死症,有人有事就全世界隔離14日,所以學校復課都好有可能隨時又全部人冇得返。

45人會議我係質疑兩點:1)點解唔網上開會?有咩一定要全部人到齊開面對面會議?2)既然有聚集/集會規定人數,開會本身已經有違規定,就算有6呎距離都唔應該。所以新聞視頻入面school board都有人問點解要面對面開會?幾諷刺係school board又用視像會議喎。

噢,我老公提出一個問題,呢45個開會人士而家至知要隔離14日,過去兩周佢地究竟又有機會傳俾幾多個人?雖然話佢地冇人確診,但係咪代表佢地唔係帶箘?如果佢地係帶箘者的話,過去咁多日接觸到嘅人係咪又要隔離14日?呢45個人嘅家人又好接觸過幾多人?雪球可以越滾越大。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-2 15:08
45人會議問題係guidelines都話只可10人,明顯冇跟guidelines。

咪係囉,個校區superintendent這跟足指引,冇嘢做錯,真係有冇搞錯,唔知佢有冇份開會。

王國長老

kooba 發表於 20-7-2 15:15
我地個無能市長announce 左9月開學。我心情真的好矛盾。想佢地番學正經學野(過去的三個月完全no teaching, ...

9月仲有咁耐,而家話復課,到時如果touchwood未掂的話,有大把人出聲施壓,又或者到時情況已經好轉,咁咪皆大歡喜。雖然我呢度校區話下星期開town hall,我唔覺得咁快會公佈係點,一定要經過好多程序,呢件唔係小事,冇人敢自己揹晒個責任,直覺又係有得揀online or in-person,而家校區都係好保守將個範圍縮細到Fall 2020,人生漫漫長路,一年兩年計番比例都係唔算大,何況我地唔會係唯一一個,全部學生都受影響。

WFH如果有仔女要自己睇住又的確係辛苦好多,我好彩係老公都喺屋企,變相而家我做少好多家務,仲俾佢養肥咗添,我女同我講之前爸爸唔喺屋企,我地食得健康好多,朝朝麥皮做早餐,午餐又係簡單嘢,零食有我睇住佢地食得唔多,而家我自己一個喺間房返工,佢地三個肆無忌憚。

國慶日適逢星期六,希望唔好咁多友仔又開party搞搞震。

王國長老

BrandonMa 發表於 20-7-7 09:18
美國今日超過三百萬人確診了

尋日已經過咗三百萬啦,呢一兩個星期數字好得人驚,特別係FL同TX,日日都近萬新確診,仲有好幾個州又係突然幾千一日,字面嚇死人,死亡人數都有增加,係冇咁驚嚇,不過染到就算好番都唔知有幾多後遺症,健康有影響就一定架啦,所以都係唔好好似某D人掉以輕心。

點講呢,種族歧視引起嘅各種示威及集會,加埋長假期,有新增個案都預咗,只係實在太誇張,正面少少就係希望而家咁多個案會令部份人覺醒,口罩、社交距離、保持衛生的確係必須。

今日新聞見到國際學生如果學校只提供網上教學就必須轉校(到有實體堂嘅學校)或離開,未入境嘅將不會獲發簽証,其實對學生都未必係唔好,反正都係網課,邊度都上得,好過喺呢度衣食住行都要錢,仲要冇得用學校設施。

王國長老

BrandonMa 發表於 20-7-7 11:38
我覺得仲有好多人對呢個病不以為然,早兩日國慶係自家屋苑玩煙花,我對仔女係都要出去玩,結果發現得我地 ...

原本未到呢輪再爆發時我都十五十六俾唔俾仔女返學,因為大仔升高中,新學校始終要適應,佢又有IEP,之前一季網上上堂IEP服務要減,實際根本係冇,好彩我仔OK,但新學校我就想佢有支援服務,但上星期果40個校長齊齊要隔離14日,雖然話冇人確診,難保復課後唔會發生喺學生身上,與其要每日返學上堂放學都要搞一大餐探熱、消毒、控制人數、自律。。。不如Fall呢一季繼續網課,反正都之前已經安排過,要繼續的話應該冇要重開學校搞新protocol咁難。

講起國慶日,我一早去買嘢,遇到仔個同學媽咪,佢話買冰去沙灘玩,心諗咁多人,有咩咁好玩?去到半夜3點仲聽到附近有煙花爆嘅聲,痴線架,唔駛瞓咩,其實私放煙花唔合法,一陣火燭就多得佢地唔少。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-6 16:21
唔洗估啦,睇返Biogen點出事咪知囉。

我之前住嗰個town日日都有email covid update俾個位居民。 ...

我比較有興趣想知點樣/有冇可能強制追蹤外省人同埋隔離/檢疫多d>>>我覺得係冇,細鎮都易搞,大市大縣根本每日進進出出太多人,之前SIP嘅都話唔多人喺街,而家續步重開已經好多人急不及待。今朝見到FB有人講SIP以來第一次indoor dining,心諗得啦咩?邊度有?跟住都有人問有餐館可以開放indoor dining?睇見其中一個話喺Santa Clara,就係果個有40個校長要隔離果個縣~唔知講咩好!仲有San Jose、San Mateo,雖然比起南加州,北加呢邊暫時都叫做控制得較好,但餐廳即使開門都生意唔多,有D開咗幾日又關門。

有個朋友開餐館,之前母親節前想開番做外賣,咁佢有熟客打電話叫佢開門,佢地想訂外賣過節,奈何冇工人肯開工,因為失業金比開工更多;去到父親節,佢又想開門,又係冇人肯返工,最近兩個星期開番做外賣,佢話每日得三幾百生意,連租都俾唔起,決定過多一兩個星期就執笠算數。呢次疫情好多餐館捱唔住,平日經過已經見到有餐館掛出招租牌,最慘有一兩間原本裝修好準備開張,都未做生意已經要SIP,而家直情開唔成,見到門口又貼咗紙寫住for lease~

王國長老

kooba 發表於 20-7-8 14:20
唉,關於九月開學,我仍然心大心細中。我估我會keep 佢地home. 雖然我真的好想佢地番學,have more interac ...

點解會戶外都中招架?會唔會仲有其他感染來源?

話說尋日我聽教育局個Town hall meeting,來來去去講咗超級多次教育局未有定案,希望搜集更多意見,知道家長、職工及教師嘅意願後再作出決定,因為事前有經另一個平台叫人分享意見同有問卷調查,歸納最多人表示有同感就係安全問題,因為呢度大部份學生/家長依賴公共交通工具返學放學,如果乘搭巴士冇辦法確保安全的話,根本會好多人返唔到學,而家我地巴士公司只維持好有限度服務,巴士載客量大幅減少,如果要維持安全距離的話,學生冇可能準時返到學。學校每日返入學校有咩程序?探熱?之後幾堂要點安排?有家長話在家學校學生學得冇去學校咁好,鬼唔知阿媽係女人咩,但如果去到學校又要呢樣果樣,返學好似打仗咁,我相信喺學校學習嘅成效亦會打折扣。

有個朋友兩個女同我仔同校,佢話聽講有其他校區係由得家長揀網上學習或去學校,老師會同時間又網上教學又堂上教學,即時覺得咁樣老師都好慘。。。。我始終擔心好快會出現40個校長隔離嘅翻版。

日子點都要過,至於話幾時完,而家真係冇人可以預計到,即使有疫苗,即使疫情慢慢轉好,要完全回歸以前返學模式我覺好難,應該會多咗好多網上上課。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-9 06:50
我都知冇乜可能封省,連加拿大國都阻止唔到Alaska居民經陸路往返,想死咗條心,但d省政府又成日講話self ...

講防毒消毒抗疫恐慌講咗40分鐘>>> 我都有呢D朋友,佢地話唔出街,連買食材同外賣都係用宅配,佢地投訴收得貴(因為好多都要收額外運費附加費),食材有D嚟到後唔新鮮,雪藏冰鮮嘅嚟到解咗凍,等到半夜三更都未送貨,貨到要放後園三日消毒。。。大佬呀,而家唔係得你地一兩家架,有求就有供,咪就係因為需求大但供應緊,所以就會有價錢升同人手不足問題,叫佢地出去自己買,佢地話好驚,我好想話如果未來三五七個都冇疫苗,疫情唔變壞但唔變好,咁佢地要點過?有D已經有少少抑鬱/精神衰弱,更有成日呻老公點衰仔女點難教,其實又點會淨係女人辛苦,男人同細路要困喺屋企咁耐都忟啦。

美國呢邊係由細到大教要自律誠實,所有機制都建立於自動自覺上面,呢次疫情,有人唔肯戴口罩,覺得成個疫情係政治騙區,我反應除咗係O嘴,其實都幾欣賞佢地夠坦白,呢D好明顯會俾人反白眼嘅回覆都唔怕講出嚟,俾個服字佢地。

呢兩日我同老公聽校區town hall meetings(有7個咁多),校區總監提到會制定健康機制,每日返學時要申報,病嘅唔好返學,心諗有冇咁天真?
1)而家話有D人係冇病徵架,越多社交接觸就越多機會傳染
2)個機制係強制嗎?唔知,要學生自行申報的話,平時都有自私家長唔理,將有病仔女帶返學,而家要全校探熱先俾入學校?個個排排齊入學校之前探熱?邊個負責?好啦,要排幾耐至入到學校?
3)返學時,中間有冇制定要學生洗手消毒?又邊個負責?邊個確保做到位?
4)返學要搭巴士點算?而家每架巴士唔可以載多過一定人數,以我仔學校為例,全校接近二千一百個學生,唔駛多,一半要搭巴士,一千多個學生點搞,要幾多架巴士?幾耐至返到學?巴士上面有咩安全機制?
5)七除八扣咁多工夫用咗喺消毒防疫上面,其實有幾多時間教學?學生老師又幾有心情學習?
我見留言嘅意見入面大部份都係擔心安全同健康,唔只學生,老師同職工嘅健康都係大問題,唔少教咗好耐嘅老師已經上咗年紀,佢地係高危果班,要佢地返學的話,無疑要佢地冒險,我女中學已經有個職工提出退休,佢係好有經驗又好好嘅輔導員,但如果我係佢都會選擇退休。

有部份家長不斷要求開課,同時又要求學校保証有安全機制同有人負責妥善執行,我好明白,但將個責任推俾老師同校方又是否公平?當然我知唔可能一世停課或網課,但如果而家爆得咁犀利都堅持復課的話,我會自行唔俾仔女返學。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-9 19:48
三四月嗰陣投訴送貨嗰d應該根本就係一位Karen。我聽過有個呻話等極都冇slot,訂10樣嘢冇6樣,仲要亂收memb ...

呢個疫情見到好多Karen(陰公,好彩冇幫個女改呢個名),呢D公主病嘅都不分男女,有時忍得嘅都一人讓一步,但唔好個個老馮,以為自己大晒,呢個時勢,你俾錢人,人地都要搵命搏,好似送運員、郵差,我都有時覺得唔好意思,好似之前買麵粉咁,見到有就買多幾包同朋友分,廿幾磅都唔係講笑,早兩日有人喺FB谷度鬧話送貨果個冒佢親戚簽名,佢見到個簽名欄上印住CCOVID,佢即刻著晒火話要投訴,又問人係咪歧視,有人答佢因為要保持零接觸送貨,送貨員一般會代簽,放低個包裹,收件人唔駛直接接觸到收貨人。

過去幾個月睇住物價升,好唔太過份的話,我都唔會覺得有問題,暫時我仲俾得起,嫌貴就食少D,我一家又唔係餐遠要大魚大肉,我地有菜就夠,好彩普通瓜菜都唔係貴,肉就真係加咗好多價,當然有D餐館又係離譜嘅,加少少錢我覺得情有可原,大家都希望齊齊捱過呢一關嘅。

如果未到K的話,唔去學校住安全好多,三四歲小朋友好難要佢地自律,佢地亦未必明白,要限制佢地活動咪仲慘過冇得返學,反正preschool都係玩多,自己可以搞得掂的話,留喺屋企安心D。

王國長老

大家留意下自己手上嘅乾洗手液有冇喺名單之中,Costco 賣嘅Blumen都中招要recall

https://sanfrancisco.cbslocal.com/2020/07/13/fda-list-of-potentially-toxic-hand-sanitizer-brands-grows-to-nearly-60/?utm_campaign=true_anthem&utm_medium=facebook&utm_source=social&fbclid=IwAR0i7KJYBfXAjB2HttNJWI6bgGYibMCUmOQqQvBvMD2d6qztxCBprO3-GJY

首頁
56789...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊