家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

Aidenlo 發表於 23-3-15 12:55
Thx, 請問額外利息大約下個月既幾多號收到?因為我個常恆指示個備註忘記左落payroll 有關既字眼,唔知當唔 ...
我 SI 好求其, 乜都冇 set 今日都收到 bonus interest.

大宅

msjoe 發表於 23-4-10 23:51
請問每月做任務,有冇話要固定幾号做,先有利息加?定係如4月任何一日做,4月就有特別息?
...

大新就冇限住, 但我就「限住」自己月尾嗰日晚上 23:5x 買六百幾蚊美元, 幾分鐘後即係「下一個月」嘅 00:0x 賣咗佢, 一次過做晒兩個月嘅任務, 三千蚊信用卡消費 AAVS 八達通, 一日一次 (前幾日已經做晒), 再買多次濕碎嘢就多 0.125%, 其他唔好揀最後一個禮拜做, 幾時做就睇自己幾時方便囉 ...... 四月 bonus interest 五月派.

大宅

Tobbyy 發表於 23-4-11 21:39
由今朝9點幾打到11點分別打2個hotline, 股票部接通就cut線,VIP hotline半個鐘都無人聽。之後12:00終於打 ...
咁我真係為咗嗰 1.9% 咋, 總之留低個 transaction record 就算, 所以我唔過夜, 執一兩格甚至平手我都走, 入埋倉至多咪多舊幾水 bonus interest; 另外我想八卦吓有乜嘢大新寄畀你而你收唔到要收返你錢咁奇?

大宅

msjoe 發表於 23-4-11 10:59
月結單有冇寫其實你哩個月實際係攞幾多息?我驚任務做咗,但又無計到,等於白做 (emoji)‍(emoji)
...
唔使等月結單, 網上銀行或者手機 app 已經睇到, 個 transaction 就係叫

PAYROLL BONUS INTEREST

大宅

Aidenlo 發表於 23-7-13 15:10
我個戶口7月11派左payroll bonus ,但7月12銀行又reverse 左筆數,請問你哋有冇咁既情況?
...
都係咁, 其實之前見到個 bonus interest 同上一個月一樣都估係「詐糊」, 而且仲畀少咗幾百.

大宅

anouck 發表於 23-9-28 16:05
想問出糧戶口係有基本0.875同vip額外0.25嗎?

啱啱打去cs問佢話出糧戶口冇

個個月都有, bonus interest -> current account, basic interest + vip interest -> multi currencies savings, bonus interest 之前係月尾但今期就早咗 (可能驚我冇錢過節 ), basic interest 通常一號但今期一號係假期唔知會唔會遲啲定早啲.

大宅

anouck 發表於 23-9-28 19:29
咁係用咩去乘?
bonus interest = 支票戶口結餘× bonus interest% ?
basic + vip interest = 多種貨幣儲 ...

計 current account 個結餘, 但唔知點解我啲 basic + vip 個息會去咗 MCS, 我問過人佢話兩種息都係 credit 去 current account ...... BTW, 如無意外, 你今期嘅 bonus interest 應該收咗.

大宅

anouck 發表於 23-12-1 22:49
想問你1號00:0x賣美股當唔當下一個月嘅買賣?因我噚晚零晨後(hk time 12/1 us time 11/30)嘅買賣我見佢s ...
未試過大新買美股, 不過買賣外幣個任務大概係咁做, 即係月尾 23:5x 買, 過幾分鐘到一號 00:0x 賣, 我估個 posting time 係計香港時間, 當然最穩陣都係問 CS.

大宅

classical 發表於 23-12-2 12:08
咁買股票。是計當天買賣,還是t+2才開始計?
應該唔使, 因為我每次都係即日買賣, 所以個 settlement account 得一日有 trading record, 同埋我多數都係「臨喝掘井」地去到嗰個月最後個一兩日至做, 如果 T+2 就中咗伏.

大宅

yan-323 發表於 23-12-4 23:09
即日買賣,如果當買賣一樣價,要被大新至少收180, 佢的手續好貴
都係運作成本啫, 如果用返舊年個 plan 即係仲要增值八達通嗰個 T&C 嚟計, 擺百五萬唔做 stock trade ( 不過其餘三個任務都做晒 ) 每個月利息加 bonus 四千幾五千唔夠, 做就有七千二百幾 ( 6000 + 12xx ), 用一百八十幾換二千幾我覺得都 OK 啦.

大宅

Aidenlo 發表於 24-1-4 13:18
但股票可升可跌,之前一個月買5000 ,而家要30,000。你係每個月最尾一個交易日買,然後下個月第一個交易日 ...
升跌冇所謂,

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23650120&page=9&pid=369406729#pid369406729

我呢頭買完嗰頭就賣, 同埋我只 trade ETF, stamp duty 都慳返, 所以個本咁耐都係一百八十幾, 就算 trade amount 三萬都係一百八十幾, 你可以計吓即日平手買賣 43 手 03033 同 8 手 03033 個洗費相差幾多, 同埋大新賣股之後第日嚿錢已經返到嚟.

大宅

Aidenlo 發表於 24-1-4 13:49
明白,謝謝分享,咁係咪即係同一日買$15,000 ,賣$15000 ,就符合要求?
係買 三萬 或者賣 三萬, 是但一邊做到三萬就得, 當然你做到買 三千 賣 三萬 就恭喜你啦, anyway, 記住三萬 (或者五千) 係唔計大新抽水同其他交易費用, 同埋今期個 T&C 同舊年比都 cut 咗成半厘息, 雖然埋單計都叫做過五厘囉.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊