自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Joey8 發表於 19-9-5 17:05
佢其實好似好大壓力,肥左番黎不停講揸左咁多年車竟然肥

唔出奇呀... 佢識渣車冇理由唔知自己有咩習慣要去改. 開車技巧度度都差唔多, 但因為佢地恃住自己識渣車就輕視d 小動作/習慣, 要改原有習慣同思維根本係難過新人學車.

我住既地方d 人重新考牌, 就算本身渣開左軚車, 聽講佢地閒閒地都要學廿個鐘去改晒d 習慣.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Joey8 發表於 19-9-5 18:35
我估就係咁
同埋香港同加拿大完全唔同,車多位窄,所以難適應,其實衰培正考番培正我自己覺得仲 ...

我都覺得香港同外國路面情況有好大分別, 各有既難既地方. 我以前個prof 係加拿大回流返香港, 佢都話初初一返到香港都係唔識渣車.

佢既然抽到呢個時間, 唯有試下平常心面對.... 我都聽過路面太平靜唔好, 我有個舊街坊識渣車, 禮拜六一早去考車, 條街影都冇隻, 佢反而衰左, 因為佢出路口冇乜慢駛出去, 咁就肥左. 有危至有機呢句真.

今次抽番培考道都係好但佢冇信心既話, 搵多個師傅補鐘去培正道練車得唔得? 反正再抽要俾多7舊水, 不如專心練熟條路線. 或者請半日假去培正道睇路面情況.

加拿大考車係咪都有固定考試路線?

首頁

尾頁

跳至