自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

emzzzz 發表於 24-1-12 11:57
餐具禁膠|食肆逐項收費一次外賣索$6‎ 業界稱合理料農曆年後徵收
https://www.hk01.com/article/979870?u ...

試過走餐具,但裝食物的杯碗盒每個都要逐個收錢

珍珠宮

Kuri 發表於 24-1-13 11:01
其實應該規定埋食肆要接受客人自攜餐盒。

呢個咁多年都有部分小店有做,之前tbb有個節目,有位女士去街市買菜肉全部自備盒,涼茶舖亦係自備樽,但大部分店舖都唔會歡迎自備餐盒。呢個疫情時後基於衛生問題,店同客都唔太接受

珍珠宮

Kuri 發表於 24-1-13 14:27
對,我之前都無考慮過衞生問題,有起事上嚟,口同鼻拗。

疫情前可能仲有
疫情後,就算店鋪肯比自備盒,要顧及衛生,交叉感染問題,反而令到其他無自備盒的客人未必接受

珍珠宮

薯圈 發表於 24-1-13 16:13
當餐盒要收錢時,餐廳就唔會再唔歡迎自備盒,否則呢$6 你幫我比?政府呢招絕呀
...

果個訪問,問店舖,小店店員,回應係比多左工夫佢地,因為食物飲品份量,佢地預好左斟幾多倒幾多。果位女士都有講,係相熟幫襯開店舖先肯比佢自備
不過疫情復常後,應該慢慢多番人自備盒的

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-1-13 23:43
我公司都有客人自備袋、自備盒比我地pack,我好樂意幫佢pack ,但總同事一路pack一路怨,因為的確麻煩左! ...

遇正午晚餐忙時間,中小店又唔太多人手,去處理呢啲佢地覺得額外要求,自然會多工夫做左,未必間間店鋪會配合,佢寧願個客自己比錢外賣盒

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-1-14 09:20
自備盒帶來額外工作
應該要額外服務費,起碼加2蚊

那用回外賣盒算了,要收錢就無人肯配合

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊