自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希望,口罩令撤銷咗,我去返做運動,二月嘅時候7.4 ,六月係6.7 ,我覺得人生有返啲希望~ 所以同大家分享吓~

早餐:醫生話我唔可以唔食早餐,特別係我早開工,否則只會午餐狂食,而且好吸收。早餐我改變為一片麥包、一片芝士,一片仔煙三文魚、些少昂貴嘅日本椰菜(係真係好味啲嘅)。我平時唔鍾意食咁清嘅嘢,但係又唔算難食,呢一個早餐我嘅血糖係冇乜大改變,唔錯唔錯!

備注:用緊廿四小時血糖監測器,等屈臣氏「八八折」嘅時候購買係最平~佢令我對自己食嘅嘢有新認識

MICLOH168    發表於 23-8-16 02:11
登陸火星    發表於 23-7-8 15:51
uglytwins    發表於 23-7-5 22:38
sjnl43    發表於 23-7-5 17:09

子爵府

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37
我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...

晚餐:唔再同老公食飯,自己煮自己食,蝦子炒草菇,魚湯煮金菇,魚生,煎牛扒~

因為返工,無乜進步嘅係午餐,都思考緊點攪。醫生話好在下午嘅血糖高都好少少,因為你始終會行行企企。

呢三個月最大嘅幫忙,係3月1日開始口罩令撤銷後!!!我去返做運動(停咗三年嘅運動)我自己紀律性低,跑步游水都唔work,我需要一啲要服從、多命令、刻苦嘅運動,多年前機緣巧合,有個韓國人喺屋企樓下開咗跆拳道館,於是三月我重新加入。三年冇玩當然手腳唔協調,但係keep住做體能同踢踢踢打打打,果然非常收效,磅數跌咗呢個一定,最驚喜係醣化跌咗外,三脂甘油酸都跌左一半

子爵府

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37
晚餐:唔再同老公食飯,自己煮自己食,蝦子炒草菇,魚湯煮金菇,魚生,煎牛扒~

因為返工,無乜進步嘅係午 ...

嗰次見糖尿科護士,佢問我你嗰個運動係咩運動啊,我答佢「跆拳道」,她問我咩跆拳道,我答佢「韓國攞腳踢人嗰啲」,咁佢就明白運動量非常大。佢好尷尬咁話「但係你呢個年紀,要小心啲喎,不過keep住呀」

各位想減肥嘅朋友,我覺得最緊要搵到一樣你喜歡嘅運動,佢就會令你減得到~ 另外要搵到可以代替嘅食物,仍然覺得好食嘅食物,醫生都話間唔時食一次Pizza Hut係冇問題嘅,清淡返幾日和到條數就得~佢話而家冇人用苦行僧方法,生活要平衡,否則唔持久我明白~當醫生同我講糖尿病病人係可以食雪糕,只係要代換返其他,其實我好開心!

子爵府

wan_sosin 發表於 23-7-5 14:57
咩食物都可以換算,雪糕當然都可以,但一杯仔雪糕已與一餐碳水相近,食佢就唔可以再食其他,我食過Zero杯 ...

你一型,你慘好多~

係呀,食咗雪糕有兩餐唔使食嘢(即係食金菇煮金菇)但係個心癮真係解決到

子爵府

NiaBB 發表於 23-7-5 14:55
多謝分享!我係糖尿前期,食物方面,真係要控制下

我就係covid果排開始「前期」,嗰排真係情緒好差,零運動、飲食冇控制,於是就即刻發咗出嚟!

而家收拾殘局~

RAA    發表於 23-8-16 09:44

子爵府

VRbaby 發表於 23-7-5 15:23
睇到你既經歷都好開心,最重要你鍾意左一個運動可以持續落去,食物搵到代替又有好處。長輩有啲糖尿前期, ...

係呀,都唔知好彩定唔好彩,醫生都話我年紀咁輕就糖尿病,係有遺傳成份。但係亦好彩年紀輕,早發現、早醫治,所以仍然可以靠運動同飲食控制到好多,咁當然佢哋話而家嘅醫療方法改咗,第一步係會叫你先食藥撳低返你嘅血糖,保住你嘅內臟同埋眼,然後穩定咗先至叫你開始運動同改變食物~
我爸爸都係80歲,好遲才睇醫生,個腎已經俾啲糖浸壞咗(呢個係醫生用嚟解釋俾我爸爸聽嘅)再下一步就會浸壞腳趾同埋眼(呢個恐嚇成份好強)

叫老人家試吓太極或者水中運動,糖尿護士話俾我聽,到有一日我嘅關節捱唔到,就係做呢啲運動~(平衡、同 阻力性嘅運動)

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-5 15:31
24小時儀器要吉落手臂?

係呀,你當大概兩個$5銀咁嘅大小 癡喺隻手,完全唔痛㗎,然後用個電話scan佢就會記錄返晒嚟嘅血糖升跌( $500 , 14天記錄)

子爵府

ikw 發表於 23-7-5 15:39
回覆 金黑街矇 的帖子

加油,我糖化由7都減到去5.6,如果你早餐要食,就唔好食有碳水的食物,可食雞蛋,牛 ...

我初初得糖尿病嘅時候,就係驚嚇到早餐食雞蛋,淨係蛋白,係好快見效,但係呢一種苦行僧嘅方法令到我嘅情緒有變化,所以醫生唔建議。
呢次係一個一世嘅戰鬥,一開始就打殘咗自己真係唔得掂~

牛油果係我嘅敵人,情況就好似有啲人好驚榴槤一樣,所以對於我都係唔得。

所以醫生教我唔係要完全唔食碳水化合物,係要搵到自己喜歡而又低碳水化合物嘅食物,咁樣我先唔會好快走去食大量午餐。當然我嘅三文治只係一個例子,我有啲同事真係可以淨係食雞蛋牛油果,我見到好似一坺綠色好似嘔出嚟嘅嘢,唔知係咪佢哋嘅技術廚藝太差

子爵府

KATHY3706 發表於 23-7-5 15:33
你個分享好正面
你一星期做幾多次運動?
每次幾耐

多謝你,我都曾經覺得冇希望,加完藥都係差咗~所以今次好轉左,就好想同大家分享吓開心嘢,開心係會傳染㗎

我一個星期運動三次,夜晚七點至九點。五月份自己比較忙,嗰陣就一個星期只可以去到一次或者兩次,因為夜晚OT。不過都係收$1800一個月

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-5 18:31
貼落去就得、完全唔需要驗血、準唔準

其實佢表面係一個貼,入面係有一支軟針,大約吉入皮膚裏面半cm。護士話俾我聽,一般會比拮手指低0.5左右(我做出嚟嘅醣化血色素結果正正就相差0.4)而且會有時延15分鐘至20分鐘左右。

子爵府

BKFinder 發表於 23-7-5 20:45
芝士好肥

所以糖尿醫生同護士護士都會教你(同營養師唔同)係叫思考一些令你覺得唔太難食、可以持久的食物,則真係難以持久~

芝士有好多選擇,可以買啲冇咁肥㗎,同埋主要我而家係先處理血糖問題,唔係脂肪。

子爵府

chill-out 發表於 23-7-5 21:08
叻叻!
請問24小時血糖儀器的中英文牌子名,謝謝!

醫生教我用呢隻,護士教我自己出街買平啲
attach1/tmp/phpdl0dln

子爵府

cy101 發表於 23-7-5 21:35
沖涼、出汗都無影響?

我初初都有擔心,好小心咁用啲膠布貼住。用咗第四個循環啦,實驗證明,我去打跆拳道(出汗出到連扎辮橡筋都濕晒嘅)冇問題,日常返工沖涼絕對都冇問題!完全唔使用膠布等等保護佢~

子爵府

ganbare 發表於 23-7-5 22:09
你好叻,我想運動但吾願郁

請問你早餐用日本椰菜夾三文治會唔會覺得澀?

早餐日本椰菜,唔會覺得澀,真係買日本一絲絲嗰啲椰菜,係好貴嘅,所以要等特格!我過期都照食,質素完全冇問題~ 生食!

午餐因為要喺公司解決,我都仲司考緊,其實就係因為有個血糖計,我不停喺度做實驗,試吓乜嘢嘢食殺傷力冇咁大~
我暫時發現一啲只係用豉油呢調味嘅飯、或者粥,係比較好嘅,對比嘅對手係咖喱飯、任何有汁嘅飯、即使係炒而冇汁嘅意粉、即使係湯米粉,原來都殺傷力好大(唔係指脂肪,係指糖)仲有拉麵,拉麵係非常嚴重!當然,我意思係我唔可以食個沙律當午飯
如果我係嗰啲人,我根本就唔會糖尿病~

子爵府

lky3107 發表於 23-7-5 21:54
正能量
繼續努力

多謝~
其實醫生有另外一招介紹我,但係我覺得非常困難:就係做完運動嗰一晚,唔好食野(運動之前可以食定飯,但係其實食唔到㗎,因為打打吓會想嘔㗎)醫生話血糖喺瞓覺嘅時候會拉到勁低但係我覺得嗰晚會好難過~但係佢保證個磅數同個醣化血色素會跌得好厲害~

子爵府

KATHY3706 發表於 23-7-5 16:15
我聽電台主持人話
有報告研究報告寫
定時 做運動 身體係有個signal

多謝你,另外都想介紹另一樣之前都提過嘅事,自從COVID給情緒唔係好好,真正感覺到原來會突然間唔開心喊、完全瞓唔到呢啲情況。

做完運動呢,接住落嚟嗰十幾至廿個小時,真係會自動開心,正如你講「身體好、情緒好」,我估呢啲係運動荷爾蒙嘅威力~

Skytree1000    發表於 23-7-6 22:42

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-5 22:35
$5xx, 如果抽血驗糖化血色素好似平啲喎

咁嗰個血糖貼嘅功效同抽血唔相同,我當然要抽血驗啦,三四個月一次,但係喺嗰三四個月之中,血糖貼好似一個訓導主任,時刻提醒我「你又食錯嘢啦」個警覺性好高,三個月之後派成績表,到時睇醣化血色素~醫生就係同我講「你要勤力,知自己咩食得咩唔食得,如果要食就要代換」嗰個血糖貼就可以幫我做記錄~

個貼其實係睇即時血糖(有時延),然後佢會用你咁多日嘅資料幫你計一個估計嘅醣化血色素咋,佢主要唔係呢個作用㗎~

子爵府

miyukib 發表於 23-7-5 22:42
金菇有效?

好多菇類都係零糖、零碳水、零脂肪,當然我下個星期打算開始通菜炒通菜因為啲金菇真係食到悶悶地,我特登淘寶左一個爆炒煱~(因為我屋企係冇煤氣煮食)

子爵府

好有問題 發表於 23-7-6 10:41
睇完你分享,即刻覺得人生有希望

無錯,我好想分享的除了係現實嘅經歷?醫治方法,更是個心態的改變!有希望的感覺!原來而家醫學好昌明,醫生話「五年前同而家已經完全唔同」。

我永遠都記得果一排,沖沖下涼 唔開心到哭的鏡頭(只可以沖涼時哭,因為唔想家人擔心)

子爵府

kerotan 發表於 23-7-6 10:35
好鼓舞嘅分享
我有朋友糖尿病十幾年,有可以控製到乜有加藥到頂打針了,都係睇個人生活方案及决心
...

我有問護士,我係咪太早「睇醫生」(意思嘥錢)她說:「糖尿病係冇問題,最大問題係佢會引起好多併發症,你而家咁後生就開始睇醫生,就係可以推遲自己併發症發生嘅日子。無論係打針、食藥、戒口,都只係為無併發症」

你朋友要打針,可能係因為遲咗開始醫治,但係科學昌明,生活仍然可以好開心

其實我預過幾個糖尿護士,佢哋真係好專業,甚至乎我覺得佢哋對呢個病嘅認識係多過醫生,而且無論係政府定係私家嘅糖尿病護士,佢哋都好有心機~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊