自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

有遊客會因為chubby hearts 特地來香港旅遊嗎?

呢個毫無設計可言嘅chubby hearts 仲獲得政府嘅唔知咩基金資助,今次又唔知洗左幾多錢?

點解唔扶持國內或港產創作,要俾錢外國買d毫無藝術價值嘅嘢?

紅心 加對翼、加對手、再加個笑臉,咁會唔會更好呀?我創作嘅叫Cupid hearts,唔使收錢!

(更生)該活動將可獲政府贊助780萬!

puipuimum2    發表於 24-2-16 13:09
la_source    發表於 24-2-16 09:26
oasis18    發表於 24-2-15 14:02
SIRIABABY    發表於 24-2-15 13:30

珍珠宮

2024年龍年勳章

loved 發表於 24-2-15 21:14
好心政府高官,吾好再咁盲目吹捧外國野,覺得鬼佬野就吸引外國遊客。個咁嘅大氣球,淘寶大把,靚過佢多多聲 ...

香港政府錢真係易呃,成日做水魚!

錢應該用在刀口上,做d實際嘢仲好啦!例如d錢用來種樹,過幾年就有自家景點啦!想即時有打卡位,點解唔揾藝術家畫壁畫美化街道呀?

美斯單嘢1600萬,呢d賺到笑嘅event都要政府資助?資助仲要唔需要睇合約,佩服,做政府高官真係容易!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Gorgor0612 發表於 24-2-15 16:34
幾賞心悅目嘅,但....真係要設計??心心有Trade mark ? ? 點解要專程由英國請黎?唔知洗左幾多$! 香港一 ...

話係著名設計師喎,鬼佬設計做嘅狗屎垃圾都係好嘅架啦, 真係崇洋媚外到一個點!

老實講如果呢一個chubby heart 係你或我做出來,只係講个idea出來,已經俾人ban左啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

分甘同味 發表於 24-2-15 23:41
特首仲專程參加開幕禮+致辭
呢D嘢,以前係政務司/局長做

如果習近平好似佢咁,中國就死得!

d局長一樣,成日做埋呢d無謂嘢,晒時間去做公關show,不如去前線捉老鼠做出成績我第一個俾like佢地!

唔該做實事啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

ASUS_JT 發表於 24-2-16 09:49
仲話玩“快閃”,得啖笑,高官真離地

真係無眼睇!唔知邊位高官拍板採納此屎橋!

YouTube打關鍵字: balloon parade,睇吓人地嘅盛事係點啦!唔該睇吓人地d balloon幾靚!

是旦post一條。。。
https://youtu.be/HL4uPfXzqTQ?si=lK6U1t0ZnNR3dXz-
attach0/tmp/phpLkAm3A

珍珠宮

2024年龍年勳章

ASUS_JT 發表於 24-2-16 10:05
水魚之都唔係浪得虛名

僞藝術,真水魚!
今次呢單所謂嘅"藝術盛事"又唔知要6位數?定7位數呢?斷估阿嘉玲姐去剪綵唔係免費吧?

珍珠宮

2024年龍年勳章

ASUS_JT 發表於 24-2-16 10:23
嘉玲姐套衫都要6位數啦,我估(我估咋!)要8位數

你啱!應該係8位數先啱 ,我呢d草根連數數字都數錯,哈哈! 咁大舊錢 政府咋一聲就轉左俾个外國"知名"設計師啦!咁嘉玲姐收返少少都好應該!

珍珠宮

2024年龍年勳章

ChloeMa 發表於 24-2-16 10:52
同之前的黃鴨一樣, 只是放大版

咁黃鴨得意好多,起碼個樣討喜d啦!

香港政府應該開發屬於自己開"黃鴨",意思係開發其他形象創作,可以係海豚或其他嘢,今次唔該要申請patent,免得被人再抄襲!

BTW,追溯源頭,黃鴨應該係香港製造嘅原創,宜家到轉頭要俾巨額費用外國人

https://www.stheadline.com/columnists/lifestyle/3240823/%E6%9B%BE%E6%99%BA%E8%8F%AF-%E8%AA%B0%E6%98%AF%E9%BB%83%E9%B4%A8%E4%BB%94%E4%B9%8B%E7%88%B6%E7%A5%BF%E7%A5%BF%E7%84%A1%E7%AA%AE

珍珠宮

2024年龍年勳章

MiYeka 發表於 24-2-16 10:54
其實個粒咁既心我真係睇唔出設計左d咩…最多係要諗個名?

如果係中國大陸設計師設計,叫"胖乎乎的心",唔知香港政府又會俾幾多錢呢个盛事呢又?
attach0/tmp/phprxN0CQ

珍珠宮

2024年龍年勳章

FJmom 發表於 24-2-16 11:15
總結:
1) 99% 既人覺得冇設計可言
2) 特首好得閒,咁既event都參加

仲有就係香港庫房錢,經常用在無用嘅地方,好似倒水咁倒出去,實至名歸是水魚之都!

不過要注意,d錢都係送外國人的,因為外國"創作"係特別馨香d,狗屎垃圾都叫藝術!好一個崇洋媚外的示範!

珍珠宮

2024年龍年勳章

milkteabb 發表於 24-2-16 11:15
贊成呀..好似熊本熊咁, 香港都可以自己設計一隻吉祥物代表呢個地方ma..
...

嗯~這才是長遠計,真正嘅本土特色,不妨全港公開比賽,TVB 做競技比賽,全港市民投票選出作品,政府做資助都要用在刀口上!

珍珠宮

2024年龍年勳章

c27cheun 發表於 24-2-15 16:42
我覺得個心唔好睇,中間有三點"笠"左入去咁....同埋就咁一個心形跟本無特別,我係本地人都唔會專登去打卡,經 ...

agree,特登搭車去睇chubby heart ,真係晒車費 晒時間!

珍珠宮

2024年龍年勳章

tigger_bb 發表於 24-2-16 12:12
獨立股評人David Webb周四(15日)在社交媒體發文,向身兼文化藝術盛事委員會主席的新世界 (00017) 副 ...

原來chubby hearts 設計師Anya Hindmarch為手袋設計師,Hindmarch 在新世界旗下 K11 Musea 擁有店舖!

吓,手袋設計師?唔知點解我感覺內部有人邀請個設計師去申請呢个政府基金嘅資助?政府真係有好多不同嘅基金資助,有待大家開發

https://hk.finance.yahoo.com/news/webb%E7%99%BC%E5%B8%96%E6%8F%90%E9%86%92%E9%84%AD%E5%BF%97%E5%89%9B-chubby-hearts-hk-%E8%A8%AD%E8%A8%88%E5%B8%AB%E7%82%BA%E6%96%B0%E4%B8%96%E7%95%8C%E7%A7%9F%E6%88%B6-100853148.html
attach0/tmp/phpVGOlcH

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Chubby Hearts|活動獲文藝基金贊助780萬 文體旅局:須符合協議

原文網址: Chubby Hearts|活動獲文藝基金贊助780萬 文體旅局:須符合協議 | 香港01 https://www.hk01.com/article/991587?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

attach0/tmp/phpGy23RL

珍珠宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 24-2-18 02:37
屯門廣場條金龍背後製作組大有來頭,由兩次在世界氣球大賽中得冠軍嘅彭思泰帶領60人造出嚟。

咁大型汽球造 ...

金龍有無圖睇吓?

珍珠宮

2024年龍年勳章

donut012 發表於 24-2-18 07:16
香港大把設計師,其實比二三十萬資助已經可以,應該好多設計師都想參與,又可以出名,呢啲藝術品其實唔難諗 ...

agree,有錢點解唔培育本地設計師,咁先係長遠,韓國政府扶植韓娛用左幾多錢,呢d先係目光長遠嘅政府先應該做嘅事,成日揾外國人幫手,全部都係one off 一次性,好似放完煙花就散!

今次嘅chubby hearts 橫睇掂睇都唔覺得值780萬囉!完全係物非所值!

珍珠宮

2024年龍年勳章

ernbe 發表於 24-2-18 09:33
有來自北京的旅客表示,今天是留港行程的最後一日,原本特意來觀賞心形大氣球,現時換上兩個小型氣球感覺 ...

咩人都有嘅,宜家講緊百分比同性價比,來到香港順便影吓嘅當然有,特等為左心心過來香港嘅會有幾多位?

遊客角度唔會理心心用左幾多錢,純打卡!香港市民角度會睇吓d錢洗左去有無作用,值唔值!

珍珠宮

2024年龍年勳章

sweetmomo 發表於 24-2-18 09:13
直頭普通
幼稚園或小學生都畫到

真係好兒戲!一個心心就話係藝術喎,仲要洗780萬公帑!揾個幼稚園生設計可能仲有創意過佢!

珍珠宮

2024年龍年勳章

小ice 發表於 24-2-18 10:57

thanks,剛見到條片,大家可以睇吓條龍!

https://youtu.be/LJCFKyzHAYM?si=LyNinu0a7FKOgmFR

珍珠宮

2024年龍年勳章

loved 發表於 24-2-18 12:13
條龍好好多,好傳神,好生猛,今年龍年,有代表性,又可係中國人的代表。起碼手工都吾少功夫,一定吾洗780 ...

條龍可以去外國展覽賺外匯添啦,咁好手工,又揾埋健力士見證!

呢个chubby hearts一d都唔值咯,居然揾到香港政府埋單,好似無人把關咁,正宗水魚提款機!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊