自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 21-9-25 05:04

英國嘅冬季係10月至3月,何來9個月?

英國嘅牛肉難食?You cannot be serious.

Fish & chips唔難食架喎!我中秋個日先特登去間Fish & chips嘅restaurant食fish & chips

大家唔駛「擔心」!個啲energy company細到唔細,closing down即時有其他公司接手,唔會斷供應!上返官網就有得睇,EDF to take on supplying Green Network Energy’s domestic customers and non-domestic customers.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 21-9-25 06:37
9月1日開學已經十幾度喎!
見到D小朋友著哂jumper加外套!
算凍呀!

唔係日日都十幾度,今日晏晝就廿幾度,夜晚我嫌房間焗,開風扇吹間房,唔係吹人!

要同香港嘅夏季當然無得比,但係英國嘅冬季的確係10月到3月,一定唔會係9個月,而家9月尾,7點先天黑!

象牙宮

bks2014 發表於 21-9-25 07:13
借用6樓的圖,英國能源庫存真係唔夠,今個冬天危危乎了,而且學了個新字:
terawatt hour

首先英國唔會好好好凍,落雪日子唔多,真係咩都無咪係屋企包實自己,英國好多屋,屋頂下面有層綿花保暖,而且英國嘅屋設計都唔多透氣,凍還好,我想講熱浪仲難頂

象牙宮

Fishqqma 發表於 21-9-25 07:24
朋友話早晚好涼下,又陰天多又常落雨,佢住果到6點已黑,佢話十月應更早,正擔心小朋友放學天巳黑哂!
...

我身處嘅地方(東北部)而家18度,晏晝有二十幾度,我今日著短Tee加件中袖薄blazer,當然有時會得十幾度,但唔係日日(9月份嚟講)!我好記得9月7-8號兩日仲有30度,因為個兩日我gardening,仲著短褲playsuit,如果住Scotland天氣會比較涼,但都唔會差好遠。

象牙宮

hoivy 發表於 21-9-25 07:44
麥當勞缺奶昔、雞餐廳缺雞、油站缺油......英國 10 萬重型貨車司機空缺如何產生?

可能身處平行時空,我睇 ...

唔正常就唔駛面對同生活?難道上街遊行抗議會改變到?

KFC疫情之前已經試過運輸問題兩星期全線無雞賣,茄汁紙巾乜都無,一樣開門做生意,日子都係要過,唔講正常,難道你好想聽到人哋同你講好慘係咪?

象牙宮

polliebb 發表於 21-9-25 08:41
點解朋友住倫敦話凍,話得10幾度?見佢啲相中午著冷衫

樓上有位會員住倫敦,問佢比較清楚,不過地理上嚟講,倫敦比我住嘅城巿應該較暖和,十幾度一定會有,但9月份唔係日日都十幾度,有上有落。我呢度而家18度,日頭會比夜晚暖和。

象牙宮

candymeimei 發表於 21-9-25 13:27
北邊可以好凍㗎噃
你喺英國邊度呀?

我前面有講東北部,我亦有講近Scotland會凍啲,之前我主要係回覆緊某人,英國嘅冬季係無9個月咁長,就算未嚟過英國,google下都可以

象牙宮

candymeimei 發表於 21-9-25 18:46
我前2年一路住喺英國北邊
由9月一路最少凍到4月
而且唔開暖氣係可以凍到腳趾疆曬

近年天氣反常,無以前咁凍之餘,冬季亦無以前咁長,的確9月份開始涼,但睇度數十幾度,唔會好凍,反之夏天30度係室外亦唔會覺得好熱。我剛check過Scotland而家天氣,17度多雲,我身處嘅地方21度多雲

首頁

尾頁

跳至