自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

啲人好奇怪,唔比人習慣/鍾意外國生活,只要有人話外國唔好,唔慣,就係坦白、理性

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

馬明嫂 發表於 19-8-22 08:55
係 吃不到葡萄(emoji)是酸的

咁講真,總有人鍾意有人唔鍾意,但啲人會好奇怪,特別會言語攻擊話鍾意嘅人,反而會讚美話唔鍾意人嘅人「理性、中肯」

鍾唔鍾意,從來都係主觀,好個人架喎!

象牙宮

iamlazy 發表於 19-8-22 09:31
死啦!點解呢度jm咁幸福,我有幾個朋友去加拿大,以前係專業人士或在港做生意,都走返來,又話悶,搵錢唔及 ...

咁其實點解佢唔回流呢?

我有個朋友十幾年前跟老公移民嚟英國,佢已經住倫敦,倫敦算係大城巿,咩都有,佢都唔慣,但佢好有決心回流香港

但年幾兩年前,佢又再移民過嚟,今次反而唔係住倫敦,但唔夠半年就話慣哂我諗佢今次唔會回流,見佢香港間屋賣咗,係呢邊嘅好學校區bid咗間大屋,一炮過比埋錢

我識幾個家庭都有住唔慣而回流,我又唔覺得係啲咩問題,回流唔會難得過移民掛

象牙宮

blueaqua 發表於 19-8-22 23:35
介唔介意講你住英國邊度?我十幾年前在英國讀過書(唔係倫敦),覺得衣食行樣樣貴過香港!

我都有考慮過 ...

生活指數而家英國係平過香港,好幾年前已經係架喇!你可以上英國超市網睇下價錢,可以計下數

象牙宮

眼訓 發表於 19-8-24 11:15
你啱。
不過我其實係想話好多人都超老土。本來喺香港好地地住開市區,村屋根本完全唸都唔唸,但移民就偏偏 ...

係香港搭車係方便,但相反揸車就外國好方便

我見過有人移民無工人用,慘過乜,因為係香港,慣咗要工人日日洗廁所,打掃

其實咁嘅心態真係唔適合移民

首頁

尾頁

跳至