自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

無話可說 發表於 19-5-20 20:10
西洋菜我少食 我想包韭菜,芹菜,莧菜!應該要點處理個餡?

九菜唔駛灼,洗淨索乾水切碎撈肉就可以。
芹菜 莧菜要拖一拖水,揸乾水再切碎。莧菜可加少許蒜蓉撈餡料更香口

子爵府

貓頭雀 發表於 19-5-20 20:13
離題一下,有位會員叫芝芝,佢幫朋友坐月, 試過整菜心豬肉水餃,湯底係石崇魚湯。

我淨係睇相都流口水

多謝你咁上心喎。近來都有餃子㗎,不過係煎的,一樣好好味。

子爵府

bosch 發表於 19-5-20 20:34
有咩問題? 坐月唔食得水餃? 同埋佢幫朋友包水餃咋喎.

可能有點奇怪掛。
又可能,嘩!坐月終於唔駛咁悶又菜心肉片。

子爵府

竇漪房 發表於 19-5-20 20:43
請問如果想加埋蝦,係咪都係溶雪後調好味加埋入d豬肉度包,d蝦要唔要出水先?thx!
...

加蝦唔駛出水,要生的,蝦肉出左水,你包完再煮就唔好食了,蝦肉易霉呀!
如果包餃子,我比較喜歡買街市有些冰住賣的海蝦,果d有蝦味,爽甜,鮮味好多。
回家沖洗後去殼去腸,用鹽同生粉拿拿佢,之後沖乾淨印乾水,用胡椒粉,少少鹽,麻油撈左佢,再加入肉餡入面。

子爵府

貓頭雀 發表於 19-5-20 20:44
高手出現 個煎餃好得喎
只看照片,也是賞心樂事 ...

我唔係高手,只是邊學邊試,包餃子真係家家都有唔同,試啱自己口味就可以了。

子爵府

Sumyeema1 發表於 19-5-20 21:19
高手: 如有蝦、肉碎,配咩菜好味呀?

如果鍾意甜口我會揀馬蹄粟米粒。如果要青菜,我覺得莧菜都係唔錯嘅選擇。

子爵府

emilylam 發表於 19-5-20 22:24
用咩菜去包餃子你覺得比較好食?

其實我好無所謂但又貪新鮮。
包過咁多次,朋友話烚的會喜歡沙葛菜甫,九菜。
我就喜歡青瓜木耳絲。
煎就喜歡韓式泡菜粉絲。
比較古怪的口味啊!

子爵府

檸檬茶葉 發表於 19-5-20 21:59
請問如果要煎餃子,剩煎一面其實幾面唔使煎?使唔使加啲生粉水落去煎成一餅?用咩火比較啱?我未試過煎, ...

我通常只煎個底,落少少油推勻個平底鑊,餃子排排坐,排好放好,先煎到微微有黃色,再加水,大約到餃子1/3,之後加蓋煮到收哂水,再煎香可上碟。
你講的生粉水或麵粉水係要做到個所有餃子底有個薄脆相連的效果,成底反轉上碟較美觀。但我自己煮好少會整,因我喜歡一隻隻,金金黃。

子爵府

emilylam 發表於 19-5-20 23:14
如用大白菜(即整泡菜那種菜)要用鹽出水嗎?出左水後要用清水沖下嗎?thx
...

其實兩種做法都會有人用。
你可以切碎後加少少鹽撈勻等佢出水,之後再揸乾,再撈肉撈味,唔駛沖水,唔駛好多鹽的。咁樣做我覺得菜味好像較濃。
另一個做法係一大片一大片咁原片出水(用意令佢軟身無咁易整穿個皮),之後揸乾水切碎。再撈肉。
兩個做法都可以,但記住記住記住,一定一定一定要揸乾水,否則個皮好易穿,餡亦好散。

子爵府

emilylam 發表於 19-5-20 23:24
thx..但唔沖水成日形住會太咸

其實唔駛太多鹽d菜已經會出水的。咁當然你擔心咪沖左先囉!只要記住揸乾水先好撈肉就可以。無一本天書的,用自己最放心的做法去做就可以

子爵府

tutik 發表於 19-5-21 08:24
煎餃係咪一定要用易潔鑊?我今日蒸熟再用不銹鋼鑊煎,都係穿咗,漏咗啲湯出嚟好心痛! 之前就咁落油放冰水 ...

不金秀鋼鑊我未用過,但鐵鑊的話就要燒紅再落油,油熱再放野去煎先唔痴。
難度一定比易潔鑊高,但金屬鑊煎出黎真係香口d係會好食d喎。

子爵府

無話可說 發表於 19-5-20 21:36
唔係唔食得,好少聽人會食水餃啫 我坐月係全程努力爬飯,唔知點解好易肚餓,同埋食唔定時
...

我果時係會包定餃子俾佢下午茶,消夜等時間隨時烚有得食,坐月唔可以餓嘛
樣樣食下無咁悶

子爵府

jasmine0527 發表於 19-5-22 19:23
好正呀! 想問呢,我之前包過用黃芽白加豬肉,啲菜有灼完揸乾水,但啲餡雪完攞出黎出血水,點解 ...

因為水多,所以會出水呀!黃牙白你輕輕灼軟身就要拎起,切碎揸完最好再用隔 隔一隔水先撈肉。雪完d餡先索汁啊

首頁

尾頁

跳至