自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yanswy 發表於 24-2-21 19:12
咁細個就識欺凌人?會唔會有誤會?

依家嘅細路好細就識玩呢啲手段,我女學校二年班都有嗰有錢女經常欺凌同學(一年級時叫班長見到佢做衰野時吾好記佢名,見到同學有靚筆盒叫同學送比佢、踢同學書包、取笑低分嘅同學,上堂經常傾計),今年更過態,對某同學心有不甘,就畫花人哋本新書,被老師責罰要佢同人道歉,態度完全係心不甘情不甘,態度輕挑。

最離奇嘅係,一年級時已咁「惡劣」,竟然二年級時仲有班長做,聽聞話佢幫得老師手

子爵府

cara.mak 發表於 24-2-21 19:26
續, 小二如係細b,講野真係唔夠大b流暢,特別係獨仔獨女,平時無人同佢練開鬧交,在鬧交方面一定輸蝕!

你 ...

呢啲惡霸我在阿女學校見過嘅都係屋企「培訓」出來,屋企人縱容,又持着大B高過人就橫行無忌,成績又吾見得特別好

我女全級最細,暫時又生得吾算高(最前第二),但佢都高招,對住呢啲「彈散」採取吾理會,無視嘅態度,令對方無引。

今年二年級佢做咗班長,我教佢見到同學被人蝦,一定要同老師/媽媽講,不能視若無睹。

子爵府

BBHHO 發表於 24-2-21 23:37
我女學校又係,專搵啲曳人做班長 可能呢啲人平時外向多嘢講,老師鐘意
...

呢啲「豆釘」咁細嗰已識人前人後兩個樣,父母再吾正視,施加管教,第時呢啲細路就好似早排有幾個年青人欺凌路宿者咁,等社會來教。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊