自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我平時會將人工10%左右當做happy fee 大約1000蚊, 係用黎比我任洗任買 就係為左減壓 主要係打機用黎課金,買啲可能只著一次就放埋一邊既衫去周圍影相,去join興趣班試唔同既野(不過多數半途而廢)....呢筆錢可能end up係無咩value 但中途確實有比快樂既感覺我
今日同同朋友傾開 佢不停話我浪費錢 儲起來備用好過 但我自己覺得我又afford到..而果下係開心減到壓..何樂而不為
純呻下 多謝大家收聽

男爵府

teaspoon 發表於 19-6-8 09:21
支持你做法。每件事最難得是取之平衡。工作壓力大,用$1000去減壓也克制。淨係識儲錢,唔識洗錢都係一種病 ...

多謝大家既回覆
我除左happy fee 都有儲錢呀! 大概30%左右
我估我朋友最在意既係我既happy 無咩value 佢覺得如課金呢啲真係好無謂 無實際所得 佢覺得要happy應該去學下野 或者做下gym 至少可以身形變得靚 人又健康 或者研究下煮野食 咁就可以煮得一手好菜做個好老婆 但我做呢2樣又唔覺得好開心..做運動更覺辛苦
朋友都係想我好既 只係我諗點樣先係適合自己既生活方式
多謝收聽

wcpcelia    發表於 19-6-8 16:18

男爵府

回覆樓主:

我的確搵錢唔多 如果我調到5% 即500一個月做happy fee 大家會唔會覺得合理點
雖然課金有jm覺得好無謂 但對我黎講係一個快樂既來源 因為老公有時會開夜 孤伶伶一個時就係打機令我有個寄託...
但可能課少啲錢都好既...

男爵府

~小樹兒~ 發表於 19-6-8 10:47
$1000實際唔多,你心態係用浪費嚟寵自己,令自己感覺上富裕,成件事可以接受,可能你朋友唔明你 ...

多謝jm用浪費黎寵自己又幾貼切 因為我比較內向 多數都宅係家 無咩朋友 我都係用打機 上淘寶作為寄託
我有試過整自己手工但整完啲朋友話整得好肉酸... 反而令我更自卑...

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-6-8 18:24
咁你人工幾多成用來儲先,如花10%,儲唔倒30%,退休後未必夠洗。

我正正就係儲30% (擺定期)
無問人借錢 無欠咭數 如果急事都有舊錢可應付 不過舊錢就類似定期咁 唔係話拎就拎到 無特別去儲流動cash

男爵府

萍pig 發表於 19-6-8 18:17
若你在這10%以外,仍有其他的應急錢,有起急事都不須向人借,向人求助,那ok.無人能管你。
但若有起正經事 ...

無問家人借錢
反而係有時家人唔夠用問我拎多啲

男爵府

lily233242 發表於 19-6-8 16:26
完全認同你,我exactly 和你一樣,攞人工大約十份一任性買嘢、食嘢去減壓,因我份工好大壓力,又冇人聽我 ...

任性買野 呢個term形容得好好

首頁

尾頁

跳至