時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日有個警察確診,成班係facebook post香檳慶祝,幾時原來有人確診就咁開心,幾時政治上腦到連人命都可以唔重視?
你地成日話黑警,咁你有無查清楚呢個警察有無做過過份既濫捕先,如果佢就咁警察做文職都要死全家呀?
我就算幾憎林鄭,特朗普最多咪叫佢落台。幾時香港人變得心腸咁惡毒 。麻煩下次大陸人做衰野時唔好笑呀,因為香港人既質素都不上伯仲咋,分分鐘大陸人無咁想有人死添。
對香港未來無眼睇,不論經濟定人既質素。
利申 post香檳果啲全部香港人,仲有啲係大學畢業,專業人仕。

Smile20    發表於 20-2-21 10:58
rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-2-21 03:59

男爵府

besuki 發表於 20-2-21 00:11
世上冇無緣無故嘅恨,總係因為有班人做過啲好過份天理不容嘅事先會有咁多人恨不得佢地死。 ...

咁如果有個示威者不幸去世,班藍絲係fb 又開哂香檳,咁你覺得做法有無問題,藍絲用「世上無無緣無故既恨」黎答你,你覺得有無問題。

emilypyhui    發表於 20-2-21 19:57

男爵府

Wronglover1 發表於 20-2-21 00:17
將軍澳周同學死,差人都有講開香檳慶祝喎,死左人咪重大件事,咁又得呀
...

我會同你講「唔得」,亦歡迎你去投訴/針對呢個有問題的警察。

男爵府

回覆樓主:

我只係想大家唔好有仇恨分化的心,唔好只要係「中國」「政府」「警察」就心存怨對。做人要對事不對人。

蛋皇哥0127    發表於 20-2-21 13:55

男爵府

Alex123 發表於 20-2-21 00:16

證明警察形象在市民心目中非常低。

點解發燒還要去聚餐?我相信都會有香港人咁做,咁係咪之後每個香港人確診都要開香檳

男爵府

besuki 發表於 20-2-21 00:21
吓,係你唔明我講咩喎,就係因為大家有緣有故去恨一班人,所以先會有咁多人因為警察中招係開心事。

贈你 ...

咁你一樣唔明我講咩
咁如果有個示威者不幸去世,班藍絲係fb 又開哂香檳,咁你覺得做法有無問題。藍絲可能又同你講啲示威者堵路,做左好多違法事令藍絲憎恨,咁你覺得有無問題先。
點解大家要用仇恨去對自己人。

男爵府

渺薩' 發表於 20-2-21 00:29
報應,時晨到

確診就係叫報應?
可唔可以咁講野呀
唔通之前其他確診香港人又係報應呀?可唔可以唔好咁諗野呀!
唔通之後有醫護確診我又話報應呀?
大家不如fb集氣人人身體健康好過啦!
不分黃藍,不分醫護警察。

男爵府

Alex123 發表於 20-2-21 00:31
你留了警察不是警察。
警察不是保護市民,係保護黑社會。

成日以偏概全
偷紙巾既賊邊個捉架?被火燒阿伯比邊個拉架?偷金啲賊邊個查邊個捉架?
警察只保護黑社會既話,我諗你啲紙巾比人偷鬼哂啦
睇野可唔可以中立啲!

男爵府

besuki 發表於 20-2-21 00:36
當理性控制唔到感性而覺得一個人係抵死嘅時候,相信呢一種恨已經不可壓抑,諗點解要用仇恨去對人時已經冇 ...

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20191109/s00001/1573310108295/【周梓樂離世】屯門防暴警稱「開香檳慶祝」-警-已訓斥涉事者

如果你唔正面答我問題,而只用你上面既說話去解釋理性控制唔到感性,咁以上條link警察既做法,從你說話上,即係你認同。

男爵府

CINDYC 發表於 20-2-21 00:39
班黃屍曱甴無人性,放火燒人,掟磚掟死人都無問題,畜牲都不如!

其實都唔好話人曱甴了,警犬去,曱甴來,互相對罵都無意思
尤其香港宜家困局,大家可唔可以團結下,至少減少亙罵和分化

男爵府

iamcute_lala 發表於 20-2-21 00:49
幾時政治上腦到連人命都可以唔重視?由721、到射盲印尼女記者,周梓樂、中大、理大、再到一條條浮屍⋯⋯人 ...

我唔係同你講政治
以上你問既野好多jm已經討論過,政見不同無謂講,我宜家純粹講人性。
我只可以話 唔會因為佢係警察/醫護 就要去咒罵佢地死和祝佢有病。
除非你確認到某一個人係做過衰野,你去咒佢我就無comment。
好似只要一講到警察/醫護就個個上身咁,大家可唔可以唔好再用政治區分呀

男爵府

Png 發表於 20-2-21 11:19
好明顯睇得文宣多, 被洗腦了
有時事實同傳言係兩回事, 係有些有心人誇大事實

大家都政治上腦,仇恨蒙蔽了理智,講真如果真係無裝備,點會有人仲上前線,到時大條道理醫護可罷工,政府會唔會咁一件裝備都唔比醫護呀。你話比警察,咁警察果刻上前線,要用有咩出奇,無裝備邊個敢上。

男爵府

回覆樓主:

手動轉貼:
就是有人性,大家才如此高興。
油塘有警察確診,一家帶有病徵。
黃絲攜同小鳳姐載歌載舞,藍絲崩潰了,質問人性何在。
其實,一切皆是因果,今日的掌聲,來自昨日的槍聲。你不扣板機,我不唱飲歌。
是誰親手拆周同學的祭壇?
是警察。
是誰用水潑熄悼念的燭光?
是警察。

是誰說要開香檳賀周同學離世?
是警察。

是誰放任白衣鄉黑恐襲港鐵?
是警察。

是誰對準學生心口開實彈?
是警察。

是誰殺入大學校園開槍屠城?
是警察。

今日fb就有呢篇野周圍轉,太長post唔晒。
有時不得不佩服黃絲文宣速度,藍絲有咩諗法,就即刻出文ban ,仲要fb手動轉。講文宣真心唔夠黃絲黎。

男爵府

kitlinggloria 發表於 20-2-21 12:50
手動轉貼:
就是有人性,大家才如此高興。
油塘有警察確診,一家帶有病徵。

由於太多回應,我都唔可以逐個回覆了。我回應該呢篇手動文作總結算啦。

其實我真心真心希望大家唔好政治上腦,唔想香港人再分黃藍,警察,醫護,連買個口罩都要分屈臣氏同萬寧 宜家大家要同心抗疫,唔好係香港呢個咁艱難時刻仲要下下將政治掛上口,睇事變得唔中立,仇恨蓋過左理性。希望大家係對事唔對人。
如果某個人你肯定佢做左傷天害理既事,你要去咒罵佢我無comment。但唔好只要係警察,醫護,中國就起哂鋼。當中有好多好人好事亦值得我地欣賞。

男爵府

kitlinggloria 發表於 20-2-21 12:59
由於太多回應,我都唔可以逐個回覆了。我回應該呢篇手動文作總結算啦。

其實我真心真心希望大家唔好政治 ...

有個jm話因為警察罪行不得懲罰。凡事都要講證據,如醫院警察打伯伯,做錯事警察一樣要受懲罰。做人要對事不對人,要有證據。因為部分警察做得唔好,就要一係警察就死全家。咁難道之前示威者打人,但因為佢地蒙左面認唔到身份,咁警察就可以凡係蒙面既都可以拉去當打左呢個阿伯嗎?咁樣合唔合理?
香港係講證據, 亦係寧縱勿枉。香港既法治就係咁。而且唔止係衰警察不得清算, 有啲打人既示威者一樣因為無證據而不得清算, 呢個世界係咁, 用證據說話。
希望大家唔好受煽動, 要對事不對人,用理性去看事情。不要用仇恨去看世界。希望大家回歸理性, 同心合力對抗疫情。做回有質素同理心的香港人

男爵府

hkc140 發表於 20-2-21 13:01
爆眼女被爆眼同721我地呢度都開香檳啦,今次我哋警察中招咪比佢哋威番次囉

希望阿Sir快啲康復!

如果有藍絲因為爆眼女和721而開香檳我一樣譴責。
可能我無咩朋友係藍絲,至少我fb無藍絲因為黃絲不幸既事而廣泛開香檳。

首頁

尾頁

跳至