潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

終於飛到真係好開心,你飛邊個City?

我都好怕CX改我機票呀
我9月去程應該冇問題,但係回程10月機票未出schedule,我而家好擔心

但係我唔理啦,我已經約咗巴黎SA appointment ,好想快啲飛

伯爵府

trin527 發表於 22-6-13 20:20
頭幾日住International Park Lane, 去Harrods Selfridges 搭巴士好方便

裝修咗喎,以前好老土

伯爵府

trin527 發表於 22-6-13 20:12
London r, 我而家巴黎啱到,今日冇抽了,預行outlet

倫敦而家買嘢唔正,冇咗tax refund,百貨公司做export 都唔係個個brand有得做

伯爵府

cheerbearbear 發表於 22-6-14 20:26
No tax refund…….

以後唔單止唔使去英國買,plan行程嘅時候第一站去咗英國先唔好返轉頭,如果喺歐洲買完嘢再入英國境luxury goods有機會俾人打稅

伯爵府

trin527 發表於 22-6-16 16:31
都多嘢睇

你搭BA?

聽你咁講我有啲驚添,因為我約咗總店SA,夾完時間淨係夾到一日之後佢就放大假,我會嗰朝早先飛過去,如果有咩hiccup 就慘

咁耐冇去法國都多咗d新酒店,不過超級貴

伯爵府

trin527 發表於 22-6-16 17:15
我搭AF Birmingham落去,Hyatt 6xx€ per night r, 而家住Cheval Blanc更加超級$$$$$,lobby 相,有Dior S ...

我好想住呢間或者bvlgari…
雖然而家歐羅低變相抵啲,但係我仍然唔捨得

我喺Manchester飛Paris, AF 朝早得5點幾同10點幾機,局住要揀EasyJet 7am flight,但我又知佢哋最近cancel好多機,所以都好擔心,希望過咗暑假旺季situation 會好返啲

伯爵府

trin527 發表於 22-6-18 12:45

Check in完上咗7樓tea, 3支ginger ale 30€都合理酒店價, ...

請問roof top 係咩餐廳? 我send email問limbar 九月Booking佢話close till 30 sept

伯爵府

trin527 發表於 22-6-19 04:14
食物又平又正,星期三1035已經去潮聖,20年冇去人山人诲,抽唔中更冇袋睇,有老公出面係咁問一星期都抽唔中 ...

全黑飛馬正!你有冇攞到appointment?

我個fd 啱啱個星期一去,佢有SA買咗幾個袋,又買咗一隻Nata rodeo 同 chai pegase,佢都想要隻全黑飛馬但係嗰日冇

希望我到時都可以買到咁多嘢

伯爵府

ren2811 發表於 22-6-19 16:37
都有睇過嗰篇新聞但係唔係好明白係唔係就算係旅客又或者居民都要打稅呢?
...

任何人都可以被收稅,因為有機會件奢侈品會最後留喺英國,佢又control唔到

伯爵府

trin527 發表於 22-6-19 15:01
佢就好,而家全世界D女人,男人,入到去好似派番$比你咁,識個SA我估唔難,但可唔可以帶你去買袋我諗冇咁 ...

本身個袋已經平一兩萬仲有機會唔使配貨或者低配,買到袋真係慳幾萬,真係袋錢落你袋㗎

有人話有幾間酒店可以幫住客攞H appointment,嗰幾間全部都係同cheval一樣價位,唔知住幾多晚佢先可以安排appointment呢?

伯爵府

trin527 發表於 22-6-20 00:49
你入番英國境小心,小紅書話捉中國人打稅,但我問過好多人,本地人全部唔知要這個問題,但朋友都話可能會 ...

我都係睇小红書,好多人話歐洲買完嘢返英國被打稅,睇吓當時過關Customs有冇Officer,因為朝頭早同埋夜晚嗰個位好多時都冇人on duty

我見到啲人話買咗袋就要掉咗啲盒同埋單,話啲袋係用過嘅,好煩囉

我可能問吓SA可唔可以買完野就咁擺喺鋪度遲啲先攞,因為我行程都會再經paris先去italy

伯爵府

trin527 發表於 22-6-20 00:49
你入番英國境小心,小紅書話捉中國人打稅,但我問過好多人,本地人全部唔知要這個問題,但朋友都話可能會 ...

係要你自己申報喎
報咗就即俾20%
唔報俾人捉到嘅話,除咗稅之外另外仲要俾罰款

伯爵府

trin527 發表於 22-6-22 05:41
最happy隔離已經係日本街番家鄉了

我cousin 都有去,好似日本啲街市好正

伯爵府

trin527 發表於 22-6-22 05:38
法國臨走前又轉酒店

呢一間價位比較親民啲

伯爵府

Deansgate 睇相真係唔錯,不過英國啲高層住宅消防係有少少問題,我知道Council正在慢慢改革緊,安全嘅話我覺得暫時都係買返冇咁高嘅樓會好啲

Kimpton OK? 我book咗Stock Exchange Hotel, 見佢TripAdvisor no 2,但應該舊啲

伯爵府

係喎,Trin,你有冇去bicester?
我見到人哋喺嗰度Dior買book Tote好平,但我個trip真係攝唔到時間去

伯爵府

wonglwy 發表於 22-7-2 11:19
我想問下英國現在冇得退稅,那麼如果在機場免稅店買東西是否也一樣?還是好像以往已經沒有包稅?
...

依家機場branded goods價錢同出面一樣,全部含稅

好似都有Duty Free,係啲酒etc

伯爵府

wonglwy 發表於 22-7-2 12:59
謝謝,那麼不用留待最後才買啦,因為我想買
L P護膚品,原來英國買好平
...

你想買LP喺Harrods online買都得,寄返嚟都係25磅,又有得退稅

伯爵府

wonglwy 發表於 22-7-2 13:34
而家冇得退稅喎

百貨公司有d貨品得做export ,即係直接寄出英國,唔使俾vat

伯爵府

wonglwy 發表於 22-7-2 14:05
我見到價錢咁平冇理由唔在英國Duty Free買㗎⋯⋯唔好意思騎劫咗人哋個post

...

Duty Free係平喎,如果喺Manchester走真係可以買

我平時唔買LP我用開la mer嘅,睇返Duty Free個價錢同Harrods 10% off之後差唔多(member 一年可以指定兩日開張九折卡,嗰一日買嘢除咗啲名牌brand之外其他全部九折)

我英國係頭一站,所以唔打算攞住啲嘢,會export寄返香港

首頁

尾頁

跳至