跳至

首頁

尾頁

男爵府

muffinmama 發表於 20-3-21 07:44
我也是TX,在Dallas suburb。

州長已叫所有餐館唔做堂食,所有bar,gym,schools關門。我們住master plan ...

我屋企driveway 有個籃球架, 所以啲鄰居小朋友好鐘意過嚟玩. 依幾日唔使返學, 天氣好, 更加日日㩒門鐘, 問我仔可唔可以出嚟玩. 唉, 想佢出去玩下, 但又怕唔知安唔安全! 始終唔知佢哋屋企人去過邊度. 結果我仔自己同佢哋講, 我有allergy, 唔想去外邊! (呢度pollen已經開始厲害!)

男爵府

muffinmama 發表於 20-3-21 07:53
早兩日我們也是悶到出去遊車河,我想就算有shelter in place/stay at home order都可以駕車吧!因為市民仍 ...

所以SIP仍然可以自由外出嗎? 唔會好似中國咁有人check住你去邊到/幾多人出去/去幾耐?

男爵府

眼訓 發表於 20-3-22 01:29
farmers market宣布暫停營業,未去超市唔知咩情形。不過呢d時勢food service wholesale (供去餐館嗰d)有 ...

嘩咁好大件事喎? 啲人會唔會怕之後幾個星期買唔到嘢, 個個又去盲搶? 希望至少Walmart Kroger呢幾間唔會暫停營業.
我見Publix都宣佈因為唔想人stockpile, 暫時唔accept refund.

男爵府

眼訓 發表於 20-3-22 03:13
唔明點解大件事。而家唔係冇嘢食,只不過係需求鏈一夜間變天。餐館需求量大減,但人人坐喺屋企,家庭需求 ...

我大件事係指啲人會唔會驚連超巿都唔開門而引起恐慌. 驚依家唔買, 之後會買唔到.

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-22 05:36
有個女人喺FB講佢而家有嘅廁紙可以夠全家四個人用180日,而佢覺得好不安,因為係咁多年來儲備最少嘅,佢由 ...

其實好多嘢都有alternatives. 好多其他國家嘅人都有或者用開bidet. 所以佢哋見到啲人搶廁紙好奇怪. 覺得無咪用水囉

男爵府

mugtaitai 發表於 20-3-24 01:33
我在香港有用,但發覺發熱線(蚊香位)裡面經常有油彈到入去,蚊香拆唔到,裡面的油汚好難清理,你有冇呢個 ...

我主要用AF煮肉, 例如义燒, BBQ Chicken, Ribs, 連牛排都放入去. 勁方便! 所以我都有油彈去蚊香位個問題. 盡量每次用完趁仲暖暖地用濕紙巾/布抹下, 都幫到少少. 我見AF group有人話用隔油網可以防彈, 但我就無深究.
唔知係咪我自己問題, 我用AF炸豆腐, 春巻, 總知無肉類既食物, 都唔係咁好食. 最終都係要用鍋炸.

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-26 23:23
我地呢邊二月就開始報,我仔原本今年申請做summer camp輔導員,面試係呢個星期,而家停學,咩都停晒,再開 ...

好傷心呀! 我個仔嘅summer residential program 已經宣佈取消嘞! 唉, 唔單止佢好失望, 我都好失望! 因爲今年唔參加下年超齡, 而且好難得俾佢入到裡面嘅first choice. 希望佢哋有其他options. 我覺得佢哋應該再睇定啲先再make decision. 依家決定有啲言之過早!

男爵府

眼訓 發表於 20-4-1 04:39
希望繼續咬緊到四月中就再有好消息啦。
https://www.nytimes.com/2020/03/ ... ictions-fevers.html ...

希望啦! Virginia 個Stay at Home Order 有效到6月10號! 如果6月疫情仍然都無緩慢到, 就真係想像唔到經濟會變得幾蕭條!

男爵府

想請問大家, 如果要自製酒精消毒噴霧, 除咗酒精, tea tree oil 外, 仲要加啲乜嘢? 因為我Google時, 人人講嘅都唔同, 有啲話要加Aloe Vera Gel, 有啲又話要加多幾種唔同嘅essential oil. 攪到我好怕整錯咗無咗disinfect嘅功效!

男爵府

muffinmama 發表於 20-4-2 14:02
Consumer reports 話唔好自製喎!

https://www.consumerreports.org/cleaning/common-household-products ...

唔該晒! 咁我唔整嘞! 希望呢兩個星期啲供應真係會回復正常啦!

男爵府

bosch 發表於 20-4-4 09:26
你指搓手液?

唔該曬! 我本身想自製酒類消毒噴霧, 係for我出外買完餸返到屋企噴下鞋底呀, 衫呀咁樣.
不過搓手液都擔心好快用完, 所以會bookmark個link. 多謝分享!

男爵府

Hello! 想問下大家(之前好似傾過, 不過懶得爬文). 如果已經有一部Air Fryer, 大家會買埋Instant Pot 嗎? 我有AF, 大約一星期用一次. 尋日俾我係Walmart 見到有部IP 7–in-one 原價$80, 特價$47! 心思思驚唔買會後悔, 最後當然買咗啦!
但依家又諗地方已經唔大, 部AF已經佔咗好多位, 多部IP 我怕我三分鐘熱度, 如果最終唔常用就眼怨!
其實AF 同IP 功能或煮嘅嘢類似嗎? 如果你地係我 , 你地會keep部IP嗎?

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-17 07:42
唔同嘢嚟架喎,我有IP冇AF,AF用嚟整煎炸嘢,IP就炆燉煮湯,睇你煮咩多,如果俾我再揀未必買IP,因為其實 ...

我就係諗兩部唔同功能, 所以可以’共存’... 不過正如妳所講, 我都用慣明火煮食.
或者有部IP會慳時間又唔使點睇火. 可能以後會整多啲紅豆沙, 炆牛煵咁.

男爵府

big007 發表於 20-5-17 10:27
我兩樣都有。
個 AF 我只用嚟整吓薯條。

其實AF仲可以煮牛排, 我最近仲會用來整蛋撻同芝士蛋糕, 都好方便喎!
咁你有無經常用部IP? 整乜嘢多?

男爵府

big007 發表於 20-5-18 08:50
我個IP, 嗱,講出嚟,唔好笑我喎
我當 slow cooker 咁用,因為我好驚用 pressure cooker

我就係唔識先上嚟問, 又點會笑妳呢? 大家一齊交流嘛!
我都有pressure cooker, 但都好耐無攞出來用. 平時都寧願花長啲時間用明火煮. 我諗我都會將instant pot取代pressure cooker, 始終感覺安全啲!

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-20 00:20
最初用IP都好驚,因為出晒蒸氣,我放廚房吊櫃下面,成個櫃底都係水氣,即刻搬番出D,用埋打開窗,到排氣個 ...

係呀, 今日本來開盒諗住用部新IP嚟整梅菜扣肉, 但見到咁多個制, 又未肯定點樣排氣, 驚到唔敢用. 最終將部嘢擺埋一邊, 用返明火蒸.
都係睇熟個manual,上網睇吓人地點用, 摸熟啲function再試煮好啲!

首頁

尾頁

跳至