自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

搞咁大壇嘢,又多嘢洗,切淨嘅食物自己又要哽埋佢,呢D嘢唔係個個都啱,不過小朋友一定好開心。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

foggyao 發表於 18-10-29 05:27
我真係試過搞咁大壇嘢呀!都係想引阿女開口食(當時小二),但係都係舐氣 每樣了兩了,都唔係點食 : ...

外國嗰D都好誇張㗎,呢排萬聖節,佢地2星期前已經日日整萬聖節主題,又糖、幾條香腸、好多火腿、糖霜曲奇,食材唔健康佔大多數,而最重要係,整到個飯盒好似玩具咁繽紛好玩,最後就分心同隔離D同學仔掛住玩同傾偈,食物剩得多過之前。
有D唐人媽媽係日日比糖/kit kat落小朋友飯盒,見到都怕,小朋友一見到,一定食咗糖先,咁仲邊使食飯?

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

luckybaby2011 發表於 18-10-29 10:56
外國都興公仔飯盒?

佢地冇亞洲嗰D咁細緻,多數喺顏色著手,用唔同顏色食材(青提、士多啤梨、芝士、baby carrot、蕃茄仔。。。),或者用公仔模喺方包cut造型、香腸變八爪魚呢D,然後用嗰D公仔頭嘅裝飾拮住,有D就放D玩具膠蜘蛛咁,佢地D午餐盒係一格格,打橫好大個,D媽媽通常前一晚整好,就算肉丸嗰D都係預先嗰晚煮好,第二日凍食。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

Ashleycorina 發表於 18-10-29 11:08
興,有d係神級!!

呢排萬聖節有D真係創造力甚高,神似到我諗我未必想食。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

luckybaby2011 發表於 18-10-29 10:57
Cut 咁多多紫菜、整得黎都食左

好佩服佢地一對巧手,有D真係要剪到好幼,我手粗粗應該剪到爛哂

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

9594 發表於 18-10-29 11:27
巧手得黎,仲要有耐性同無限構思。
真係好勁

好勁呀,比我可能已經左整右整最後劣到條紫菜梅哂
佢地又要幫飯上色、諗造型。
媽媽真係好偉大!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

9594 發表於 18-10-29 15:20
聽完大家嘅意見,我都覺得你呢隻先比較可行,謝謝分享

公仔便當。。剛整好同影相時一定好靚,但嗰D兔耳、貓尾,加蓋之後都係要屈埋一舊,我自己覺得好似唔太實際,平時我整飯盒只係將食物排得整齊,用顏色吸引食慾,例如用煎雞扒(啡)+紅籮蔔(橙)+粟米粒/蛋(黃)+綠色蔬菜,已經幾靚。而且如上面有JM提過,我都好怕用手將食物掂來掂去,增加細菌接觸機會。

首頁

尾頁

跳至