論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我bb 8月出世,而家準備緊請工人,唔知呢個

原帖由 flying0310 於 16-02-08 發表
我bb 8月出世,而家準備緊請工人,唔知呢個時間表嶨唔算好過份,工人8月至12月唔洗跟足1200打後嘅工作。我 ...
個時間表太chur,再加上其實冇乜可能跟到足哂個時間表囉,個人認為,你只列出must跟時間既野出黎,其他等佢自己安排吧…只同佢講邊樣幾時要做幾次,我似我同姐姐講,垃圾同碗就日日要清要洗,唔可以留過夜,洗衫就一星期洗2次 等等…

大宅

引用:工人係4年人一齊比錢,所以比多1000,2000

原帖由 flying0310 於 16-02-09 發表
工人係4年人一齊比錢,所以比多1000,2000唔係問題,我嫂同我做到 full time 都唔介意比多一二千蚊。唔請工 ...
不過你個job oder form會寫哂咁多人落去…有經驗既分分中都say no,始終你揀人,人亦都揀你…4大2小未必個個接受到…如果你經
agent請既…仲死…agent一定話得比左你先,黎到先發覺2回事,你又要洗一筆

大宅

引用:另外2個時間表工人係輕鬆左,可以細仔睇左

另外2個時間表工人係輕鬆左,可以細仔睇左先。
其實我真係覺得工作量唔多,只係因為有1200至1700嘅空窗期先 ...
不如請個姨姨幫手算啦…你個情況咁樣…真系未必有工人肯做…仲要屋企有老人家…冇經驗既有機會做既,不過都系騎牛搵馬…加上你媽咪點同佢溝通都系一個最大問題

大宅

引用:Quote:原帖由 babiiyuky 於 16-02-09 發表

你係指媽咪唔識英文,佢唔識廣東話? 定其他溝通問題?
系丫…如果你媽咪識英文就冇問題…

大宅

引用:時間表係一開始比佢跟,佢初黎到都要知道屋

時間表係一開始比佢跟,佢初黎到都要知道屋企大概點運作,運作暢順後會自己修訂,但初初黎到真係連時間表都 ...
其實我都冇set到時間表比佢…如果樓主覺得冇問題既未ok囉…我地都系比下意見…始終工人是你的…我地只系講下我地既經驗…不過大前提,你要先請到肯負責5大2b既工人…

大宅

引用:工人真係唔好醒聽教就得,我寧願慢慢教,所

工人真係唔好醒聽教就得,我寧願慢慢教,所以唔會要賓賓,同一屋簷下,我要個蠢而聽教

...
其實菲同印都有好,相反都有唔好…
近排果單虐初生b案都系印姐…
而且請印一般agent費比菲貴,而且冇得direct hire…加上印姐衛生意識比較差…

大宅

引用:感謝你嘅意見,我都知請姐姐係撞彩,但綜合

感謝你嘅意見,我都知請姐姐係撞彩,但綜合身邊朋友意見同經驗,覺得indona 彩數好似高啲。
本地完約工人真 ...
完約系香港系好搶手的…所以佢地先咁串,加上香港完約,大把工揀…會比較新舊僱主

大宅

引用:真係跟返時間表就ok, 唔洗半夜睇bb真係好 t

真係跟返時間表就ok, 唔洗半夜睇bb
真係好 tight? 我覺得都 hea. 人多唔等於工作多,係要求決定工作量,由0 ...
咁如果樓主你覺得hea點解會覺得本地姨姨唔做呢?要湊2個小朋友同負責一屋既家務唔系容易既事…長輩通常都會覺得請左工人就要用到盡…如果唔系請黎做乜?如果樓主話其實只系湊8至18既話,不如搵鐘點好過啦,又唔洗比agent同水電煤…又溝通到…請左工人…有5個大人…每個人既要求都唔同既話…叫姐姐如何適從?再加上…冇人系完美既…如果清潔果啲得,對小朋友好…煮野食又可能唔得…請一個工人有好多野要諗過度過…如果唔系只會得不償失…另外\'樓主有5大2b咁工人既空間足夠嗎?呢啲亦都要諗…好多黎過香港既工人都要求多多的…

大宅

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 16-02-11 發表工

原帖由 flying0310 於 16-02-11 發表
如果唔肯一齊食,咁唯有減佢自己休息時間!! 呢樣冇情講
點樣一齊食?一齊食咁邊個湊b?

大宅

引用:Quote:littlerabbitmom 發表於 16-2-12 12:

原帖由 fussykiki 於 16-02-12 發表
我工人一向同我一齊食. 個B咪係high chair睇住我地食飯囉. 我兩個B都係咁.
但樓主一個初生b喎…

大宅

回覆:babiiyuky 的帖子

其實最大既問題系樓主set哂時間表…但bb由其nb未必會跟到你個時間表…如果跟唔足時間表做野,姐姐又驚被鬧…跟得足,即代表姐姐只僱跟時間表,唔睇實bb…所以set哂時間表未必系一件好事

大宅

引用:Quote:babiiyuky 發表於 16-2-12 13:36 但

原帖由 fussykiki 於 16-02-12 發表
Combi highchair 有得訓低架喎. 我個仔同個女new born時都係一齊食. 陪月同我地同枱, 姐姐係廚房. 陪月係度 ...
如果bb訓緊教…就緊系最好唔好啦,樓上jm都有話,其實有一定既危險性…加上啲櫈拉出拉入都有機會嚇親同整醒bb

首頁

尾頁

跳至