婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

iphonebb 發表於 22-8-25 10:53
回覆 華妹妹 的帖子

想自由自在個陣我會返房或者出街

返房就代表有自由? 同奶奶住係咁有自由就唔使困自己喺房啦。
其實你自己都唔想融入奶奶屋企生活,當佢屋企係酒店,為咗唔使做家務放工返嚟有飯食,最主要想有錢收租, 唔知你有冇俾家用奶奶,否則你真係搵老人家笨,你奶奶冇義務去照顧你起居飲食,你內衣褲唔係你奶奶幫你洗掛?

大宅

iphonebb 發表於 22-8-25 14:51
回覆 jojocatjojo 的帖子

我老公俾家用 但因為係奶奶想我哋住 所以佢就會抵諗做家務

2500尺嘅屋家務係唔會有做完嘅一刻,仲要無工人,有心幫手放工返到嚟仍然大把家務可以做,你唔享受做家務,唔同屋企人溝通,當屋企係酒店,根本就不適合大家庭嘅生活。

唔知你99為人,但做人唔好太天真,99唔係想同你住,正常只係想留住你老公,我係過來人,我曾經同奶奶住屋企更比你2500尺大那又如何? 我自問起頭家裡面做足所有本份,從冇諗過係奶奶身上攞着數,更加一分一毫都冇用過奶奶,間屋又要係我老公,住唔夠一年我哋已經搬走咗。 你而家要困係200尺嘅房,就算間屋成萬尺都唔關你事啦,但你換來能飯來張口有租收,這是你選擇的生活,表面睇比很多人幸運,要珍惜感恩!

大宅

iphonebb 發表於 22-8-26 08:49

都係嫁 其實我同老公都無享受大家庭 得奶奶鐘意但老公唔癡佢

公平啲帶你老公返娘家當洒店住一排,父母做工人照顧埋你老公,仲要淨係食飯先出房,其餘時間當你父母係透明!

大宅

iphonebb 發表於 22-8-26 11:41
回覆 cecelc 的帖子

內衣褲係自己房有專洗內衣褲既洗衣機,其他衫先一齊洗但真係放工返黎普通衣物已經洗乾 ...

每家情況不同,所以無話一定要搬走,但你嘅情況擺明搬走咗就無著數啦,有洒店住咁緊係唔好搬,直到你99頂唔順叫你搬,你先再上嚟問大家意見!

大宅

熊熊老婆 發表於 22-8-31 08:03
重點係慳錢,山頂、赤柱!

睇咁耐就知道只係想喺老人家身上攞着數。之不過99唔係傻㗎, 外地有樓香港間屋又2500尺,財力唔簡單,但個仔結婚都冇送層樓或大大力俾首期,好明顯有人實質着數未到手,寧願困係200尺房都要跟住99, 老公亦唔蠢,成世黐住肯做家務嘅阿媽兼有大屋住,點都好過同個乜都唔願做只講錢嘅老婆搬出去。

故事如有相同純屬巧合!

大宅

熊熊老婆 發表於 22-8-31 10:09
如果奶奶對你好,大家又住得開心,咁你開post問嚟做乜嘢呢?
如果想曬命,可以直接啲
...

全部人都幾層樓揸手, 樓主願意困係200尺洒店房咁開心,真係唔明開post問乜!冇樓嗰啲咪要開10個post問野!

大宅

iphonebb 發表於 22-8-31 10:48

有樓就無煩惱嗎?

如果你屋企冇買樓俾你,你冇樓揸手,咁你係咪可以少啲煩惱,疊埋心水喺奶奶屋企住?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊