婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果我經濟能力負擔得到,我唔介意出埋我細佬嗰份,一家人下下講錢,好傷感情,講真只要媽咪開心我真係冇所謂!
樓主如果你認為媽咪係偏心只錫細佬,其實你應該嘗試解開呢個心結,事實做母女都要講緣份,你盡了責任已經足夠,其他的你不要太計較,看開一點。

大宅

isakan1993 發表於 23-5-15 23:32
我責任係報答我媽媽,在我細佬細個時候,我亦有盡家姐責任出錢出力,但他做左野近8年,一直都係有大食大, ...

你明唔明….就算你買多幾件衫俾你亞媽,都不及一家人聚在一起吃餐飯。
食飯錢我就算數了,但其他金錢上如果同媽咪請扯唔想關係,事實你可以決絕啲,你身為家姐有責任同細佬講清楚

大宅

isakan1993 發表於 23-5-15 23:50
其實親人好難開口講AA的(又唔係同事...),所以本身試下跟其他JM類似的case 例子解決方法,分開各有各食 ...

大時大節為了老人家開心,一家人齊齊整整食飯就是福氣,搵間經濟實惠地方聚埋就算。其他日子你就私下同媽咪去食好啲。

大宅

isakan1993 發表於 23-5-17 09:15
其實我唔介意付多少少,但如果係要出100%錢的話,好似有被人搵笨的感覺,仲要多謝都沒一句
...

你媽咪獨居?定你細佬同佢一齊住? 其實以你角度你細佬除咗搵你笨,咁平時佢有冇盡責任照顧媽咪?

大宅

回覆樓主:

其實兩姊弟邊有得計得咁清楚㗎,我都係出嚟做嘢先,所以由細到大有細佬喺度我都係爭住俾錢嗰個,但從來我都係比得好開心,到結咗婚,老公喺度做老公好樂意主動埋單,老公同我心態一樣,一家人最緊要和諧開心。樓主睇開啲做人唔好下下計住計住,負擔得到而可以請細佬或家人食飯係福氣!

大宅

isakan1993 發表於 23-6-24 01:56
請唔係問題,前提係互相尊重。如果對方好似老馮一樣,仲經常帶埋另一半來癡餐,就算我好富貴,一樣不會接 ...

我情況和你不太一樣,我和細佬及父母關係感情非常好,所以我係心甘情願請埋佢一家三口食飯

大宅

isakan1993 發表於 23-6-25 01:53
請問您細佬幾大? 如果將來有家室,例如加埋老婆仔女,工人4,5人一起食飯,而每次都係老馮您付錢,您都係 ...

其實我唔明點解你覺得你細佬一定係老馮要你俾錢(我從來都冇咁諗過),我亦好難想像一個家姐叫個細佬做cheap精,不過家家有本難念的經,可能自小你同家人關係不太密切和諧,但係你想呢一世都同細佬關係咁差?你可以以後所有嘢都唔好預佢,不過你預咗你阿媽會企喺你細佬嗰邊,最終唔開心都係得你自己一個。
一家人嘅相處唔係下下用錢來計較衡量,你出錢其他人可以出力出時間,甚至可以只係出心,你計人人哋可以計你,計來計去只會破壞家庭的安寧

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 09:25
係,本身不太和諧。但絕對唔係一朝一夕的事,係好多年累積加埋。

但您都未答我問題,您唔介意您細佬一個 ...

其實你啲思想已經好唔太正確,細佬係好親嘅人,你成日只用錢去睇任何事,覺得細佬嚟黐餐嚟搵你着數,我話你知就算我細佬到一百歲,我都會請佢一家三口食飯,但我都話咗我同我細佬感情關係好好,佢亦對我好好,我唔同佢計較,佢亦唔會同我計較,你明唔明當中道埋?仲有我肯定一樣嘢你同你細佬個女朋友關係都好差,甚至你老公嗰邊家人關係都唔方好,因為你真係好計較,無風起浪,導致身邊所有人對你有防備,亦唔願意為你付出。

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 12:33
您提出左一個重點,您話您細佬都對您好好,所以您唔計較。

第一,如果您細佬沒有對您好,甚至於不太關心 ...

又係講錢,真係無言。付出咗又要怨又要計較,不如問吓自己點解你同家人包括老公家人關係都唔好?
我話你知我老公個邊10次有9次出街食飯都係我老公阿哥一個人俾錢,仲請過我同老公去旅行,我大嫂唔會好似你咁話我哋搵佢哋着數,我同大嫂唔算話超級friend,但大家可以傾到計可以一齊去行街,如果你係我大嫂真係家無寧日

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 12:55
您又迴避問題。您列舉這些一次半次例子有什麼用? 您老公阿哥會唔會包您年年去? 您試下要人次次包,或者 ...

檢討吓自己啦
你喺邊度邊度就有是非真係神憎鬼厭

大宅

isakan1993 發表於 23-6-27 13:07
唔明, 您意思係BK 有是非?BK唔係就係個平台給大家討論問題・_・?我又唔認識您,何來是非
...

都好九唔搭八,你喜歡怎樣諗就怎樣諗!

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-28 16:22
果D應該俾人比開既人, 有大食大果類人先會叫人唔好「計較」
呢度係咁架啦~ 見得多, 次次食老公呀哥都好意 ...

其實點解你哋會咁計較又阻止另一半爭住俾錢,我老公次次都爭住俾錢請我細佬一家食飯,愛屋及烏。 我老公買野比老爺,奶奶唔會下下斤斤計較叫佢兄弟夾錢,其實有咩問題?我絕對唔會干涉,為咗錢家嘈屋閉,其實做女人咁樣好肉酸。 同樣如果我老公對屋企人用錢係咁計較錢嘅人,呢啲男人根本都唔要得,因為呢啲男人都唔會捨得用錢係老婆身上。

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 09:54
我話你知我老公個邊10次有9次出街食飯都係我老公阿哥一個人俾錢,仲請過我同老公去旅行,我大嫂唔會好似你 ...

你有冇睇清楚啊?我老公係爭住俾錢請我細佬一家三口食飯,捉錯處都要醒啲啊
我老公同佢阿哥感情好好,唔係用錢來衡量,所以我同大嫂係呢方面思想好夾,唔會因錢而失感情

仲有從來只要我喺度,我都唔會要我細佬出錢,係咪cheap精嚟睇吓你啲思想係咪好cheap囉,如果我弟婦遇着你哋呢班無風起浪講是非嘅大嫂真係俾你哋搞到要離婚

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 10:03
你睇下你#91 個POST 講乜先啦
乜你真係有俾過咩?
唔係你老公呀哥俾你一家, 就你老公俾你細佬一家

所以我咪話做女人唔好干涉男人點樣用錢囉,管住男人啲錢你唔覺得好肉酸咩? 你哋呢啲女人成日覺得老公啲錢就係自己,咁而你哋角度我老公俾錢咪即係我出錢,如果唔係你哋都幾雙重標準

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 10:18
我覺得d 佔人便宜既cheap精肉酸啲
用錢某程度上睇到個品格
亦都代表緊自己一家

講到尾你係驚人佔你便宜,呢點我絕對理解,但你最唔想老公啲錢唔係用喺自己身上袋唔到落自己袋,老公將錢用喺家人身上都唔抵得要阻止,計來計去你最驚就係自己有損失,你睇錢才是最重要呀!

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 10:48
人地佔我便宜就梗係驚啦, 有D咁既屋企人直頭倒楣添呀!
我都唔會佔人便宜囉~ 呢點你先理解唔到
因為你眼中 ...

做老婆攪到家無寧日,你老公真可憐!
不過你亦可憐,無時無刻要(emoji)實老公啲錢點用點樣先可以袋入自己袋,隨時皺紋都多幾條得不償失

大宅

littlefunpig 發表於 23-6-29 11:23
出面不知幾多人羨慕我老公, 呢D費事講啦一陣俾人話我曬命
我男家佢地一家不知幾和諧

又話完?你講嘢邊句真?你覺得幸福就夠,知足常樂,無話曬唔曬命

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊