自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

大宅

回覆 yokulami 的帖子

我都想當佢透明,但我奶奶成日都想成家人開開心心,食飯時硬係要迫我地同對方講野,其實每次都搞到仲尷尬

大宅

回覆 monchhichijoyce 的帖子

因為一啲買樓俾首期既事,最後佢地買左樓,我同老公而家有埋小朋友,都淨係只可以租樓住

大宅

回覆 木土土 的帖子

我早幾年都會出席,因為我都明老爺奶奶係要俾面去,但真係次次都俾我奶奶迫住做好人,每次食飯都好辛苦,依幾年先講話唔出現。例如我弟婦岩岩有小朋友,我奶奶就不停叫我你教下佢大肚要點點點啦,總之死都要我開口同佢講野;又例如我喺識韓文,弟婦佢地就快出發去韓國就會叫我話佢地知邊度好玩有咩好食。如果一家人係開開心心既,依啲話題當然溫馨,但我奶奶又知我係唔高興既,都仲要成日迫我,去多幾次都真係好辛苦。成日都叫我做大嫂既要大方,要照顧佢地,咁點解無人理下我感受?

大宅

回覆 vlnz 的帖子

佢地個原因係話細佬同弟婦無能力,覺得我同我老公儲多幾年錢就會買到,所以最後借俾佢地;但婚係我地結先,應承係應承左俾我地先。但最後因爲細佬結得成婚,佢地又擔心細佬,所以就借左俾佢地。但而家樓價年人升,我地不停儲,都追唔到樓價

大宅

回覆 Forgetmenot999 的帖子

針唔拮到肉唔知痛,當你已經準備簽臨時買賣合約,然後細佬同弟婦態度好老馮咁走出黎同你講佢地買先喇你地再儲多幾年錢先啦,都仲可以好開心好大方當無事,我真心覺得你好好

大宅

回覆 Waiwai11 的帖子

你又發生左咩事啊?

大宅

回覆 Waiwai11 的帖子

係 好鍾意

大宅

弟婦喺依件事態度係好差,覺得老爺奶奶只需要幫佢地,唔應該幫我地。你地只睇文字上就覺得我小器唔知嬲乜,但中間咁多年黎好多細節好多事,我點喺度逐一講?但總之弟婦有問題,唔係淨係我一個覺得,c6 62 99都覺,但佢地就係錫細佬,所以忍,但我真係唔明點解我都要一齊忍?我都想一家人開開心心,但一個大家都覺得態度有問題既人,仲要只係弟婦,我真係大方唔到忍唔到

大宅

多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不過頭先講開去邊到食飯又火遮眼所以先話唔出席,有時只係希望我老公會企下我果邊,但佢係好孝順既人,所以一聽到就又鬧我,佢一鬧我又越嬲。同大家發洩完好好多,我下個禮拜都係會出席架喇,最多到時又俾99迫講野時就上黎同大家講下野解圍啦😅

大宅

有人問點解我嬲弟婦而唔係6299,其實我明白錢係我6299既,佢鍾意借定唔借係佢地既自由,成件事一定有唔開心,但我無嬲6299最後借俾佢地唔借俾我地,雖然我都覺得佢地依個做法其實唔公平,但聽我老公講佢地的確係由細到大都錫細佬多啲,所以佢地係要借俾細佬,都係佢地既決定。

但係我嬲弟婦既原因,係佢由嫁入黎開始,因為買樓依件事已經好意氣風發,態度好差。從此之後,佢知道6299錫細佬多啲就得寸進尺,好多時借細佬過橋但全世界都就佢。同埋佢係最細果個,包括年齡,所以成日都慣左要我地就佢,一撒嬌細佬就會幫佢,細佬一出聲6299就會幫,所以永遠都係我地依家就佢地果家人。c6 62 99由細到大都錫細佬,係佢地成家既習慣,但我最嬲係弟婦知道依一點,就經常利用依一點。好老實,細佬唔係真係我親人,要就佢已經唔係咁情願,佢老婆仲要再疏多一層,就更加唔明點解要大方就埋佢?

大宅

有時真係好難拿捏 其實我從來無諗過做好人 掩識住自己有幾唔鍾意佢 好多時我都係想唔出聲就算 但99又要大家和睦傾計 我真係做唔到 態度唔好又或者串左弟婦時 99又會叫我大方 唔好咁做 唉 我都唔想一家人搞到唔開心 但我真係做唔到好人啊

首頁

尾頁

跳至