自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

家人最後兩星期是在舒緩醫院渡過,初初無唸過咁快,純因病人失去活動能力,唔想食,家人無能力幫佢自理沖涼。唸住入住起碼有醫生睇住,有設備可幫佢清潔等等
https://www.hkacs.org.hk/tc/medicalnews.php?id=46
我鄰居最近媽媽過身,佢地唔知有呢d服務,入左私營護老院,幾日就走左,到而家都好自責送錯佢去私營,照顧不足,媽媽半夜走左都無人知
我細佬住過呢個防癌會中心(上面link果個)
我真係非常非常非常感謝天父在佢最辛苦果段日子,安排左一間咁好嘅機俾佢。事後我寫滿左一張卡,同買左d野食答謝左佢地照顧。我都向我識嘅人推介佢地,因為真係好好
1. 環境舒服,setting似安老院多過醫院
2. 設備好,係及唔上急救級,但應有嘅醫療設備同醫護都有
3. 探期長,無記錯好似朝8晚10,家人可以陪足一日(不過果度幾Q腳,家人買野食要行10分鐘)。如果病人情況唔理想,你再留夜d佢地都ok(不過我地怕影響其他人,都唔好意思留太耐)
4. 醫護人員真係超級咁好!我真係好耐無見過一個醫療機構咁有heart。我第一次去經過護士站,佢係咁望住我,我就話姑娘我探人架,我係咪要登記?姑娘話,唔係,我未見過你想認識下你係邊位。然後,幾乎每一次,姑娘見到我都主動update細佬情況,果日食左咩,有無胃口
有d公公婆婆本身唔係急病,但不能自理都會住。我見過好多次d嬸嬸點樣tum佢地食野。有時第二個經過,仲會主動話「今日魚好靚呀我筆d俾你試下丫」。我地在護士站對開喂粥,喂喂下姑娘會突然插咀話xx好叻wor,今日食三碗wor (咦?咁都留意到?)佢地叫病人,全部叫名,派藥個兜係寫名,唔係寫號碼
病人精靈d,院內日日都有活動,插花、書法、扭汽球、唱k、打麻雀,等佢地有d細藝
如果有需要真心建議了解下
有醫生轉介有政府資助(你可以問問應該唔難,)一日百幾蚊架咋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Moti 發表於 18-6-18 17:16
請問要排幾耐先安排到入去?

我細佬果時情況唔好,2日後就入住到
果時都唔知情況咁差(都知差,無唸過咁快),仲唸住有機會可以home leave,點知好快就要上氧氣機,離唔開醫院

王國長老

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:18
我都有聽過 多謝意見 我再詳細了解一下

都要睇老人家意願,但我保證你真係一間好好嘅中心(佢可以約去睇架,你問問,都要問下醫生轉介情況)

王國長老

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:22
佢前身係咪南朗醫院 幾十年前我阿爺是南朗走 當時也是末期癌症病人住的
...

係呀就係南朗
而家係防癌會operate,拎賽馬會贊助,所以有自費病人,亦有人拎資助
我都明白家屬始終對呢d好抗拒,覺好似等.....果d
但細佬住過,我對佢印象真係改觀左
佢除左收未期癌病人,都有收其他長期病患的。聽講有長期病不能自理就可要求轉介

王國長老

Ronnym 發表於 18-6-18 17:25
睇到你形容都覺得好好!!

真係感動到喊架,唔係講笑
果段日子真係唔好過....差d唔記得院牧Mary。佢有佛教同天主教/基督教院牧(係咪都係叫院牧呢)
由我細佬第一日入去,院牧已不停跟進,成日同我地傾計。到最後臨走、領遺體,佢都一路幫手。我弟婦話我細佬走左,Mary都有whatsapp問佢近況

王國長老

張妹媽 發表於 18-6-18 17:23
我爸剛走一個月
臨走前冇胃口食唔到
到走前幾日 夾硬食小小 但其實全部係落唔到去

係,真係估唔到咁快

王國長老

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:30
我係沙田區 仲要湊住兩個小朋友 咁遠真係有難度

睇下有無jm分享下,希望新界果邊都有啦

王國長老

funbi0816 發表於 18-6-18 19:01

一星期度,之後臨走前兩晚,體溫好滾好熱,唔知係發燒定 ...

我細佬無
只係呼吸持續辛苦,氧氣機甩唔到,除一陣都係要用返,之後落埋豬咀(果舊野叫咩呢)
講野都吃力,表達唔到自己想講嘅野,nur晒痢都係短句仲要估估下
到走之前果日落訓覺藥,意識差,張開口搶氧氣,姑姑心知咩事,換左佢去單人房,第二朝就走左

王國長老

juniormiu 發表於 18-6-19 08:53
回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔講都唔知有個咁好嘅機構,多謝分享

唔好客氣,當幫下人啦。呢d時刻已經好亂,講真每一步都怕自己做錯決定
其實之前都有分享,早幾日同鄰居傾完,好鄧佢心痛。雖然生老病死無可避免,都希望最艱難嘅日子多個人扶持下。我好明白果種感受

首頁

尾頁

跳至