自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

幾年前照,要過夜(唔係你呢兩間醫院)

近年好多保險要求照腸做day case(即日出院),我上月照完,唔駛過夜仲爽
1. 鐘意點用廁所都得
2. 唔怕夜晚一郁嘈到人
3. 我上次食完dinner入院,攪得黎坐低都10:00,飲完瀉水夜媽媽仲要等屎痾
4. 學你話齋夜晚又訓唔好,第二朝一早又俾人嘈醒

我今次係自己在家預備,之前果晚飲2L瀉水去清,第二朝8:00開始再飲1L,中午12:00自行入院,6:00走得

你問左醫生係過夜定day case先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lemon2005 發表於 19-7-4 19:32
回覆 Charlotte_mom 的帖子

瀉水難飲嗎?點解朝早還要飲多一次? 昨晚不是屙清了嗎? ...

咁你朋友都講左一樣嘅事,朝早係要再飲一轉架
不過自家就無咁變態5點幾俾人拍醒囉,我8:00開始飲
好唔好飲?唔知佢俾咩你架wor
我上次st Paul 係寶礦力味,講唔上好飲都仲算啦
幾年後今次醫生診所俾士多啤梨味,難飲到想嘔 (真係反胃想嘔唔係講笑)

王國長老

lemon2005 發表於 19-7-4 20:14
回覆 moma1023 的帖子

一共㢌了幾多次? 去醫院時會否頭暈和腳無力,因為之前一天只吃粥水. ...

粥水,係有米嘅粥(無肉無其他料),唔係隔渣米水
上次入院隔離個女人話只飲左粥水,姑娘話下!你淨係水緊係餓啦

王國長老

72leelily 發表於 19-7-4 20:19
息肉有分幾款
有些不會變癌
可以5年再照

我岩岩睇完,醫生都叫我3年照一次
我有問其實標準幾耐,佢話無標準的,唔同瘜肉種類有唔同變化性,我粒係有機會變得快
年齡輕新陳代謝快又會變得快
有糖尿又變得快
我有家族history有腸癌更要keep住check

王國長老

lemon2005 發表於 19-7-4 23:17
回覆 Charlotte_mom 的帖子

你照了兩次腸鏡都有息肉?咁你平時有什麼症狀嗎? ...

第一次無瘜肉,照係因為痔瘡,醫生要照完至做手術
第二次就有一粒瘜肉,照係因為經常痾,你知啦有時谷住谷住加埋屋企人有腸癌病歷就難免驚驚
之後就應該每3年一次了

王國長老

72leelily 發表於 19-7-5 09:20

屋企人無瘜肉話可以5年後照

我兩次相隔約4年
上次無瘜肉,今次一粒,但學你話齋有分唔同種類,我呢粒係屬有機會變,亦較active類型。一般人就5年建議再check,但我個case最好check密d (我細佬40頭腸癌走左,醫生唔叫我密d照至出奇。我都叫我妹3年照一次)
痔瘡真係好鬼煩!我非常同意

首頁

尾頁

跳至