自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

即係請工人照顧兩長者+無房
難度分好高wor (好多唔肯照顧長者)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Melody008 發表於 23-6-15 11:39
極難!要照顧出入醫院老人家已經難,仲要冇私人空間,除非你比好高人工,否則唔使諗。早排有agent朋友同我 ...

係,唔好話行動不便
就講「老人家」已經好多唔鍾意,因為老人唔同小朋友,有自己意見又有脾氣(工人無得hea 或搏嘴)
而且經常陪出入像坐監(小朋友返咗學就自由,長者24/7無自己時間)

王國長老

In case樓主唔知
建議樓主盡快聯絡區內社區中心老人服務,其實政府有唔少資源可申請(長者平安鐘,送飯,日間中心,老人院,綜援等)。兩個字「盡快」!全部都需要開file同評估,然後社工會介紹同幫你申請適合嘅服務,過程有點煩但真係幫到你

王國長老

睇樓王 發表於 23-6-15 21:49
吓,真的?!
咁要問問房署,多謝提醒

我問過房協,有入境處工人申請號碼就可以去攪手續,唔難

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊