自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果去到暈的話, check一check好d

我媽前排撞親頭入急症,發現有心房顫動情況(心律不正嘅一種),即時上房
Check咗幾日真係有料到,出院後醫生要佢自費孭機做36小時心電圖 ($1200)

情況簡單就用藥物控制。我媽因中過風唔適合,就要做微創手術

如果check完係無事,咁你都安心呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 24-4-23 18:09
政府而家要自費?
定係轉介出去做?

轉介,佢話政府做,要排幾年

王國長老

mercurycc 發表於 24-4-23 18:18
係!屋企人上年做24小時,係2年前排的.
咁早做早知係好事,
出面部機應該好過政府果部.

即係醫生無呃我
$1200比想像中平,有醫療券即係免費,都ok嘅

知道咩事就早搵解決方法

王國長老

總之心跳到唔舒服,可大可少
去check check 吧!
我媽之前間中話暈,問多兩句又話而家無事,佢就係典型諱疾忌醫嘅人,覺得唔check唔知就即係無事

終有一日喺街暈到撞親個頭,俾我半「蟻」半恐嚇的佢去急症,一次過 check晒 (要多謝佢個中醫話佢知心跳時快時慢要同醫生講),x光心電圖腦ct 驗血做晒,(因血小板低連aids都驗埋)發現心房顫動係出乎我哋預料,慶幸發現及時,因平時媽媽政府定期覆診從來無發現呢樣嘢

我媽一聽到做手術心慌㗎!我話襯你體能ok頂得順,風險低,拿拿聲做啦!過得十年八年都唔知咩環境,到時至想做可能已經唔適合

王國長老

jazychung 發表於 24-4-26 12:35
咁你媽媽而家仲有冇事?

有心
尋日啱啱做咗手術前檢查(食道超聲波睇心臟結構)
有期就會做微創手術
好彩情況應該唔緊急,之前醫生都話我哋可慢慢考慮
簡單來講,心房顫動因為跳得唔穩定,會引致血泵唔晒出嚟就有機會有血塊,但一但血塊泵泵下上腦,就會中風
本來可以用薄血藥解決,因薄血藥有內出血風險,我媽中過風,所以醫生唔建議薄血藥,叫佢揀微創

希望你做完檢查一切ok, 無咩事需要跟進

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊