自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babybaby071 發表於 24-4-27 12:14
係,有些義工家長真係出心,但有些家長做事就唔係咁樣講到自己幾辛苦努力為學校,到頭來都係八卦收風。
...

辛苦努力,同八卦收風有衝突嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babybaby071 發表於 24-4-27 12:56
八卦無問題嫁,但唔好把八卦傳到去校長嗰度,又或者做學校條針!

咁睇吓正面影響,定負面影響啦
曾經做過pta,睇校巴(三剎位嚟,因投訴多)
家長谷有人話,1/9第一日返學,個校車保母放咗個一年班落車,無人接,好彩有家長發現,照顧到家長嚟
件事即刻有人傳俾我(做咗咁多年有人脈),我亦即刻通知校務處同搵校巴老闆「報警」(我唔鬧人嘅,但事態嚴重需要老闆知道同跟進)隨後向家長交代

係唔係八卦?明顯係
係唔係將家長消息傳返學校?明顯係
係唔係學校條針?更加係

但影響係正面定負面?應該係正面的

王國長老

babybaby071 發表於 24-4-27 14:10
你喱D咪就係真心盡力幫學校和學生,我係講一些人背後做咗野,唔係真心為學校和小朋友的人,但又打正旗號去 ...

一樣米養百樣人
就算我做嗰幾年,有冇見過有利益衝突、不要臉嘅自私情況,一定有 (例如自己仔女係某校隊就提出不如pta贊助團服,但只贊助自己嗰隊,咁都講得出口)
所以用「pta」作為一個群組去討論,好難公平的

王國長老

babybaby071 發表於 24-4-27 14:51
所以做家教會義工都好煩,好就好,唔好都幾頭痕!盡左力咪算囉。

係㗎,點做都有人唔滿意
例如呻話次次活動都就委員時間,真係痴痴地,唔就工作人員時間,唔通全民投票決定日期咩!

王國長老

eightnine89 發表於 24-4-28 09:10
感覺上又無話好多人想做…..

我去選嘅時候係無人做 (我哋直資小,都多人考,中學就直升所以唔需要刷鞋)
嗰時嘅委員要周圍搵人去選,話根本唔夠人(體制係9正選2後備,即起碼11個委員)
我無經驗無人脈,菜鳥級候選人緊係做後備委員。無所謂,邊學邊做

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊