自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我已經同左老公講,咩都唔好攪,醫院直出,撒花園,花少少錢買個靚花得架喇
唔想花d咩錢在後事上

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chinatea 發表於 18-3-22 10:34
而家咩都唔洗講定,到你百年來到時,好自然會決定係點,就算而家講好哂,叫D仔女到時點做....咁多年後,仔女長大 ...

最近一家人在處理細佬後事,所以大家順便講定,第二時唔駛估估下(我細佬唔肯講低而家好多野要估,而家家人父母意向一次過攪明白晒,將來易處理好多)

i_jdg    發表於 18-3-23 01:53

王國長老

oi_oi 發表於 18-3-22 10:36
無知一問,醫院直出即係點架?

醫院直接去火葬場,唔book大酒店

王國長老

tester5 發表於 18-3-22 10:45
回覆 Charlotte_mom 的帖子

節哀

有心,佢cancer,辛苦左一排,佢唔再受苦都係一個終結
大家都要保重錫身,有唔妥唔好怕睇醫生呀

王國長老

tester5 發表於 18-3-22 10:54
你鍚住佢,明白離去對佢是一種解脫。但生死的距離,是最遙遠的距離。在生的,就要承受這種錐心之痛。:fortu ...

嗯,我叫左佢報夢話我知天家正唔正,第二時我都有份架嘛

kmamy    發表於 18-3-22 12:52
tester5    發表於 18-3-22 11:38

王國長老

Jane1983 發表於 18-3-22 11:19
唔使搞咩儀式,我唔鍾意比個場合人地講我,我又唔可以叫佢地shut up

你個回答好正我好認同

Jane1983    發表於 18-3-22 18:30

王國長老

雪文 發表於 18-3-22 13:04
走啦
RIP

有心,我地都平靜面對

王國長老

quincy00 發表於 18-3-22 11:44
我上次睇個師父好勁. 公轉+自轉, 狂轉..我幾想拍手. 叫. 好.!!

早幾年99走,同c父一架車傾左陣
佢話好天斬埋落雨柴,早危行業一受傷就手停口停。有次整親入急症,醫生問佢攪咩傷成咁,問佢係咪玩雜技

王國長老

小ice 發表於 18-3-22 13:40
好多人生前無講好自己走後嘅儀式,變了好多人要估估下,加上又多親戚你一言我一語 ,唔搞又被人話不孝 ,搞 ...

都係架!一人過世,多多人有說話。好嘅就話有商有量,long黎起黎攪大龍鳳都有排攪,錢銀問題都煩啦!

王國長老

friendfriend 發表於 18-3-22 16:48
有個靈堂方便家人,因親戚太多,但想安靜些,然後火葬,好似都要二萬多

岩岩攪緊
如果中size 堂,預萬零兩萬租2日(唔係間間接受一日,價錢亦唔平得多)
Agent收費預萬幾二萬
岩岩我地38000包以上,包一般花、旅遊車、代辦文件等等 (基督教,中式要請師傅買紙扎野再貴d)

解穢酒另計

骨灰位另計,由平平地幾百灑花園,到私家骨灰位幾十萬不等(唔好以為廿萬係豪華型,只係一般貨色)

王國長老

friendfriend 發表於 18-3-22 17:13
回覆 Charlotte_mom 的帖子

牧師是否你返的教會牧者? 請問基督教和普通什麼都沒有的有何不同?

我唔係基督教所以只知少少(都係近日討論知返黎)
基督教搵返自己堂區「家長」辦儀式就得,唔似天主教一定要搵神父就要就埋神父同教堂個期
基督教儀式唔收錢,捐獻俾教會就隨心

至於可唔可以在基督教教堂攪儀式,agent話通常只接受自己堂區教友預約。如果你識人有辦法book到,佢可以統籌。但教堂都係無放置遺體服務,所以先人係要在儀式前儀式後車黎車去

講開agent,真係要夾價。我地初初第一個係細佬堂區「用開」,弟婦差d直接落搭。傾完後各位親友一齊send單(以前嘅單)話貴。一check又真係幾貴。搵個藉口話唔駛佢幫,即刻由「大家咁熟」變成「不歡而散」

同普通儀式有咩唔同,普通人一般會揀道教儀式,即破地獄呀,裝香果d囉

王國長老

nsxbobo 發表於 18-3-22 17:26
直出,乜都唔搞,撒花園
大概幾錢?

乜都唔攪,幾千攪掂啦,最貴副木之嘛
有道士衣紙一定貴

王國長老

小ice 發表於 18-3-22 17:37
老人家通常傳統d..覺得去大酒店搞先有體面
聽你咁講,醫院出都成2萬,其實仲有無平d? 如去大酒店搞咪十萬 ...

因為有道士有儀式,買衣紙都好貴架!

王國長老

sambb 發表於 18-3-22 17:54
我都係諗住簡單, 但近排有親人過身, 就會再諗深入啲。
因為係我一手一腳辦事, 如果係醫院直出, 都要bo ...

都有道理,執一執會靚仔d
錢銀一早轉得7788,但發現要申請拎返MPF都要辦遺產管理書......即係都係要攪一次

王國長老

kmbb519 發表於 18-3-22 18:46
我一直以來都有個想法,去親大酒店都係唔開心,會哭,我就好想我走時大家唔好哭,我想佢地去燒野食玩返一場 ...

我都覺得係,唔需要一個喊苦喊忽嘅聚會
學樓上jm話齋大家都講我,我唔鐘意又唔可以叫佢shut up

王國長老

曉晴媽咪 發表於 18-3-22 19:22
我當日只見到ㄧ個道士在喃嘸喃嘸咁, 冇燒衣冇裝香冇花, 只在醫院後門攪咗半個鐘左右就上車去火葬場。
我們 ...

算啦都幫襯左,咪同自己講佢跟得貼,有價值囉

王國長老

Jasmine-4711 發表於 18-3-22 19:35
請問直出火葬塲係咩程序?

是否當日才去医院領x出来直接去火葬場??定唔設靈过渡期都要去大酒店,如入棺 ...

譬如我細佬咁,臨走時醫院已經叫屋企人準備一套衫。走後會有少少時間(幾個鐘)俾家人黎day goodbye,之後就清潔換衫打包
之後可選擇用返果個衫做儀式,定另外換衫
(我相信突然離世應該有唔同,我99果時心臟病突然走,要政府驗c的)

應該唔會放大酒店啦,私人機構彩你都傻。政府有歛房就真

王國長老

回覆樓主

各位jm有心,我唔續一回覆了
我就好睇得開,可能有養過好多動物,生死見太多,睇得化。佢病得耐,睇住佢身體狀況越差,大家都難受,離開係一種解脫,唔捨得,但無得揀。上個星期睇到霍金離世段新聞,心唸咁偉大嘅人都係要死,何況我等凡人呢!
最重要係活著嘅時候過得有意義。生命總有終結嘅一日,以前未體會到人地話死亡係移民、畢業,而家明白了。我都係咁同我父母講,當細佬移左民以後難見面囉,我地第二時會在天家見面的

王國長老

fitfish 發表於 18-3-23 10:13
我又好奇 如我吾要棺木 直接用屍袋推去烧。是否七千元減番三四千棺木錢?
得閒問下東華先
...

咁又好難接受簡約到咁

王國長老

fitfish 發表於 18-3-23 10:28
我假設係我自己啫
过多十年八年 我可能孤独终老 我会交带D善终会幫我辦后事 就係咁简單就得了

佩服你嘅胸襟

首頁

尾頁

跳至