自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

april0827 發表於 19-7-10 20:47
我女17分,分別有恆生大學、同明愛專上學院收左我女讀學士學位

我都想講,jupas應該得ou有機
但可試其他自資學位課程。唔好睇少自資,明愛自資社工畢業都係註冊社工,東華自資nursing都係註冊RN,耀中自資幼師都係持牌幼師
一樣有唔錯嘅出路

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chocolatebean 發表於 19-7-10 20:53
回覆 Fion710 的帖子

即收

我女舊年dse失準,即時周圍搵
見恆商(communication)學位即收,cityu scope 學位即收,仲有d HD
結果佢全部唔要,要OU
開學後申請轉u,黎緊9月去去返8大

周圍都有機會,但要自己識去搵

王國長老

Kittymummy 發表於 19-7-10 20:57
商科,恆大啦.
(如果以OU VS HSU 做對比)

X2, 商科我揀恆大,好過OU

王國長老

april0827 發表於 19-7-10 20:58
無錯,我剛才好迷網,打去學友社問明愛專上學院,佢話除左係自資學費,架構等同5,同其他大學一樣無分別, ...

我舊年最失落時,有個做社工嘅朋友輔導我(佢本身有做dse輔導員),話有牌就係有牌,唔怕搵唔到食

衰女包舊年唔肯去見明愛之嘛!(當時已有恆大同city scope)

好彩兜兜下都轉返入直路

王國長老

april0827 發表於 19-7-10 21:05
現在明愛比offer我女,免4年大學學費(每年要$75000)4年合共30萬
恆大就扣減政府資助3萬,每年總數比5萬
...

即刻個心定晒

王國長老

chocolatebean 發表於 19-7-10 21:05
回覆 Charlotte_mom 的帖子

YES!

上年未放榜,無唸呢d
臨時臨急周圍碰周圍問
經此一役,發現原來世界好大,除左jupas,仲有好多野值得explore (正所謂唔買都埋黎揀下)
知多d,識策略,至可增加贏面嘛

王國長老

bri-bri 發表於 19-7-10 21:31
請問恒大的政府資助HKD30,000是資助一年, 還是每年也有資助?

NMTSS $31300暫時仲係政府每年批出
不過應該唔會突然斷纜

王國長老

green_flower 發表於 19-7-10 21:37
請問妳個女開學後轉U是指讀完一年OU之後才申請轉的嗎?

跟non jupas deadline, 十月左右開始,一路keep住更新,等面試(3月)等成績再upload etc,4月收到offer,9月轉新校

王國長老

virgokaren 發表於 19-7-10 21:49
請問去邊度揾社工和 explore?

你指想搵輔導服務?定社工課程?

王國長老

virgokaren 發表於 19-7-10 21:56
輔導服務。
對現行 DSE 和入各大學要求不了解,想學下和了解多D。 thx

學友社幫到你
http://www.hyc.org.hk/activities/adetail/20190705.php

王國長老

virgokaren 發表於 19-7-10 23:11
幾十年都係學友社陪住大家放榜。
明年取本研究下先!
thank you

佢真係權威架

王國長老

WongCW 發表於 19-7-12 17:47
我女都係17分, 想入理大讀設計, 係咪冇機會?

近3年平均分20-21,有點難度
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements?field_prog_jps_discipline_tid=5&combine=

王國長老

spongebabies 發表於 19-7-12 17:09
有人會考慮城大Scope嗎?

同英國大學合辦果幾科?
我女舊年有報,交埋留位費,但最後揀左另一間
你可以search下英國大學排名,就麻麻架喇,但都叫正經大學
最令我女卻步,係問過city,多數在商業大廈返學(尖東校園),而城大設施只用到academic設施,即圖書館、電腦室。我個女好介意無一個完整campus life,寧願要OU

王國長老

Cankk 發表於 19-7-12 21:03
如果作為家長想知多d,而家應點做?
我仔升中五,我想自己知多d唔問佢
謝謝

花時間刨下
http://www.student.hk/site/?q=e_book/1484/3352

聯招唔駛績科睇,又唔係做教育顧問,立下得個知字就得,反而流程時間表果d可以了解下

另外,副學士、高級文憑、自資學位,有咩揀,係咩一回事,亦可睇睇

王國長老

spongebabies 發表於 19-7-12 21:29
Thanks Charlotte mom其實我仔唔太介意上堂地点,佢話佢一定讀master洗底,反而比較擔心UK間Uni排名 ...

大概search 過,約在英國一半位置,全球600-800,咁上下啦
我自己就接受嘅,我當初計劃同你一樣,預一年master洗底,出國一年40萬,有呢舊budget,如果好好地讀,希到時會有間排名好d嘅大學收讀master
結果我女去左OU,又轉左去另一間8大,但master計劃仍然不變,希望圓一圓佢外國讀書嘅夢想

大家一齊努力

王國長老

回覆樓主:

上星期六,去左青衣vtc聽summer camp briefing。睇左校園同宿舍,好靚呀。宿舍係vtc同thei都可申請,不過只有青衣,如果有興趣入讀,不妨約個時間去睇睇,真係幾得!
果日同左d student helper(現在ive thei 學生傾,都好醒目友善,印象好好

王國長老

2004107 發表於 19-7-15 16:19
回覆 Charlotte_mom 的帖子

八卦一問,這間算大學定IVE?

VTC係辦學團體
IVE同Thei係兩間學院,Thei有degree讀
宿舍共用

首頁

尾頁

跳至