自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

俾多個參考大家:自資收生分數參考
直入jupas心儀科目當然好,但分數唔夠又想讀degree,自資都係一個選擇(sssdp課程經聯招收生,某d課程經eapp,但放榜後仲會有少少位即場收)

唔好當自資都流嘅,個人心水推介:
商科的話恆大真心讀得過
浸大幼教(唔係講笑,浸大校外傳統上係俾以前無學位嘅幼教老師進修熱門之選,行內響的)
明愛護理、社工,讀完一樣有牌
睇睇收生分數,考慮考慮吧
https://www.cspe.edu.hk/tc/admission-scores.page

留意,自資課程有d有sssdp / nmtss資助,有d無
以幼教為例
教大讀5年有ugc資助,浸大讀4年無nmtss,耀中讀4年有nmtss,條數要計一計
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

DFSON 發表於 20-7-17 10:52
請問conditional offer係咪放榜前會INTERVIEW, OK的話會通知, 到放榜日如夠分就即收?
...

Jupas絕絕絕大部分都無conditional offer的

王國長老

DFSON 發表於 20-7-17 11:19
ic, 因為佢早排有INTERVIEW, 我見未有消息, 以為唔得添~

唔好意思咁多問題, 不過知你好好成日有解答關於 ...

見ek分享有人話面試完加分,加分呢樣都係睇學院做法,有d人人面試完都加,有d揀人加
不過co就無嘅,係近年醫學院爭人,就唸出呢條絕世好橋
唔好客氣,正常的,通知殺到埋身就會緊張d

王國長老

kaheiboy 發表於 20-7-17 12:45
我今日先知,原來佢以為自己報咗EApp但實情係未報,咁如果唔夠分,係咪22/7定jupas 放榜當日要同佢搵學校? ...

https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/2020%20Application%20and%20Admission%20Info%20(Chi)%20(For%20JUPAS%20Applicants).pdf
今年有疫情變數太多,最好貼住院校網頁消息,正常dse放榜日及之後幾日、週末都係報名好日

王國長老

pswongg 發表於 20-7-17 16:21
但熱門學科一樣好多人報, 例如醫科, 理工5寶

嗯....即係好似考熱門中小學咁
就算出生率低左,對凡夫俗子來說,贏面一樣咁細

王國長老

kaheiboy 發表於 20-7-17 18:10
多謝你嘅資料,原來NMTSS都過DL?咁咪要放榜之後即場申請一直以為孩子準備好,點知原來咩都冇做: ...

Sorry唔明白「原來NMTSS都過DL」
唔駛擔心架,當學生考自資有offer, 大專註冊職員會即場叫佢填表架喇,好簡單
如果jupas有把握,唔會考自資就唔駛理了

王國長老

qq媽媽咪 發表於 20-7-18 00:11
咁想問下如扣門教大,比埋按金5千,之後聯招中大收咗,咁教大5千係咪冇得退?
若聯招教大收,咁5千係咪可以 ...

UGC funded學位無叩門的
現届Dse生只能經聯招派位
其他非本届dse生/非dse生就可用non jupas申請
但都係唔算叫有叩門

王國長老

kaheiboy 發表於 20-7-18 12:53
多謝你,因為見NMTSS 已停止報名,其實我都唔知佢jupas有冇把握,好驚做少咗/唔記得提點令佢失去機會。

...

OIC.... deadline, sorry個腦塞住左想唔起呢個字

清一清「人物關係」先:
Jupas/聯招:申請大學系統,主打ugc(教資會)大學課程(即一般所謂八大)同sssdp自資課程 (sssdp係指定行業,醫護、實驗、保險、物流等)
Eapp: 另一申請大學系統,主打非sssdp自資課程,及HD asso課程
以上兩個平台中的課程,不會重疊(即一係只在jupas申請,一係只在eapp申請),亦無衝突可同時申請

所以你會發現,例如恆大,保險、供應鍊課程會經jupas申請(sssdp部分),而設計、市場、商科就經eapp申請 (非sssdp部分)

王國長老

Jupas係統一處理,除極少數例外(xx推薦計劃、醫科)外,不會有conditional offer,亦唔會有叩門。系統會按程序安排學位,即今年13/8前,一般學生唔會收到任何offer,main round offer 後除非學生dse check卷後有升大grade(中英只升分科細grade唔算),又或者jupas main round一個offer都無,系統至會有另一輪派位,都係全自動
無論派得唔理想,或派唔到,jupas學位都係不接受叩門

王國長老

Eapp會出有條件取錄(有申請嘅之前已出晒),22/7 dse成績一出學生就知達唔達標。佢地可選擇俾留位費。
亦有學生之前無申請eapp,可在dse放榜後至即場申請,及俾留位費
由於「一般黎講」jupas 課程較eapp課程受歡迎,學生交eapp課程留位費後亦不免等聯招放榜。到13/8聯招放榜了,制度上,epp課程會俾家長選擇refund。咁家長就較大自由度去選究竟要eapp嘅HD / Asso / 自資課程,定jupas嘅UGC /sssdp自資課程了

回返你嘅問題,jupas有得選嘅自資,全部係sssdp自資,會跟聯招公佈日期13/8一齊公佈結果
你可做的係在dse放榜後,考慮自己去申請其他非聯招自資課程,在聯招公佈後,決定要聯招offer,定自己申請嘅offer

王國長老

唔好客氣
我個人興趣係鐘意研究呢d(好變態),所以係會比較知得多

王國長老

happy合皮 發表於 20-7-18 17:55
我想請問,恆大報咗三科,其中一課有co,但first choice 心儀果科冇,咁DSE放榜之後,如達標,大學係咪即 ...

我對eapp認識唔多,我試下答,不過建議你打去恆大問清楚

我就唔見eapp系統有dse放榜後再出第二輪結果的,學友社都無講你嘅情況,估計eapp出完co後只有達標同唔達標?
http://student.hk/site/?q=hot_topic/137/3593

我知恆大在dse放榜後有即場申請,是否可以申請到更心儀科目後放棄co果科我就唔肯定(應該可以的)

王國長老

ThankfulMa 發表於 20-7-18 22:29

雖然我都有細看Jupas 和學友社出的詳細天書,仍衷心感謝 ...

唔好客氣
唔係咁多人有經驗食全餐:jupas, 臨急考自資,non jupas轉u齊晒
再過兩年又到細仔,應該仲刺激,想唔保持樂觀都唔得。我都一直explore想找多幾d水泡,幫到人地時自己亦盡力做廿四孝阿媽

王國長老

littlepigma 發表於 20-7-19 14:20
Charlotte_mom你好,首先多謝你在此詳細的分享,爬文後對DSE升學了解左好多。

爬文後對自資學位有疑問想 ...

如樹仁vs恆大,我會揀恆大,近年(even在我女dse果年)有不錯名聲,感覺有心機升做好,而家正名大學後競爭之前更大
如已讀緊自資(無論邊間)都可用non jupas申請轉u。在year 1申請-》預左重讀year 1; 在year 2申請-〉最近聽過插到year 3。hd/asso一樣。我女係year 1申請轉,約11-12月開始留意,要續間大學網上申請,填表,交晒所有咁多年學習、課外活動、義工、工作經驗,大學以申請人所有條件考慮(包括大專成績),然後會邀請合適申請人面試同出co,佢點收,睇佢鐘意;佢出咩co,亦睇佢鐘意。我女果時申請左4間,有2間有回音(竟然三大有,8大無),我會generally話,大專gpa起碼有3.x,申請時會有把握

王國長老

littlepigma 發表於 20-7-19 14:20
Charlotte_mom你好,首先多謝你在此詳細的分享,爬文後對DSE升學了解左好多。

爬文後對自資學位有疑問想 ...

但我有朋友問過,non jupas tran u都一樣需要3322 ,英文唔達標可考ielts自救,中文唔達標....我仲研究緊是否可考igcse中文自救

王國長老

rebecca0113 發表於 20-7-19 14:49
我想問問:
假設我囝攞左個分係24,佢申請Jupas心儀果科都係差不多呢個分可以入到,但因為屬於邊緣人分數 ...

照計如果睇住個收生分數填,jupas好難無offer,只係最後派嘅係咪自己心儀吧了
24分去報考自資,應該夠攞獎學金!都可試試的,話晒有渣拿點都安心d

王國長老

littlepigma 發表於 20-7-19 16:58
原來year1 tran U都要重讀year1, 咁year2 如果爆GPA tran U反而可升year3?

因為大學一係收year 1, 一係收year 3
所以讀完year 1去插,只能插year 1
有無人會插到year 2, 可能有掛?我唔肯定,但我未聽過案例(始終non jupas數據唔太公開)
以我所知,教大non jupas就唔收senior year entry,就算讀完晒兩年hd都要由year one讀起

王國長老

ThankfulMa 發表於 20-7-19 17:17
政府要求學校網上發放D S E成績,不知道機制如何? remaking 以我所知要經學校提交,這樣學生一樣要回校?
...

真係唔知,咁多年都未試過咁

王國長老

港媽一號 發表於 20-7-19 17:07
絕對要的 留位費

唔係即日交的

王國長老

littlepigma 發表於 20-7-19 17:49
又有問題,為何有些人會選擇year1 tran U而重讀year1要多讀1年year1,而唔選擇year2 直升year3
...

好問題
1. 首先留意,其實大學無一個公開制度,話year 2可轉year 3, (hd asso讀完兩拿可插year three就好公開)所以好多人一讀year one就拿拿聲咩都去試
2. 識人睇法係「袋左先」,year one達標轉到緊係即走,點知year two GPA會唔會突然之間跌架,所以寧願重讀都「立」左先

首頁

尾頁

跳至