自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

叩門、叩門、叩門
重要嘅事講三次
希望無家長真係在信上寫「扣門信」,唔慌唔扣,扣晒分

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kavenzou 發表於 19-6-5 18:07
其實有時輸入法會自動彈個近似嘅字出嚟,手快快就容易錯,甚至錯左都吾覺

個人覺得上網吹下水啫,又吾係默 ...

錯左都唔覺咪就係問題囉
口語嘅我可以睇輕d,但錯別字真係好難頂下,無要求只會越錯越勁

王國長老

issactmaria 發表於 19-6-5 18:32
見到有D jm 英文麻麻,但出post都梗硬用英文,字又串錯哂,真心唔明點解唔用中文,真係好惡頂!
...

英文唔好,唔緊要,但唔好扮勁講英文又錯晒,學你話齋可以寫中文
Can’t agree anymore / can’t agree no more
呢d真係超經典

王國長老

littleyen 發表於 19-6-6 09:03
新抱,心抱

可能我要求高

一部分人話新抱係正字(無論讀音同寫法),一部分人話心抱至係

王國長老

lulalulahey 發表於 19-6-6 16:29
其實唔點解係都要打成吾呢
仲有好多人都會打吳

因為速成「吾」字多數在前面,「唔」字有時在後面,要撳多幾下
好似我懶打個「吓」字

首頁

尾頁

跳至